Støtten til Ukraine bevæger sig ind i ny fase: - Krigen ser ud til at blive lang

Krigen i Ukraine rykker ind i en ny fase og konference på dansk jord skal være med til at ruste ukrainerne til fremtidens kampe.

I alt er 26 lande repræsenteret, og mere end 20 lande har repræsentanter til stede i København, når Danmark er vært for en vigtig konference torsdag.

Deltagerne i konferencen skal drøfte den næste fase i støtten til Ukraine. For krigen har ændret sig, og nu handler det om at tænke fremad, siger Kristian Lindhardt, militær forsker, Institut for Strategi og Krigsstudier:

- Ukraine har stadig brug for våben og stadig brug for ammunition på samme måde, som de har fået indtil nu. Men nu, hvor den umiddelbare fare for at Rusland overløber Ukraine er væk, begynder de også at have et mere langsigtet mål om varighed. Reservedele og uddannelse af deres personel, siger han til TV 2.

Danmark vil yde støtte til Ukraine for 820 millioner kroner. Penge, der skal bruges på langsigtet hjælp til den ukrainske hær.

Over for Ritzau understreger Kristian Lindhardt, at det danske bidrag er betragteligt og vil kunne skaffe masser af ammunition og våben.

Utallige gange siden krigens udbrud har præsident Volodymyr Zelenskyj opfordret Vesten til at sanktionere over for Rusland, til at tage stilling, vælge side og sende våben; alt hvad man overhovedet kan undvære.

Nye behov

Sådan forholder det sig ikke længere, mener Kristian Lindhardt.

- Til at starte med, var der brug for våben, der kunne anvendes på kort afstand, og som man kunne læse på siden, hvordan skulle bruges. I dag ser vi, at der er andre større og helt andre våbensystemer, som der er brug for. Så sådan en krig har forskellige faser, hvor der er brug for forskellige ting, siger han.

For få måneder siden var antiluftskytsmissiler det helt store for Ukraine. Det ukrainske militær havde enorm succes med såkaldte MANPADS, som det havde fået doneret fra udlandet. Våbnene er simple, og er man ikke trænet i at bruge dem, står der en instruktion til at bruge dem på siden af det.

I de senere faser af krigen, er MANPADS begyndt at spille en mindre rolle. Nu er HIMARS det sidste skrig; et amerikansk mobilt raketartilleri-system, som er let at fragte rundt, og som kan sende missiler i synet på fjenden i en rækkevidde fra 15 kilometer til 500 kilometer afhængigt af våbentypen.

I næste måned, er det måske noget tredje, som Ukraine har hårdt brug for.

- Det er svært at spå og især om fremtiden, men en donorkonference skal finde ud af, hvad et land har brug for produktionsmæssigt og forsyningsmæssigt, hvis det bliver en længerevarende krig, siger Kristian Lindhardt.

Præsident Zelenskyj kommer til at åbne torsdagens konference. Det "betyder alt" og er "en meget stor ære", lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S). Konferencens kardinalpunkter er ifølge ministeren:

- Hvordan vi sikrer fremtidige våbendonationer, hvordan vi sikrer, at det ukrainske forsvar kan blive trænet mere, og hvordan vi kan hjælpe Ukraine med minerydning, siger han.

Bødskov: Krigen ser ud til at blive lang

Ministeren kalder det "tredje fase" i støtten til Ukraine.

- Det er i det hele taget en konference, som skal være med til at sikre, at når krigen ser ud til at blive lang, så har Ukraine en tryghed i, at våbendonationerne fortsætter, siger han til Ritzau.

Derfor skal der torsdag fokuseres på konkrete projekter og produktioner, som der skal findes fælles finansiering for, lyder det videre fra Morten Bødskov.

Ifølge forsvarsministeren var den første fase af støtten de mere spontane donationer i krigens begyndelse, hvor landene gennemsøgte deres våbenlagre.

I fase to blev donationerne koordineret mellem landene efter ukrainske ønsker, og den fase skal så nu suppleres af en langsigtet plan for støtten.

- Fordelen er, at i stedet for, at de enkelte lande giver hvad de lige kan undvære, laver man en koordineret indsats, hvor man rent faktisk giver Ukraine det, de har brug for, siger Kristian Lindhardt til TV 2:

- I stedet for, at de får smidt våbensystemer i hovedet, som de måske ikke kan anvende, får de det i takter, der hænger sammen, så det sker så godt og effektivt som muligt.