Stor forskel på antallet af benamputationer i regionerne

Der er kommet større forskel mellem regionerne på, om der bliver foretaget amputationer.

Der er i løbet af de seneste seks år kommet en større variation i, hvor mange benamputationer der bliver foretaget i de forskellige danske regioner.

Det viser en rapport, som Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser (RKKP) har lavet. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

I Region Nordjylland er antallet af benamputationer faldet fra 61 årligt per 100.000 indbyggere i 2016-2018 til 35 per 100.000 indbyggere i 2019-2021.

Der er også sket et fald i Region Hovedstaden.

Flere tilfælde på Sjælland

I Region Sjælland er antallet til gengæld vokset fra 76 per 100.000 indbyggere årligt i 2016-2018 til 79 i 2019-2021.

RKKP kan også se, at borgere i Region Hovedstaden får tilbudt forebyggende karkirurgiske indgreb dobbelt så hyppigt, som borgerne i Region Sjælland gør.

Tallene - og forskellen - bekymrer Karin Friis Bach (R), som er formand for regionernes sundhedsudvalg.

- Vi skal have undersøgt årsagerne til de stigende forskelle nærmere og set på, om nogle regioner kan lære af de regioner, der har nedbragt antallet af amputationer betydeligt over de seneste par år, siger hun i en pressemeddelelse.

Kan ikke tilskrives ændringer i befolkningen

RKKP vurderer i et resume af rapporten, at de variationer, som er opstået, ikke kan tilskrives ændringer i befolkningen. De må i stedet skyldes en ændring i den kliniske praksis i regionerne, vurderer RKKP.

Rapporten kommer, efter at det i foråret kom frem, at der var foretaget amputationer i Region Midtjylland, som kunne være undgået.

RKKP har kun undersøgt amputationer af hofte, lår, knæ og underben på personer, som er over 50 år.