GO'

Ungdomspolitiker skrev under på tobaksbrev fra lobbyfirma: - Det er stadig min mening

Mens Radikal Ungdoms daværende formand gerne står ved sin underskrift, mener SF Ungdoms landsformand ikke, at han var blevet informeret godt nok.

Da ni ungdomspolitikere i juni lagde navn til et debatindlæg i Berlingske, hvor de sammen gik imod et forslag om forhøjet aldersgrænse på cigaretter, var den oprindelige forfatter ikke at finde i indlægget.

Uagtet politikernes underskrifter var det nemlig lobbyister fra danske Grace, der var blevet hyret af tobaks-konglomeratet British American Tobacco, som havde forfattet hele indlægget.

Alligevel har daværende formand for Radikal Ungdom Jacob Robsøe ingen fortrydelse i forhold til at have sat navn bag brevet, han ikke selv havde skrevet.

- Vi kunne sagtens have skrevet det selv, men nu var det allerede forfattet, og vi kunne godt se en enighed i det og synes faktisk, der var nogle fine vinkler, siger han i Go’ aften Live.

Efter regeringen kom med forslaget om, at aldersgrænsen for køb af tobaks- og nikotinprodukter over sigt skulle ændres fra 18 til 25 år, tog British American Tobacco gennem lobbyistbureauet Grace kontakt til politikerne.

- Hey Guys! I forlængelse af den fælles kampagne har vi skrevet et udkast til et fælles indlæg om forslaget om en aldersgrænse på 25 år, som vi håber, at I vil være afsendere på, står der i udkastet ifølge Jyllands-Posten.

Benægter at kende til lobbyistforbindelse

Men det er ikke alle underskriverne, der vil stå ved deres støtte til debatindlægget.

For SF Ungdoms landsformand, Alexander Blavnsfeldt, siger, at han slet ikke kendte til, at British American Tobacco skulle have været inde over skriveriet.

- Jeg fik det egentlig bare og blev spurgt, om jeg kunne skrive under. Fordi SFU er enige, skrev vi under. Jeg vidste ikke, at det var forfattet af tobaksindustrien, siger han til Jyllands-Posten.

Radikale Jacob Robsøe mener dog, at alle underskriverne fik udleveret det samme materiale, og derfor burde alle have kendskab til, hvem der havde skrevet indlægget.

- Alle, der har været med i den her del, har fået at vide, at det er British American Tobacco, som lobbyistfirmaet arbejdede for. Det er viden, der har været tilgængelig, og det var tydeligt for mig og alle de andre implicerede, der har fået samme beskeder.

Heller ikke stifteren af lobbyistbureauet Grace kan genkende Blavnsfeldts udgave af hændelsesforløbet. Han siger, at der har været fuld gennemsigtighed omkring forbindelsen til tobaksindustrien.

- Det er vi meget overraskede over. Vi har kommunikeret både åbent og aktivt om dette forhold i vores dialog med de unge politikere, siger han til Jyllands-Posten.

Havde redigeringsret, men slettede kun en linje

Selvom det først og fremmest er vigtigt for Robsøe at fremhæve, at han står inde for at skrive under på et indlæg, som han er enig i, hæfter han sig også ved, at ungdomspolitikerne havde redigeringsret.

- Vi havde fuld redigeringsret til indlægget, og jeg var inde og slette og redigere noget, siger han.

Det var dog kun en enkelt linje, der blev slettet, vedkender han.

Han har dog noget betænkelighed i forhold til den mistro, det kan have skabt, at et lobbyistfirma og British American Tobacco ikke blev varedeklareret.

- Jeg fortryder, at jeg ikke var mere opmærksom på at få sat foden ned og sagt, at de skulle være medunderskrivere.

Af den årsag har Radikal Ungdom startet en proces om at skabe endnu mere tydelighed i samarbejde med firmaer og organisationer, når de skriver under på politiske budskaber, fortæller han.

- Det har vi gjort i Radikal Ungdom i weekenden, så vi kan sikre, at det her ikke er et issue, der bliver ved med at ske, lyder det.

Sagen om tobakslobbyisme ligner i høj grad en tidligere sag, hvor ungdomspolitikere kæmpede imod en hævet aldersgrænse for køb af alkohol.

Her kom det i juli frem, at Bryggeriforeningen havde betalt for ungdomspolitikernes kamp imod aldersgrænsen.