Føtex-ansat blev truet på arbejde: - Venter på dig, når du har fri
80 procent af de butiksansatte har oplevet at blive talt grimt eller nedsættende til de sidste 12 måneder, viser ny måling.
- Dumme kælling.
- Bitch.
- Jeg venter på dig, når du har fri.
Det er blandt de kommentarer og trusler, som Helle Mortensen har måttet lægge ører til fra vrede kunder. Hun har arbejdet 31 år i Føtex Slotsgade i Aalborg.
Helle Mortensen har også oplevet, at en kunde kastede et par sandaler efter hende, da han mente, at sandalerne havde en anden pris end det, hun havde slået ind i kassesystemet.
- Det kan være en udsolgt vare, en prisfejl, en meget lang kø. Vi ved aldrig, hvad der udløser vreden og de verbale overfald, siger Helle Mortensen til TV 2.
- Man lagrer sådan nogle episoder, og når man står med en ny kunde, der råber eller er ubehagelig, så er man tilbage i den situation igen. Det gør, at jeg ryster på hele kroppen og tænker "åh nej, hvad sker der nu?".
HK: Butiksansatte kan sidestilles med tjenestemænd
Helle Mortensen er langtfra den eneste butiksansatte, der har haft dårlige og ubehagelige oplevelser med kunder. Det viser en ny kortlægning, som fagforeningen HK Handel har lavet af HK-medlemmernes psykiske arbejdsmiljø.
Kortlægningen viser, at 80 procent af de butiksansatte i løbet af de seneste 12 måneder har oplevet at blive talt grimt eller nedsættende til. 14 procent fortæller, at de er blevet truet verbalt af kunder.
Nu mener fagforeningen, at det skal være muligt at straffe kunder, der kommer med verbale trusler mod butiksansatte efter samme strafferamme, som det er tilfældet med trusler mod tjenestemænd.
Truer man en tjenestemand eller udsætter en tjenestemand for vold, bliver man straffet med bøde eller fængsel i op til otte år.
- Vi håber, at det kan være adfærdsregulerende. På trods af alle vores tiltag er der intet sket. Vores medlemmer går i det offentlige rum ligesom nogle tjenestemænd. Derfor mener vi, at det skal være det samme, siger formand for HK Handel Mette Høgh.
Tjenestemænd er for eksempel politimænd, dommere og præster. Mener I, at butiksansatte kan sidestilles med dem?
- Nu er det jo en ikke en konkurrence om, hvem der har det værst. En trussel er en trussel.
Er ubehagelige oplevelser i ny og næ ikke bare noget, man må leve med, når man møder mange mennesker i sit arbejde?
- Jeg finder ingen berettigelse i, at folks dårlige humør skal gå ud over medarbejdere, der alene passer deres job. Vi har forsøgt at italesatte problemet med kampagner, reklamer og i samarbejde med arbejdsgiverne, men vi er lige vidt.
- Nu er vi nødt til at opfordre Folketinget til at sikre, at butiksansatte får en ordentlig behandling, slår Mette Høgh fast.
Ifølge Helle Mortensen er problemet med kundernes dårlige opførsel blevet værre i løbet af de sidste par år.
Og hun er da også enig med sin fagforening om, at der skal drastiske midler til for at komme problemet til livs.
- Det burde ikke være nødvendigt at skulle opleve de her ting. Jeg er glad for mit job. Det har jeg altid været, og det er jeg stadig, men man skal huske på som kunde, at det er noget, der sætter sig i os, siger Helle Mortensen.