Han er en af få danskere, som har haft abekopper: - Den værste smerte, jeg nogensinde har oplevet
Jeppe var en af de første i Danmark, der blev syg med abekopper. Her er hans historie.
Det begyndte ganske uskyldigt.
Jeppe og en fyr havde fået et godt øje til hinanden. De var kommet i kontakt via datingappen Grindr, og efter en bytur tog de hjem sammen.
Det var i starten af juni i år, og skønt virussen abekopper allerede i nogle måneder havde løbet sine omgange i medierne, var sygdommen – også på dette tidspunkt – meget sjælden. Især i Danmark, som så sit første smittetilfælde i slutningen af maj.
Det var ikke ikke noget, der fyldte i Jeppes bevidsthed. Han drømte ikke om, at han efter mødet skulle tælle i en statistik som en af de få smittede.
- Vi tog hjem og var sammen hjemme hos mig. Cirka fem dage efter fik jeg en besked om, at han havde været nærkontakt til en, som havde symptomer på abekopper, siger Jeppe.
Jeppe optræder i denne artikel kun med sit fornavn. Han ønsker ikke, at enhver fremtidig søgning på Google – måske af potentielle arbejdsgivere – hæfter ham til en sygdom, som for nuværende er omgærdet af stigmatisering.
TV 2 har valgt at efterkomme Jeppes ønske om delvis anonymitet for at kunne fortælle hans historie og er bekendt med hans fulde navn.
Først kom feberen
Efter beskeden fra den anden fyr tog Jeppe straks fat i sin praktiserende læge og fik at vide, at han skulle slå koldt vand i blodet og tage det roligt. For sygdommen var sjælden, og man smitter først, hvis man får symptomer.
Så Jeppe købte et termometer og tjekkede flittigt sin temperatur.
Stadig ingen symptomer.
To dage senere var han taget til en fødselsdagsfest for en veninde på Fyn.
- Da jeg var der, begyndte jeg at få symptomer. Jeg var meget stresset over, om jeg havde smittet nogen til den her fødselsdagsfest. På det tidspunkt var det også meget usikkert, hvornår det smitter og hvordan, siger han.
Termometeret viste nu 38,5. Feber er som regel et af abekoppers første symptomer sammen med sygdomsfølelse, kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og træthed.
Jeppe smittede aldrig de andre til festen, og det var han lettet over, men feberen var kun starten på et sygdomsforløb, der skulle blive meget værre.
- Sygdomsmæssigt er det noget af det værste, jeg har prøvet.
Besvimede af smerte
Det mest synlige tegn på sygdommen er kopperne – pusfyldte blærer på huden, der ofte begynder omkring kønsorganerne og endetarmen. De symptomer skulle Jeppe senere opleve på egen krop.
- Det var nærmest umuligt at gå på toilettet. Da jeg endelig blev nødt til det, besvimede jeg ude på toilettet af smerte. Bagefter kunne jeg se, at der var blod i kummen, fortæller Jeppe:
- Det kan lyde lidt underligt, når det bare er nogle knopper omkring endetarmsåbningen, men den smerte, det forvolder, er den værste smerte, jeg nogensinde har oplevet.
I to nætter sov Jeppe ikke. Smerterne var så intense, at det var umuligt.
- Efter anden nat, hvor jeg ikke havde sovet, ringede jeg til min læge og fik udskrevet morfin, siger han.
I skrivende stund er der 114 laboratoriebekræftede tilfælde af sygdommen i Danmark.
Eksperter undrer sig
18. maj opdagede sundhedsmyndighederne i USA et tilfælde af abekopper, og samme dato opdagede Sverige sit første tilfælde. Det fik sundhedsmyndighederne til at spærre øjnene op, da det er usædvanligt, at sygdommen blusser op i flere lande på samme tid.
Oftest relaterer smitten sig til rejser i Afrika.
Flere end 80 lande har fundet tilfælde af abekopper, og 23. juli erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at virussen nu var en national sundhedskrise.
Eksperter verden over kløede sig i håret, for det er usædvanligt, at en sådan virus spreder sig steder, hvor den ikke er endemisk. Det vil sige i områder, hvor den ikke er kendt for at have en stabil vedvarende forekomst.
Men eksperterne fandt flere fællestræk.
Stigmatisering og grine-emoji
De seneste måneders smitte med abekopper forekommer i overvejende grad blandt mænd, der har sex med mænd – det, sundhedsmyndigheder forkorter "MSM".
Medier var hurtige til at hoppe på vinklen og bragte historier om de specifikke steder, hvor smitte mentes at have spredt sig. "Saunaer" i Spanien, hvor homoseksuelle og biseksuelle mænd mødes for at have samleje, og festivaler i Holland.
Abekopper skeler ikke til seksuel orientering, men kan smitte alle og enhver. WHO råder imidlertid mænd, der har sex med mænd, til at begrænse antallet af sexpartnere, og de amerikanske sundhedsmyndigheder opfordrer til at være varsom med at deltage i "sexfester".
I kommentarsporene på sociale medier har Jeppe lagt mærke til, at der blandt mange hersker en opfattelse af, at bliver man smittet, må det være, fordi man er frivol og letlevende.
- Jeg har fulgt lidt med på Twitter og på TikTok, og jeg har lagt mærke til, hvad der bliver skrevet om abekopper i udlandet. Jeg har lagt mærke til, at der er en stigmatisering, og at hvis man får abekopper, er det noget, man selv har bedt om, siger Jeppe.
Selv har han hverken været i "sauna" eller deltaget i sexfester. Han fik et godt øje til en mand, som fik et godt øje til ham.
- Jeg føler ikke, at jeg har gjort noget, som mine heteroseksuelle venner ikke også kunne finde på. Det er normal adfærd i vores samfund at tage med nogen hjem fra byen. Jeg kan mærke, at det irriterer mig, når jeg læser om det på nettet.
Vacciner er en god idé
Stigmatiseringen er problem, som myndigheder i flere lande er bekymret over. Ifølge Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, er stigmatisering særdeles problematisk, da smittede risikerer at føle sig tilbøjelig til ikke at opsøge læge, hvis de har symptomer.
Sundhedsstyrelsen er ligeledes meget opmærksomme på problemet og har i ledtog med blandt andre HIV Danmark lavet oplysningskampagner på Grindr. For ikke at "puste" til en allerede ophedet debat, udelod styrelsen imidlertid sit eget navn fra kampagnen – en manøvre, som ifølge en ekspert juridisk set var et godt stykke uden for skiven.
Konservative, Enhedslisten og Radikale Venstre presser nu på for, at der skal udrulles langt flere vacciner. I øjeblikket er det kun nære kontakter til smittede, der får tilbudt en vaccine.
Jeppe, der er nogle, som mener, at det ville være stigmatiserende, hvis man tilbyder vaccinen kun til mænd, der har sex med mænd – hvad tænker du om det?
- Jeg tænker ikke, at det er stigmatiserende, hvis der er et grundlag for at tilbyde den til mænd, der har sex med mænd, og det er der. Hvis man kun tilbød den baseret på en formodning om, at det var gruppen, hvor det spreder sig mest, ville det være anderledes, siger han.
Jeppe er i dag rask, men de omtrent tre ugers smerter har han langtfra glemt, og han tjekker stadig ofte sin krop for knopper og feber.
Hvorfor vil du gerne fortælle om din oplevelse?
- Jeg tror, at det er lidt en kombination af symptomerne, men også, at der er stigmatisering af, at dem, der får abekopper, nok har haft det lidt for sjovt, siger Jeppe.