Samfund

Første kvinde smittet med abekopper i Danmark

Abekopper er nu fundet udenfor den kendte risikogruppe, idet en kvinde i Danmark er testet positiv.

Den første kvinde i Danmark er blevet smittet med abekopper.

Det oplyser Sundhedsministeriet, som skriver, at Styrelsen for Patientsikkerhed laver smitteopsporing og identifikation af de nære kontakter, som rådgives til isolation og får tilbudt vaccination.

Sygdommen har indtil videre kun været fundet hos mænd. Det seneste døgn er der konstateret fem nye smittede.

17. august 2022, blev kvinden testet positiv med abekopper. Kvindens prøve er testet tre gange og er positiv, oplyser Statens Serum Institut.

- Vi ser nu det første tilfælde af abekopper uden for den kendte risikogruppe i Danmark. Der er tale om et isoleret tilfælde af smitte hos en kvinde, som Styrelsen for Patientsikkerhed er ved at smitteopspore, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med abekopper er lav for alle grupper med undtagelse af gravide, børn og immunsupprimerede.

- Med den udvikling, der har været i Danmark og internationalt, er det ikke overraskende, at vi ser det første smittetilfælde hos en kvinde. Det ændrer ikke ved vores vurdering af, at de mest udsatte er mænd, der har sex med mænd. Det er fortsat her, vi skal have fokus på forebyggelse. Men tilfældet viser, at abekopper principielt kan ramme alle grupper i samfundet, siger direktør SSI's direktør Henrik Ullum i en pressemeddelelse.

I andre lande er der også set enkelte tilfælde af abekopper hos kvinder. Onsdag 17. august meddelte WHO, at 176 kvinder i Europa er eller har været smittet med abekopper i 2022 . Det svarer til ca. 1,1 procent.