Samfund

Storbritannien godkender ny vaccine mod Omikron-variant

Vaccinen er ifølge dansk vaccineekspert en god nyhed, fordi vi ikke må komme for sent i gang med at vaccinere borgere i risikogruppen.

De britiske sundhedsmyndigheder har godkendt en ny vaccine mod den første Omikron-variant, den såkaldte BA.1., skriver den britiske lægemiddelstyrelse i en pressemeddelelse mandag.

Det er Moderna, der står bag vaccinen, som er den første bivalente vaccine – det vil sige en vaccine, der er målrettet to forskellige varianter. De britiske sundhedsmyndigheder skriver, at man har godkendt vaccinen efter gode resultater.

- Den viser stærk immunrespons mod både Omikron (BA.1) og den originale 2020-stamme, skriver den britiske lægemiddelstyrelse (MHRA).

Derudover har den vist sig god over for subvarianterne af Omikron BA.4 og BA.5, som er de varianter, der lige nu dominerer i Danmark.

Samme vaccine i Danmark

I Storbritannien regner man med at kunne begynde at tilbyde vacciner til borgerne i starten af september.

Ifølge professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet og medlem af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg Camilla Foged er det nærliggende, at Danmark får samme vaccine som briterne. Det skyldes ifølge hende, at den britiske godkendelse tyder på, at den viser sig at være god.

- Det er lovende, at man i Storbritannien synes, at deres data er så gode, at man kan godkende vaccinen. Det giver forhåbninger om, at man snart kan godkende den i EU og dermed også i Danmark, fortæller hun.

Hun mener, at vaccinen snart skal godkendes til brug i Danmark.

Danmark har brug for vaccine til september

I juni meldte Sundhedsstyrelsen ud, at en vaccination til plejehjemsbeboere skulle være klar til 15. september. Derefter var planen, at man 1. oktober vil tilbyde borgere over 50 år at få vaccinen.

- Det, jeg har været mest spændt på, er, om vi kunne nå at få dem klar til at sætte de her vaccinationsprogrammer i gang 15. september, lyder det fra Camilla Foged.

Hvad hvis vaccinen først kommer til Danmark i oktober eller november?

- Det ville begynde at blive sent (at vaccinere de ældre, red.). Vi har stadig smitte og folk, der bliver syge af covid. Og jo længere ind i efteråret vi kommer, jo bedre betingelser har virussen for at smitte videre.

Camilla Foged uddyber, at risikogruppen kan få et alvorligt forløb med corona, hvis de bliver smittet. Derfor er det vigtigt, at de ældre og svage får et fjerde stik – især inden vi kommer for langt ind i efteråret.

Hun vil gerne se de data, briterne baserer godkendelsen på, men det ser ud som om, at man snart kan godkende den i EU også.

- Jeg tænker, at når det kan gå så hurtigt, så er det på grund af klare data.

Ikke første gang, at Storbritannien er foran

Det er ikke første gang, at Storbritannien er hurtigere til at godkende en coronavaccine. Det var de også med den første vaccine mod coronavirus. Og det skal vi ikke være bange for her i Danmark, mener Camilla Foged.

- Der er formentlig samme sikkerhedsprofil som den tidligere vaccine, og det betyder vel også, at den her bivalente vaccine er mere effektiv end den gamle.

Det er det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der godkender vacciner inden for EU. Derudover skal de danske myndigheder vælge, om de vil lade vaccinen indgå i vaccinationsprogrammet i Danmark.