53-årig glæder sig over vaccinetilbud – har haft mareridt om at få abekopper
Abekopper skeler ikke til seksuel orientering og kan smitte alle, men de seneste måneders smitte er fundet hos mænd, der har sex med mænd.
Smitten med abekopper er stigende på verdensplan. Også i Danmark, hvor der på nuværende tidspunkt er fundet 123 tilfælde.
Derfor har Sundhedsstyrelsen tirsdag valgt at ændre strategi for, hvem der skal tilbydes en vaccine mod abekopper.
Det betyder, at mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, nu kan se frem til at modtage to doser af vaccinen Imvanex – hvis de altså takker ja til den. Og det gør 53-årige Jens.
Allerede da de første medier begyndte at rapportere om udbrud af virussen i det homoseksuelle miljø, tog Jens kontakt til Hvidovre Hospital for at høre om hans muligheder for at blive vaccineret.
Han var overbevist om, at han var i risikogruppen, da han har et aktivt sexliv med en del forskellige partnere. På daværende tidspunkt var det dog kun danskere, som havde været nær kontakt til en smittet, der blev tilbudt vaccinen, og derfor fik han afslag.
Siden har frygten for at blive smittet med sygdommen, der typisk starter ud med feber, muskelsmerter og træthed og siden udvikler sig til små blærer på kroppen, fyldt en del hos Jens. Ikke nok til, at han har haft lyst til at lægge sit sexliv om, men nok til, at han har haft mareridt om, at han fik sygdommen.
- Jeg har ikke været bange for abekopper i forhold til at dø af det. Men jeg har været bange for at blive stigmatiseret og skulle i 21 dages selvisolation (anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, red.), siger han til TV 2.
Netop frygten for at blive stigmatiseret er grunden til, at Jens har ønsket kun at optræde ved fornavn i denne artikel.
TV 2 har valgt af efterkomme Jens' ønske, men er bekendt med hans fulde navn.
Frygtet indirekte konsekvenser
Foruden af at have flere og forskellige sexpartnere er Jens også i forebyggende PrEP-behandling mod hiv.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er en stor del af de smittede i Danmark og Europa i PrEP-behandling, og derfor tilbyder de også abekoppe-vaccinen til mænd, som modtager det forebyggende præparat.
Abekopper skeler ikke til seksuel orientering og kan smitte alle og enhver, men de seneste måneders smitte er i overvejende grad forekommet blandt mænd, der har sex med mænd.
Og selvom Jens ingen problemer har med at tilhøre den gruppe, synes han ikke, at det vedkommer alle, hvordan han vælger at leve sit liv. Især ikke hans arbejdsplads.
- Jeg har været bekymret for, om det kunne få nogle indirekte konsekvenser over tid, hvis jeg måtte sige til min arbejdsgiver, at jeg havde abekopper, fortæller han og understreger, at det samme ikke gør sig gældende blandt venner og familie.
Stigmatisering er problematisk
Stigmatiseringen er også et problem, som myndigheder i flere lande er bekymret over. Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, har tidligere sagt til TV 2, at stigmatisering er særdeles problematisk, da smittede risikerer at føle sig tilbøjelig til ikke at opsøge læge, hvis de har symptomer.
Jens fortæller også, at der hersker en generel bekymring for abekopper i det homoseksuelle miljø, og at det derfor vil løfte en byrde fra manges skuldre, at det ikke længere kun er den enkeltes ansvar at undgå smitte.
Det samme indtryk har foreningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og andre dannet sig. Derfor var de allerede i sidste uge ude at opfordre Sundhedsstyrelsen til at tilbyde vaccinen til mænd, der har samleje med andre mænd.
Skulle vaccinen være tilbudt tidligere?
At Sundhedsstyrelsen først mere end to måneder efter, at første tilfælde af abekopper blev påvist i Danmark, vælger at brede vaccinestrategien ud, overrasker Jens.
- Det er jeg lidt skuffet over. Jeg synes, man skulle været gået i gang tidligere. Særligt når myndighederne kunne se, at det spredte sig fra et par tilfælde til over 100 tilfælde i ét bestemt miljø, siger han.
Jens gruer også lidt for Copenhagen Pride, der begynder i weekenden, da langt de fleste ikke vil nå at være fuldt vaccineret, fordi der skal gå mindst 28 dage mellem første og anden dosis af Imvanex-vaccinen.
Sundhedsstyrelsen forventer dog, at der allerede en uge efter første stik vil være effekt af vaccinen. Men mens folk som Jens muligvis kan nå at få lidt gavn af vaccinen under Pride-ugen, må en som Stefan Bargsteen stadig væbne sig med tålmodighed.
Passer ikke ind i risikogruppen
Stefan Bargsteen, der er studerende ved Aarhus Universitet, er nemlig ikke én af de mænd, som, Sundhedsstyrelsen vurderer, skal vaccineres mod abekopper.
Det skyldes, at han hverken lever op til kriterierne om at være i PreP-behandling, have haft samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger eller haft kønssygdommene syfilis, klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.
- Det bekymrer mig, fordi jeg tror, at størstedelen af dem, der er homoseksuelle – i hvert fald af dem jeg har snakket med og har datet – ikke passer ind i den her kategori, siger han til TV 2.
Stefan Bargsteen har stor interesse i at få vaccinen, fortæller han. For selvom han heller ikke ønsker at ændre på sit sexliv, vil han gerne have ro i sindet, når han har samleje med andre.
- Jeg tænker over, om folk går ligeså meget op i det, som jeg gør. Jeg har hørt historier om folk, der har været sammen med partnere, der har gjort, hvad de kunne for at skjule, at de har en form for kønssygdom. Mange prioriterer at få et knald over andres sikkerhed, og det, synes jeg, er uhyggeligt, siger han.