Samfund

Risikogruppe bliver tilbudt abekoppevaccine

De første symptomer på abekopper er typisk en sygdomsfølelse med kulderystninger, hovedpine, muskelsmerter og træthed.

Nu bliver danske mænd, der har sex med mænd, tilbudt vaccination mod abekopper.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- I det aktuelle udbrud er mænd, som har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, i en særlig risiko for at blive smittet. Derfor bliver de tilbudt vaccination, lyder det fra styrelsen.

Vaccinationer mod abekopper er indtil nu blevet tilbudt til danskere, som er nær kontakt til en smittet. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil det stadig være muligt at blive vaccineret, hvis man er nær kontakt til en person, som er smittet med abekopper, selvom den nye vaccinestrategi er blevet bredt ud.

To vaccinedoser for fuld effekt

Vaccinen, Imvanex, skal gives i to doser med mindst 28 dages mellemrum. Og uanset om man er vaccineret nul, en eller to gange, bør man stadig være opmærksom på symptomerne for abekopper, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen.

- Vaccination mod abekopper giver den enkelte en individuel beskyttelse. Der er først fuld effekt af vaccinen efter andet stik, men vi forventer, at der allerede en uge efter første stik vil være effekt af vaccinen, og man derfor får et mildere sygdomsforløb, hvis man bliver smittet, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Hvad er symptomerne på abekopper?

  • Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Der ses desuden ofte hævelse af lymfeknuderne. 
  • Efterfølgende kommer der små blærer, som kan minde om skoldkopper, ofte ved kønsorganerne og endetarmen. Blærerne kan dog komme alle steder på huden, og også inde i munden. Nogle får mange blærer, mens andre får meget få.
  • Man smitter kun, når man har symptomer. Smitten sker via væske fra blærerne. En blære er nok til at overføre smitte.
    Sygdommen varer normalt omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv uden behov for medicinsk behandling. Sygdommen kan medføre smerter og kan også give ar, når blærerne heler.

Kilde: SST

De første symptomer på abekopper er typisk en sygdomsfølelse med kulderystninger, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Derefter kommer små blærer, som kan minde om skoldkopper. Sygdommen vil i langt de fleste tilfælde være mild og går over af sig selv inden for to-fire uger.

Men sygdommen kan dog godt gøre ondt og give smerter – især ved udslæt i og omkring endetarmen, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Man kan også få ar, når blærerne heler.

Sundhedspersonale også omfattet

Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for smitte med abekopper ikke knyttet til køn eller seksualitet, men til et kontaktmønster med hyppig, tæt kontakt. Abekopperne smitter oftest gennem direkte kontakt med de små blærer på huden. Men aktuelt ses udbruddet primært hos mænd, der har sex med mænd.

Styrelsen skriver, at en stor del af dem, der både i Danmark og Europa er blevet smittet med abekopper, er i forebyggende PrEP-behandling mod hiv. Derfor bliver mænd, der er i PrEP-behandling, også tilbudt vaccinen.

Overvejer du at tage imod vaccinetilbuddet?

Er du en del af den gruppe, der får tilbudt vaccinen mod abekopper?

Så vil vi gerne tale med dig om, hvilke tanker og overvejelser du gør dig i den forbindelse.

Skriv en mail til Jonas Skov Nielsen på josn@tv2.dk. 

TV 2 behandler alle henvendelser fortroligt og offentliggør ikke nogen personlige oplysninger, før det er aftalt.

Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man ifølge Sundhedsstyrelsen blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier:

  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med.
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.

Derudover kan personer, der er i "jævnlig tæt fysisk kontakt med en smittet", få vaccinen – for eksempel hvis man bor sammen. Også sundhedspersonale, som har haft tæt fysisk kontakt til en smittet med symptomer og blandt andet udført procedurer med risiko for smitte uden brug af relevante værnemidler, kan få vaccinen.

Sundhedsstyrelsen skriver, at "såfremt der skulle være kvinder eller transpersoner, der indgår i de samme netværk som MSM (mænd, der har sex med mænd, red.) i høj risiko med et tilsvarende kontaktmønster, vil disse kunne have tilsvarende gavn af forebyggende vaccination".

Den vurdering er individuel og bliver foretaget af læger.

21 dages selvisolation

Hvis man er smittet med abekopper, anbefaler de danske myndigheder, at man går i selvisolation i 21 dage. Det gælder også personer, der er vaccineret mod kopper og abekopper; hvis de bliver bekræftet smittet med abekopper eller som mistænkt smittet med abekopper, bør de også gå i isolation.

Sundhedsstyrelsen er nu ved at lægge sidste hånd på udformningen af vaccinationsudrulningen.

- Vi regner med, at vi kan begynde vaccinationen i slutningen af ugen, og der kommer mere information fra os om, hvordan det bliver organiseret, siger Helene Probst.

8. august er der rapporteret om to dødsfald blandt mere end 10.000 abekoppesmittede i det aktuelle udbrud i Europa.

I USA har myndighederne registreret 8934 tilfælde af sygdommen.