Samfund

Professor langer ud efter ny strategi mod abekopper: Det er ikke nok

Lige nu er der omkring 2700 vaccinedoser på SSI's lager. Men risikogruppen i ny strategi tæller over det dobbelte.

Tirsdag præsenterede Sundhedsstyrelsen en ny strategi mod abekopper, hvor mænd, der har sex med mænd, fra nu af skal tilbydes en vaccine.

Den såkaldte risikogruppe omfatter omkring 3-5000 mennesker, vurderer sundhedsmyndighederne, men tiltaget er langt fra nok.

Sådan lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

- Man burde have lavet ringen større, så man havde inkluderet flere for at komme i mål og være på forkant med epidemien, siger han til TV 2.

Burde inkludere to-tre gange flere

Tidligere blev vaccinationen kun tilbudt danskere, der var nære kontakter til en smittet med abekopper.

Men de aktuelle smitteudbrud har været grundlag for at udvide målgruppen for vacciner, lød forklaringen fra Sundhedsstyrelsen.

Hvem bliver tilbudt vaccinen?

  • Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man ifølge Sundhedsstyrelsen blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier:
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med.
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.

…derudover kan personer, der er i "jævnlig tæt fysisk kontakt med en smittet", få vaccinen – for eksempel hvis man bor sammen.

Også sundhedspersonale, som har haft tæt fysisk kontakt til en smittet med symptomer og blandt andet udført procedurer med risiko for smitte uden brug af relevante værnemidler, kan få vaccinen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Jan Pravsgaard Christensen kvitterer for den nye værktøjskasse.

- Indtil videre har vi været på bagkant, fordi vi har ventet på, at folk blev nære kontakter. Nu prøver man at komme lidt på forkant ved at vaccinere folk tidligere.

Men Sundhedsstyrelsen skulle ifølge professoren have givet endnu flere mulighed for at blive vaccineret.

- Man burde have set ud over den nuværende risikogruppe, så man havde inkluderet to-tre gange flere, siger han til TV 2.

De aktuelle smittetal i Danmark har passeret 120 tilfælde, og de ses altså især hos mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Men ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det langt fra usandsynligt, at smitten spreder sig til andre grupperinger i samfundet. Eksempelvis yngre årgange.

- Her er man lidt mere promiskuøse, end når man kommer længere hen i livet. Så det skal vi helst undgå, siger han.

Kø hos producenterne

På nuværende tidspunkt har Danmark omkring 2700 vaccinedoser på Statens Serum Instituts (SSI's) lager. Men ifølge instituttet er der 10.000 doser mere på vej i løbet af de næste uger.

Vaccinen mod abekopper skal gives i to doser med mindst 28 dages mellemrum. Dermed vil de nuværende 2700 enkeltdoser kunne færdigvaccinere 1350 personer.

Derfor er vi langt bagud på vaccinefronten, hvis vi – som Jan Pravsgaard Christensen anbefaler – både skal færdigvaccinere risikogruppen og derudover udvide den.

- Det er en udfordring. Vaccineproducenterne laver dem så hurtigt, de kan, men vi er ikke de eneste, der står i kø til de her vacciner, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen peger også på, at smittetallene højst sandsynligt vil blive ved med at stige de næste uger. Selv med den nye strategi.

- Det første stik giver lidt beskyttelse, men ikke den fulde. Så jeg tror, vi skal en måned hen for at se den fulde effekt af det, vi er ved at lave nu. Og hvis man så udvider mere, så koster det jo mere tid, før man får den fulde effekt, siger han.

SSI ser ikke dokumentation på andre grupper

Statens Serum Institut skriver i sin risikovurdering, at sandsynligheden er "høj" for, at abekopper spreder sig til andre med mange seksuelle kontakter end kun mænd, der har sex med mænd.

Derfor forklarede Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i SSI, tirsdag, at vaccinationerne skal rulles ud til flere. For mænd, der har sex med mænd, kan også have sex med kvinder. Og derudover peger SSI på prostitutionsmiljøet og i swingerklubber, der er præget af, at "man har mange forskellige sexpartnere".

- Der kan man sagtens forestille sig, at smitten kommer ind, hvis stigningen fortsætter. Og vi er alle sammen i risiko for at blive smittet, hvis vi har direkte hudkontakt med en, der er smittet, sagde hun til TV 2.

Hvorfor tilbyder man så ikke vaccinen til flere?

- Indtil videre har vi ikke dokumentation for, at det rammer andre. Og så længe vi holder fokus på kontaktopsporing og bliver ved med at tilbyde vaccinen til nære kontakter, bør vi kunne forebygge, at smitten spreder sig til at andre grupper, sagde Tyra Grove Krause.