Verden mangler vacciner mod abekopper – nu går USA enegang med svær teknik for at have doser nok
Danmark kan også komme til at mangle vacciner. To eksperter vurderer her to landes forskellige strategier for at få doser til at række.
Smitte med abekoppevirus spreder sig og i en sådan grad, at flere lande nu vil vaccinere en større risikogruppe. Men der er ikke nok tilgængelige vacciner, og flere lande har nu ikke nok doser.
Det gælder blandt andet i Storbritannien og USA, hvor sundhedsmyndighederne går mod de anbefalinger, som vaccinen er godkendt på baggrund af. Det sker for at strække vaccinedoserne for at have nok til de grupper, der lige nu er mest udsat for smitte.
Derfor har blandt andet de britiske sundhedsmyndigheder siden juli kun tilbudt ét stik til de personer, der er i størst risiko for at blive smittet.
Det har de gjort for at få så mange som muligt beskyttet bare en smule mod smitte her og nu.
Første stik kickstarter immunsystemet
Vaccinen skal ellers gives 2 gange med mindst 28 dages mellemrum for at give fuld beskyttelse. Men hvis en person bliver udsat for smitte eksempelvis 14 dage efter et stik, er der stadig en effekt.
Det siger Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdom på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, til TV 2.
- Det ved vi fra andre vacciner. Smitte vil virke som en slags booster. Det kan godt være, at en person bliver smittet 14 dage efter første stik, men vaccinen vil allerede have startet et immunsvar i kroppen og vil på det tidspunkt give en reduceret alvorlighed af den smitte, siger han.
Det på trods af at personen altså endnu ikke har fået andet stik.
Også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet, er tilhænger af, at myndighederne ikke gemmer doser til et andet stik, når der er mangel på vacciner.
Hvis der vel at mærke er flere doser på vej.
- Jeg ville brænde alle doser af nu på første stik uden at reservere til andet stik, sådan som myndighederne gjorde i starten i forbindelse med coronavaccinen. På den måde bliver så mange som muligt vaccineret første gang nu, siger han til TV 2.
I USA bruger man gammel vaccineteknik
I USA er der også mangel på vaccinedoser, men her er sundhedsmyndighederne efter godkendelse fra den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, begyndt at strække doserne på en anden måde.
Her fraråder FDA nemlig ifølge det amerikanske center for offentlig sundhed på Johns Hopkins University at vente med andet stik og kun give det første, som det blandt andet er tilfældet i Storbritannien.
I stedet for at stikke vaccinenålen halvanden centimeter ind i en muskel er myndighederne begyndt at give vaccinen i huden. På den måde bliver kun en femtedel af vaccinedosen brugt.
Eller sagt på en anden måde: USA har fået landets resterende 400.000 doser til at række til omkring to millioner doser, oplyser det amerikanske center for offentlighed sundhed.
Ifølge Eskild Petersen er det en "meget effektiv måde at give vaccinen på".
- Det var den måde, vi også vaccinerede i gamle dage, blandt andet med Calmette-vaccinen. Det gør, at du får en meget, meget effektiv stimulering af immunsystemet. Og det gør, at du kan nedsætte vaccinedosen. Det er ikke nyt, siger han.
Jan Pravsgaard Christensen forklarer, at de celler, der sætter gang i immunsystemet ved vaccination, typisk sidder i de yderste hudlag.
Lille nål skal vendes rundt under huden – det kræver øvelse
Helt konkret bliver en meget lille nål – mindre end ved almindelig vaccination – stukket ind alleryderst i huden, hvorefter nålen bliver vendt opad, og vaccinen bliver sprøjtet ind.
- Man skal helst få en lille bule på armen, uden at det bløder. Så har du lagt vaccinen rigtigt. Men det er teknisk vanskeligt. Det kræver øvelse, siger Eskild Petersen.
Jan Pravsgaard mener også, at det er en god idé at vaccinere på den måde.
- Hvis altså det er dokumenteret, at en mindre vaccinedosis i huden spreder sig og giver immunitet. Det kræver dog en del mere af den person, der skal vaccinere, siger han også.
Bavarian Nordic er bekymret for den amerikanske strategi
Den danske medicinalvirksomhed, Bavarian Nordic, der står bag abekoppevaccinen, har ifølge mediet Washington Post udtrykt bekymring for den amerikanske måde at splitte vaccinen op på.
