Samfund

7000 samlet til puttefest i Dyrehaven, men nogle ville hellere være et andet sted

Intet er for slemt til at skrive på 1. g'ernes overtegnende kroppe, fortæller gymnasieeleverne.

Egentlig var drengegruppen i de hvide T-shirts blevet frarådet at tage afsted til den såkaldte puttefest, hvor elever fra gymnasier i hele Storkøbenhavn mødes og fester med de nye 1. g'ere.

Men nu står de i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København med hver deres øl i hånden. Sammen med cirka 7000 andre, anslår politiet.

- Vores gymnasium har egentlig sagt, at vi helst ikke skulle komme, men vi tog alligevel afsted, siger Oscar Gries.

De fem drenge lærte hinanden at kende for fire dage siden, da de startede i 1. g på Lyngby hhx. De fortæller, at gymnasiet har droppet alkohol til introarrangementerne, hvilket er i tråd med Sundhedsstyrelsen nylige anbefaling. Umiddelbart er de ikke fans af den alkoholfri strategi.

- Der var en café på gymnasiet, men alle smuttede efter ti minutter, siger Mads Thorborg.

Det er også en del af grunden til, at det er ekstra sjovt at være med til det enorme gymnasiearrangement i Dyrehaven, tror de. Selvom de er lidt misundelige på nogle af de andre gymnasier, der holder fest samtidig.

- Hvis der var noget fedt med alkohol på vores gymnasium, så ville vi nok hellere være til det, siger William Borholm.

De nye venner er alligevel positivt overraskede over deres første puttefest. Faktisk har de svært ved at pege på noget dårligt.

- Det er lidt ærgerligt, at der ikke er noget musik. Jeg har set politiet konfiskere to Soundboks. Det er også lidt synd for dyrene, siger Christian Qwist.

Vodka juice og varm hvidvin

Sundhedsstyrelsens anbefaling er svær at mærke fredag eftermiddag i Dyrehaven. Der er klirrende Netto-poser, lunkne hvidvinsflasker, 6-packs, 12-packs og utallige versioner af vodka juice overalt i dalen.

Alkoholen er en stor del af at starte og møde nye mennesker, fortæller flere af de unge. Og det at møde andre er en stor del af det at være til puttefesten.

- Det er fedt at møde folk fra andre steder end bare ens eget gymnasium, siger Karl Esteban, der lige er begyndt i 1. g på Ballerup Business Gymnasium.

Han trækker lidt på skuldrende, da han bliver spurgt til alkoholen, og om den fylder for meget.

- Vi drak jo allerede i 9. klasse, så det er jo ikke gymnasiestarten, hvor det begynder, siger han.

En dreng og en pige kommer gående forbi. Der står "pik" på hendes engang hvide trøje. Han har en ølbong under armen, mens han lister de steder op, hvor han arbejder som dj.

Kort derfra er en anden ølbong i aktion hos en gruppe drenge, der står i en cirkel. De hujer, men bliver overdøvet af et brøl fra et spil kævle, hvor to hold dyster i at vælte modstanderens øl.

6000 flasker vand og 110 ekstra øjne

Ud over de mange gymnasieelever er både politi, natteravne og samaritter fra Røde Kors mødt talstærkt op til arrangementet.

Røde Kors oplyser, at man har mellem 20 og 30 samaritter på stedet, og Natteravnene har 55 personer til at hjælpe til, hvis der opstår problemer i mængden.

Det kan være små ting, der får oplevelsen af en sjov puttefest til at tippe og blive ubehagelig, fortæller Jakob Bové, der er kommunikationsansvarlig hos Natteravnene.

- En del af dem, der er her, er meget unge. Så de har måske ikke så meget erfaring, og der kan vi hjælpe med at skabe tryghed og være ekstra øjne. Det er en stor del af vores opgave, siger han.

Der er proppet, så det er svært at se, hvad Natteravnene i gule trøjer deler ud, da to veninder kommer gående forbi arm i arm.

- Hvad deler de ud her? Er det kondomer? spørger den ene, inden den anden griner og svarer:

- Det er vand og solcreme.

I alt har Natteravnene 6000 flasker vand med til hele dagen, og målet er, at alle plastikflasker bliver delt ud. Men helst ikke for hurtigt, fortæller Jakob Bové, for det er især sidst på aftenen, når folk er blevet rigtig fulde, at der er brug for væske uden procenter.

