Ekspert: Derfor rystede Rushdies bog den islamiske verden
Salman Rushdie har siden udgivelsen af bogen 'De sataniske vers' levet et liv med trusler hængende over hovedet.
Den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie blev fredag angrebet, da han skulle på scenen for at holde et foredrag i den vestlige del af delstaten New York.
Han har i mere end tre årtier levet med trusler hængende over hovedet i kølvandet på udgivelsen af bogen ’De sataniske vers’ i 1988. En bog, der på mange måder ”satte verden i brand” og gjorde ham til en kontroversiel forfatter.
Sådan lyder det fra Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Et angreb på koranen
I bogen sætter Salman Rushdie spørgsmålstegn ved alle former for ideologier og religioner. Herunder islam, men mest af alt koranen.
Helt konkret antyder Rushdie, at koranen ikke er Allahs ord. Han leger derimod med tanken om, at den er redigeret af mennesker.
- Rushdie ryster simpelthen hele grundlaget for den islamiske religion, siger Lars Erslev Andersen til TV 2.
’De sataniske vers’ handler på mange måder om kampen mellem det gode og det onde. Hvordan ethvert menneske kan begå både gode og onde gerninger.
Hovedpersonerne i Rushdies bog styrter ned i et fly, der sprænges i luften af terrorister.
De overlever på mirakuløs vis, men bliver omskabt til henholdsvis et engle- og djævlelignende væsen. Herefter følger en række kaotiske begivenheder for de to hovedpersoner.
Ifølge Lars Erslev Andersen leger Rushdie i romanen med tankegangen om det religiøse. Og det er netop dét, der gør den kontroversiel.
Demonstrationer og beskyldninger
Romanen skabte en voldsom vrede blandt muslimer, og der var efter udgivelsen en masse demonstrationer verden over.
I første omgang fandt de sted i England, mens Indien var det første land til at bandlyse bogen. Andre lande fulgte senere trop.
Rushdie fastholdt hele tiden sin ret til at diskutere de vigtige emner om tro og racisme.
- Sproget og fantasien må ikke spærres inde, for så dør kunsten, og sammen med den en lille smule af det, der gør os til mennesker, skriver Salman Rushdie i et forsvar for sin roman.
Salman Rushdie levede i et årti med en islamisk dødsdom over hovedet. Den kom allerede fra den daværende religiøse leder i Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini, tre måneder efter bogudgivelsen.
Rushdie blev i den forbindelse beskyldt for blasfemi, men også krænkelse af profeten Muhammed og koranen.
Et liv under jorden
Lars Erslev Andersen fortæller, at ’De sataniske vers’ ifølge ham er en fantastisk bog, fordi den indeholder en magisk form for realisme.
Men modtagelsen af romanen resulterede i, at Rushdie siden har levet under fuld beskyttelse på skiftende og ukendte adresser.
Han har derudover haft adskillige dæknavne, blandt andet Joseph Anton.
Salman Rushdie skrev ifølge Lars Erslev Andersen bogen 'I god tro’ som en slags halv undskyldning for 'De sataniske vers'.
På intet tidspunkt veg han dog fra holdningen om, at han som romanforfatter havde lov til at lege med ordene, som man gør i fiktionens verden.