Men det får ikke USA til at ændre på sin strategi, oplyser den amerikanske sundhedsminister, Xavier Becerra.
- Vi har haft samtaler med dem om det, og det har FDA også. Vi ville ikke fortsætte, medmindre vi troede, det var sikkert og effektivt, siger han.
TV 2 har spurgt Bavarian Nordic, hvad virksomhedens bekymring præcis går på. Svaret lyder blandt andet, at vaccinen ikke er godkendt til at blive givet på den måde, som amerikanerne vil gøre, oplyser vicepræsident Rolf Sass Sørensen til TV 2.
Samtidig kræver det – sådan som de to eksperter også fremhæver – en teknisk ekspertise, som ikke alt lægefagligt personale har.
- Hvis man stikker for dybt, svarer det til, at man giver en almindelig vaccination bare med en alt for lav dosis, og så har vaccinationen ingen beskyttelse. Det vil sige, at man har en falsk beskyttelse, siger Rolf Sass Sørensen.
Han fremhæver dog, at der er tale om en nødtilladelse i USA, fordi der er mangel på vacciner.
- Så er det jo en mulig løsning. Folk skal bare ved vaccination være fuldt oplyst om de risici, man bliver eksponeret for.
TV 2 har spurgt, hvorvidt bekymringen også handler om, at den amerikanske strategi går ud over medicinalgigantens profit. Det svar kan du se i faktaboksen:
USA læner sig op ad studie, Europa skal diskutere muligheden
Vaccinemetoden er tidligere blevet brugt i forbindelse med polio og gul feber, men om den også kan bruges i forbindelse med abekoppevaccinen vides ifølge Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) endnu ikke.
EMA vil nu diskutere muligheden og kontakte Bavarian Nordic, der producerer vaccinen, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge den amerikanske lægemiddelstyrelse viser et klinisk studie fra 2015, at vaccination i huden gav et ”lignende” immunrespons som ved vaccination gennem huden.
- Det betyder, at individer i begge grupper reagerede på vaccination på samme måde, skriver FDA i en pressemeddelelse.
Vaccination i huden gav mere rødme, hævelse og kløe ved indsprøjtningsstedet, men mindre smerte end ved vaccination gennem huden i musklen, oplyser FDA.
Metoden er noget andet end det, der bliver kaldt scarification. Her lægger man en dråbe på huden og prikker en masse gange med en nål, så der kommer et sår.
Vaccinen er godkendt til luftvejssmitte – ikke seksuel kontakt
Ifølge Eskild Petersen er der et lille aber dabei ved vaccinen mod abekopper. For der er stadig meget, som eksperterne ikke ved.
Det viser sig nemlig, at abekopper findes i sæd og nu smitter på en ny måde gennem seksuel kontakt. Det er ikke tidligere beskrevet i den videnskabelige litteratur.
- Vaccinen er godkendt i forhold til luftvejssmitte. Vi ved ikke, hvordan den virker i forhold til at forebygge smitte ved seksuel transmission. Men eksperterne forventer, at vaccinen også giver beskyttelse mod den form for smitte, siger han.
Er der mangel på vacciner i Danmark?
Statens Serum Institut oplyste onsdag til TV 2, at Danmark har 2700 doser, hvoraf 1100 befinder sig på et lager, mens de øvrige er sendt til regionerne.
Der var 5. august brugt 170 doser. Det betyder, at der lige nu er nok vacciner til under 1300 personer, hvis alle skal have to stik.
Danmark har imidlertid en reservation på 10.000 doser hos Bavarian Nordic, og de vil efter at dømme blive leveret i næste uge. Eller måske allerede i weekenden.
Dermed vil der fra næste uge i første omgang være nok vacciner til den målgruppe på mellem 2000-5000, der ifølge Statens Serum Instituts (SSI) seneste risikovurdering er i størst risiko for at blive smittet.
Men hvis smitten breder sig, vil Danmark være i samme situation, som flere andre lande.
TV 2 forsøger lige nu at få svar fra Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt styrelsen overvejer samme strategi som andre lande.
Bavarian Nordic oplyser til TV 2, at virksomheden kan producere 30 millioner doser om året. Det rækker til 15 millioner mennesker.