Samfund

SAS-piloterne stemmer ja til overenskomst med kæmpe flertal

Det er blevet til et stort flertal for piloternes nye overenskomst. Dermed er der fred i SAS de næste fem år.

Lørdag morgen er piloterne i SAS klar med resultatet af en afstemning om overenskomsten, som blev indgået mellem piloternes fagforbund og SAS.

Natten til tirsdag 19. juli nåede piloterne og SAS til enighed om en ny overenskomst efter 15 dages pilotstrejke.

Resultatet er blevet et ja til overenskomsten, som byder på på længere arbejdsdage, mere fleksibilitet og lønnedgang for piloterne.

Stor dansk opbakning

93 procent af de afgivne danske stemmer var et ja, og stemmedeltagelsen blev på 89 procent. Også i Norge og Sverige er der stemt ja. Her var flertallet lidt mindre end i Danmark, men procentdelen er ikke offentligt kendt, da Norge og Sverige ikke offentliggør tallene.

Med resultatet står det nu klart, at SAS undgår en ny konflikt.

- Der er tale om en overvældende opbakning til de danske forhandlere, og SAS kan nu komme videre i deres rejse mod overlevelse. Nu gælder det om at få genoprettet tilliden hos kunderne, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

SAS' piloter indvilger med aftalen til cirka 25 procent nedgang i løn og vilkår, mens grænsen for arbejdsbyrden hæves fra 47 timer til 60 timer om ugen.

Piloterne er garanteret jobsikkerhed de næste 5 år, og alle 450 opsagte piloter bliver tilbudt genansættelse i fremtiden.

Fem års fred

Overenskomsten er gældende i hele Skandinavien de næste fem år.

- Jeg er utrolig glad for den store opbakning til aftalen – ikke mindst når vi har været gennem en så lang og hård konflikt. Medlemmerne har tydeligvis forstået alvoren, og det her viser, hvor stærkt sammenholdet er blandt piloterne, siger Henrik Thyregod, formand for Dansk Pilotforening i en pressemeddelelse fra Dansk Metal, som i februar fusionerede med pilotforeningen.

Aftalen løber til september 2027, og i den periode er der fredspligt. Det betyder, at det vil være i strid med overenskomsten at nedlægge arbejdet eller lockoute medarbejdere, da det kan være forbundet med økonomisk straf.

Overenskomsten gælder for alle piloter, der flyver for SAS. Det er uanset, om der er tale om SAS Scandinavia eller et af datterselskaberne, SAS Link og SAS Connect.

I en skriftlig kommentar til TV 2 skriver SAS:

- Vi er meget tilfredse med det positive resultat og ser frem til at fortsætte vores igangværende Chapter 11-proces (konkursbeskyttelse under den særlige amerikanske Chapter 11-ordning, red.) og vores arbejde for at sikre et stærkt og bæredygtigt flyselskab i mange år fremover.