SSI frygter stort mørketal blandt abekoppetilfælde – udvider nu risikogruppe
Danmark har lige nu 2700 vaccinedoser mod abekopper på lager. Den nye målgruppe er noget større.
På 2,5 måned er der blevet registreret 123 tilfælde af abekopper i Danmark.
Men antallet af smittede er sandsynligvis "betydeligt højere", lyder det fra Statens Serum Institut (SSI), der netop har udgivet en ny risikovurdering af sygdommen.
- Vi har klart en mistanke om, at vi ikke fanger alle tilfælde, siger Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i SSI, til TV 2.
Mistanken om mørketallet bygger på flere ting.
Først og fremmest en meget høj positivprocent – godt halvdelen af de, der er blevet testet, er positive. Derudover er symptomerne på abekopper ikke lige voldsomme hos alle, så mens nogle får mange blærer på kroppen og tydeligt hævede lymfeknuder, er der andre, der slet ikke har tegn på huden eller hævede lymfeknuder.
Og oveni viser erfaring fra andre seksuelt overførte sygdomme, at de typisk bliver underdiagnosticeret, fordi folk ikke går til lægen med det.
- Derfor er det vigtigt for os at understrege, at alle i princippet kan blive ramt og bør være opmærksomme på det, siger Tyra Grove Krause.
Arbejder på at få 10.000 nye vaccinedoser
Den nye risikovurdering kommer samme dag, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en ny, bredere vaccinationsstrategi, hvor mænd, der har sex med mænd og flere skiftende partnere, får tilbudt to vaccinedoser af typen Imvanex.
Den har Danmark lige nu 2700 doser af på SSI's lager. Flere er på vej, lyder det fra Tyra Grove Krause.
- Der bliver arbejdet på at skaffe yderligere 10.000 doser i løbet af de næste uger, siger hun.
Dem kan der blive brug for. For SSI og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vurderer, at godt 3000 til 5000 personer er i høj risiko for smitte og udgør den målgruppe, der får tilbudt vaccinen.
Usandsynligt at inddæmme smitte på verdensplan
Grunden til den nye strategi og risikovurdering er, at der er sket et "tydeligt skift" i epidemien, fortæller Tyra Grove Krause.
- Størstedelen af dem, der bliver smittet, bliver smittet herhjemme nu, og på globalt plan ser vi en meget større udbredelse end tidligere, siger hun.
3. august var der rapporteret 25.864 tilfælde af abekopper på verdensplan, hvor europæiske lande står for næsten to tredjedele. I USA har myndighederne registreret 8934 tilfælde af sygdommen.
Ifølge SSI er det på nuværende tidspunkt ikke sandsynligt, at man får inddæmmet udbruddet af abekopper på globalt plan – hverken på kort eller langt sigt
- Men i Danmark kan vi godt forestille os, at vi kan lykkes med at begrænse smitten, siger Tyra Grove Krause.
Hvem bliver smittet?
Alle 123 danske tilfælde af abekopper har været mænd, der har sex med mænd.
Alligevel skriver Seruminstituttet i risikovurderingen, at "sandsynligheden for, at abekopper spreder sig til andre med mange seksuelle kontakter end MSM (mænd, der har sex med mænd, red.)", er høj.
Det er blandt andet derfor, at vaccinationerne skal rulles ud til flere, lyder det fra Tyra Grove Krause. For mænd, der har sex med mænd, kan også have sex med kvinder. Derudover peger SSI på prostitutionsmiljøet og i swingerklubber, der er præget af, at "man har mange forskellige sexpartnere".
- Der kan man sagtens forestille sig, at smitten kommer ind, hvis stigningen fortsætter. Og vi er alle sammen i risiko for at blive smittet, hvis vi har direkte hudkontakt med en, der er smittet, siger hun.
Hvorfor tilbyder man så ikke vaccinen til flere?
- Indtil videre har vi ikke dokumentation for, at det rammer andre. Og så længe vi holder fokus på kontaktopsporing og bliver ved med at tilbyde vaccinen til nære kontakter, bør vi kunne forebygge, at smitten spreder sig til at andre grupper, siger Tyra Grove Krause.
Ikke evidens for seksuel overførsel
Alle de nære kontakter, der er blevet smittet i Danmark, har haft seksuel kontakt med en smittet. Og undersøgelser blandt smittede har vist, at en del havde virus i sædvæsken. Men hvilken betydning, det har for smitten, er uklart.
- Der er ikke evidens for at sige, at det her er en seksuelt overført sygdom. Måske finder vi ud af det hen ad vejen, men lige nu ved vi det ikke med sikkerhed. Så vi kan sige, at det er en sygdom, der smitter ved tæt kontakt, som man jo har ved sex, siger Tyra Grove Krause.
Hvad er forklaringen på, at det udelukkende er mænd, der har sex med mænd, der er blevet smittet?
- Det er jo særligt i de grupper af mænd, der har sex med mænd, der har mange og vekslende partnere, og når udslættet særligt sidder omkring kønsorganer og anus, så er der gode betingelser for spredning. Det er også der, at vi har fokus på at teste nu, så det er der, vi finder tilfældene.
Genetiske ændringer
Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men symptomerne i det nye udbrud er anderledes.
Blærerne, som er den primære smittevej, sidder i det nuværende udbrud primært ved kønsorganerne og analområdet i modsætning til de traditionelle udbrud af abekopper, hvor smittede også får udslæt i ansigtet og generelt har flere – op til hundredevis af – blærer på kroppen.
Tyra Grove Krause har ikke en klar forklaring på, hvorfor abekoppernes symptombillede er anderledes.
- Der er sket nogle genetiske ændringer i virus, men hvad det præcis betyder er usikkert. Det til gengæld sikkert, at det gør den sværere at diagnosticere, så derfor skal alle være ekstra opmærksomme, siger hun.
Problematisk, hvis dyr bliver smittet
Ifølge SSI stiger risikoen for, at den øvrige befolkning bliver smittet, hvis smitten blandt risikogruppen øges. Og det kan have store konsekvenser.
- Hvis smitten spreder sig, kan man forestille sig, at virussen udvikler sig – måske kan smitsomheden ændre sig, og der er også en lille risiko for, at den bliver mere alvorlig, siger Tyra Grove Krause.
Derudover kan det blive problematisk, hvis smitten spreder sig blandt for mange mennesker, for det øger risikoen for at give sygdommen videre til grupper af dyr med risiko for at udvikle såkaldte smittereservoirer, hvor nye mutationer kan udvikles for igen at sprede sig til mennesker.
SSI-direktøren understreger dog, at abekopper er en relativt mild sygdom i sin nuværende form, der indtil videre kun har krævet hospitalsbehandling for ganske få danskere. I forhold til en anden virus, der har trukket overskrifter de sidste år, er der ikke grund til panik.
- Abekopper er langt mindre smitsomt end coronavirus, og det er langt lettere at bryde smittekæderne, siger Tyra Grove Krause.