Samfund

Virolog opfordrer til adfærdsændringer til Copenhagen Pride for at undgå spredning af abekopper

Indtil videre er det kun mænd, som er smittet med abekopper, men virussen kan også ramme kvinder, siger virolog.

Copenhagen Pride er lige om hjørnet, og selvom begivenheden byder på glæde og fest hos deltagerne, giver den anledning til bekymring hos andre i kølvandet på spredningen af abekopper.

Fredag sagde organisationerne LGBT+ Danmark, AIDS-fondet og arrangørerne af Priden, Copenhagen Pride, at de frygter, at Copenhagen Pride kan blive en superspreder uden en vaccine.

Alene det, at man deler sengetøj og har tæt kropslig kontakt, kan også føre til overførsel af smitte

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Nu har bekymringen spredt sig til Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Hvis organisationerne, som er involverede i Priden, selv er nervøse og de ved mere om mulighederne for at få implementeret adfærdsændringer så bliver jeg også bekymret, siger han til TV 2.

God idé at ændre adfærd

I øjeblikket spreder smitten med abekopper sig særligt blandt mænd, som har sex med mænd.

Derfor mener Allan Randrup Thomsen, at det er nødvendigt, at deltagerne er opmærksomme på deres adfærd for at undgå smittespredning.

- Man bliver nødt til at henstille til, at folk opfører sig exceptionelt fornuftigt i forbindelse med Priden og så vidt muligt undgår mange partnere – især dem, som man ikke har tillid til og hvis smittestatus, man ikke kender.

De danske myndigheder har købt 3000 vacciner mod abekopper, og det er kun nærkontakter til smittede, som får tilbudt et stik.

Men ikke engang de indkøbte doser er nok til at forhindre et smitteudbrud til Copenhagen Pride, som strækker sig fra 13. august til 21. august, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

- Det er umuligt med det antal vacciner og tidsrammen at kunne inddæmme det her problem, inden vi kommer til Priden, siger han.

Ønsker bedre vaccinestrategi

LGBT+ Danmark, AIDS-fondet og Copenhagen Pride har kaldt på en revurdering af vaccinestrategien. De mener ikke, at de kun skal være nærkontakter, som kan blive vaccineret.

Også Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, og sundhedsordfører i Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, ønsker en udvidelse af målgruppen.

Siden smitten med abekopper er steget til 101 i begyndelsen af august, er Sundhedsstyrelsen gået i gang med at revurdere strategien.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er vaccineudrulningen i øjeblikket optimal, da smittespredningen er begrænset. Men det samme kan højst sandsynligt ikke siges næste uge.

- Når vi ser ind i næste uge, hvor Priden kommer, der er det klart, at der bliver åbnet for en større spredning af epidemien, og så ville det være hensigtsmæssigt at indtænke vaccination, fortæller han.

Virologen tilføjer, at han vil være bekymret for en accelererende smittespredning, hvis eksempelvis 500 personer bliver registreret smittet. Han understreger dog, at langt de fleste smittede ikke bliver alvorligt syge.

Kan også ramme kvinder

Indtil videre er alle de 101 smittede mænd.

Men det er ikke ensbetydende med, at smitten ikke kan sprede sig til kvinder, siger Allan Randrup Thomsen.

- Alene det, at man deler sengetøj og har tæt kropslig kontakt, kan også føre til overførsel af smitte.

Ifølge Statens Serum Institut kan smitte også sprede sig gennem luftveje.