Samfund

Regeringen vil endnu engang hæve straffen for hollandske bomtrawlere

Udover højere bøder vil man gøre det lettere at konfiskere udstyr, som gentagne gange bliver brugt til ulovligt fiskeri, siger ministeren.

Selvom det nu er et år siden, at regeringen intensiverede kontrollen og skærpede sanktionerne, er det ikke lykkedes at forhindre hollandske bomtrawlere i at fiske ulovligt i dansk farvand.

Alene i år har fiskerikontrollen konstateret 24 lovovertrædelser begået af 16 forskellige hollandske bomtrawlere. 19 af overtrædelserne karakteriseres som "grove", oplyser Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, til TV 2.

Det er første gang, at hans ministerium har dannet sig et overblik over, hvor meget de hollandske bomtrawlere overtræder loven.

Det seneste år har den danske fiskerikontrol holdt øje med alt, vi laver

Geert Meun, direktør i den hollandske fiskerforening VisNed

Og omfanget får nu ministeren til at skærpe straffen yderligere:

- Det er fortvivlende, det vi står overfor. Det er hollandske bomtrawlere, som ødelægger havbund, stenrev, gydepladser og på den måde også ødelægger fiskeriet for de lovlydige danske fiskere, siger Rasmus Prehn.

Bødestørrelsen vil vokse sig for stor

For et år siden afslørede TV 2, at hollandske bomtrawlere bevidst slukker deres lovpligtige positionssignal, AIS, når de fisker i Danmark, blandt andet for at sløre ulovligt fiskeri.

Afsløringen fik dengang regeringen til at skrue op for kontrollen med de hollandske skibe i Skagerrak og Nordsøen.

Men nu vil regeringen altså hæve bødestraffen for ulovligt fiskeri yderligere samt gøre det muligt for myndighederne at konfiskere ulovlige redskaber.

- Vi kan se, at den straf, der er, ikke virker tilstrækkeligt præventivt. Selvom vi har givet bøder på næsten op til en halv million, så er der hollandske bomtrawlere, som bliver ved med at snyde, fortæller fiskeriministeren til TV 2 og tilføjer:

- Derfor siger vi, at vi må skrue yderligere op. Vi vil simpelthen ikke finde os i det her. Det må stoppe.

Hvis en bøde på op mod en halv million kroner ikke er nok til at afholde de hollandske bomtrawlere fra at fiske ulovligt i Danmark, hvorfor skulle en højere bøde så være nok?

- På et tidspunkt vil regnestykket ikke gå op for dem. Bødestørrelsen vil være så stor, at de holder op med det. Jeg kan ikke tro andet. Det er den erfaring, som vi har fra andre områder, siger Rasmus Prehn.

Kigger på at konfiskere både

Ministeren fortæller yderligere, at han løbende har holdt møder med sine kolleger fra Holland for at komme det ulovlige fiskeri til livs.

- Vi har vist TV 2s dokumentation af, at der er hollandske fiskere, der på hollandsk taler om, at de ikke må fortælle sandheden. Han har lovet mig at sætte ind, siger fiskeriministeren.

Ved vanvidskørsel kan man tage bilen fra bilisten, hvis man eksempelvis kører dobbelt så stærk, som man må. Hvorfor tager I ikke båden fra dem, der fisker ulovligt?

- Jeg synes bestemt, at det her er voldsomt, men jeg tror, at vi hurtigt kan blive enige om, at der skal virkelig krasbørstige ting til. Der må være mulighed for det (konfiskering af både, red.) – og det kigger vi på – hvis der er mange gentagelsestilfælde, men ikke ved første eller anden gang. Det går altså ikke, siger han.

Repræsentant er overrasket

TV 2 har talt med Geert Meun, som er direktør i den hollandske fiskerforening VisNed. Den repræsenterer flere af de bomtrawlere, der fisker i Danmark.

Han er overrasket over, at der er blevet konstateret hele 24 lovovertrædelser – heriblandt 19 alvorlige – foretaget af hollændere i de danske farvande.

- Vi fortæller selvfølgelig vores medlemmer, at de skal huske, at de er gæster i et fremmed land, og at de skal opføre sig ordentligt og følge reglerne, men jeg må også sige, at det seneste år har den danske fiskerikontrol hold øje med alt, vi laver, fortæller direktøren.

Skal jeg forstå det sådan, at du synes, kontrollen er for hård? Der er jo tale om 19 grove overtrædelser.

- Det siger jeg ikke, for det er helt op til det enkelte land, hvor hårde de vil være, og jeg har heller ikke hørt om de 19 grove overtrædelser før nu, så dem vil jeg ikke udtale mig om, siger Geert Meun.