Puttefesterne har tidligere skabt travlhed i området. I 2016 endte festlighederne med, at 180 unge var forbi de hvide telte, 14 blev kørt på hospitalet efter at have drukket for meget alkohol eller taget stoffer, og 1 gymnasieelev var i livsfare med en promille på 4,0.

I 2021 var 92 unge forbi samaritternes telte. 28 af dem blev holdt under opsyn, indtil de blev hentet.

Næsten alt er tilladt

Overalt i dalen er der forskellige versioner af overtegnede T-shirts, overarme, ben og kavalergange. Nogle har fået knurhår, andre et par ubehjælpsomme briller, en del har fået skrevet telefonnumre, navne og fodboldhold og ulæselige kragetæer ned ad både arme og ben.

Det er en del af traditionen i Dyrehaven, at 1. g'erne, putterne, bliver tegnet på af de ældre elever. For at holde orden i kaosset har de forskellige årgange trøjer på i forskellige farver. 1. g'erne er iført hvid, 2. g'erne har forskellige farver, mens 3. g'erne har sorte trøjer på. Det er hovedsageligt dem, der må føre tuscherne.

- Det kræver lige en øl, inden man begynder at skrive på andre, siger Cecilie Holm Schmidt, der har sort top på og går i 3. g på Borupgaard Gymnasium.

Mikkel Clausen, Anders Baunelin-Eriksen og Frederik Jungeman går i 3. g på Rungsted Gymnasium, når de lige at fortælle, da en pigegruppe kommer løbende hen mod dem.

- Vil I ikke tegne noget på os? spørger en af pigerne.

Et splitsekund efter er tre sprittuscher kommet frem fra drengenes lommer.

De tre venner har gode minder fra de sidste års puttefester. Mikkel Clausen fortæller, at han faktisk ikke kan huske så meget af sit første år, men at han til gengæld kom hjem med en bøllehat, hvor der stod "Mr Damelaver" og 50 forskellige Snapchats.

Så tøjet, der bliver tegnet på, bliver en form for minde om puttedagen. Og man kan næsten skrive hvad som helst.

- Det meste er okay, men jeg kunne aldrig finde på at skrive "luder" eller noget andet nedladende, siger Emily Thomassen, der går i klasse med Cecilie Holm Schmidt.

Grænsen er alligevel flydende, mener Magnus Kiemer, der går i 2. g på Egedal Gymnasium.

- Det er lige før, at der ikke er noget, der er for slemt. Jeg har set flere hagekors, siger han.

- Selv politiet tegner jo på folk

Flere af gymnasieeleverne er enige om, at tegnetraditionen er sjov og en god måde at møde andre på. Det gælder også to piger, der sidder på en bakke og hviler benene lidt. "Rider godt" står der på overarmen af den ene.

- Alle spørger om lov, inden de tegner, så på den måde er det okay. Og selv politiet tegner jo på folk, siger den ene, mens den anden nikker.

De to veninder er lige startet i 1. g på Egedal Gymnasium, og i starten var de i tvivl, om de ville tage med til puttefesten.

- Min mor var nervøs, fordi der havde været så mange voldtægter sidste år, siger den ene.

Men de tog afsted, og nu er de enige om, at det har været en god dag. Det vigtigste er at holde sig i nærheden af nogen, man kender og at "lade være med at gå ind i en busk med en fremmed", som de siger.

Nordsjællands Politi oplyser fredag aften, at de indtil videre har en sag om overtrædelse af ordensbekendtgørelsen i forbindelse med kast af fyldte dåser, hvor en enkelt blev ramt og er lettere tilskadekommen. En er også sigtet for at bære kniv. Enkelte har også "haft brug for en adfærdsregulerende samtale", og så er der enkelte sager om euforiserende stoffer.

På vej tilbage mod byen bliver flere blå bårer kørt ud fra samariterteltet. En pige kommer stavrende med en brækpose, og en dreng med et stift, fjernt blik bliver støttet af sin mor, inden hun får ham bakset ind i en rød bil.

Så selvom tusmørket er ved at sænke sig over Ulvedalene, er festen er ikke slut endnu.