Samfund

Medlem af Etisk Råd vil ikke hæve abortgrænse - professor er uenig

Etisk Råd vil kigge på abortgrænsen inden for de næste år. Men et af medlemmerne går nu ind i debatten.

Danmarks lovgivning for fri abort til slutningen af 12. uge har været uændret sidens dens indtog i 1973.

Derudover har Etisk Råd ikke kigget på den i 15 år. Et faktum, formanden for rådet, Leif Vestergaard Pedersen, fredag erkendte som for dårligt.

Formanden forventer, at rådet vil kigge på abortgrænsen inden for de næste år.

Men et af medlemmerne har været noget hurtigere om at bekende kulør.

Det gælder Morten Bangsgaard, der udover være medlem af Etisk Råd blandt andet er tidligere direktør i organisationen IT-Branchen og læser teologi på Københavns Universitet.

- Jeg synes ikke, at der har været nogen tungtvejende argumenter for at flytte grænsen, siger han til TV 2.

Er den danske grænse tidssvarende?

Debatten om abortgrænsen er de seneste måneder blusset op, fordi emnet har stjålet dagsordenen rundt omkring i flere lande.

Særligt scener fra USA har fundet vej til danske debatter, spalter og tv-skærme, efter at USA's højesteret i juni omstødte den skelsættende afgørelse 'Roe mod Wade' fra 1973, der har givet kvinder en forfatningssikret ret til abort i hele USA.

Omstødelsen af retten gør det nu muligt for de enkelte delstater at forbyde abort, og demonstrationer har været så godt som fast inventar i USA's gader siden.

Spørgsmålet er derfor nu, om den danske abortgrænse på 12 uger stadig er tidssvarende.

Svaret er ifølge Morten Bangsgaard et klart ja, og han argumenterer især for, at man skal huske på den ”meget store opbakning”, som danskerne har til den nuværende lovgivning.

Han sammenligner med de polariserede strømninger over Atlanten. Og han forudser, at abortmodstanden herhjemme vil vokse, hvis man tillader abort senere, end det er tilfældet i dag.

- Man skal være opmærksom på, at vi har en abortlovgivning, der er et meget følelsesladet område, som faktisk nyder bred anerkendelse. Det bliver sat i perspektiv, når man ser på den amerikanske debat den seneste tid, siger han.

Aborter frem til 22. uge foregår allerede

Men spørger man gynækologiprofessor og overlæge på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard, holder Bangsgaards argumentation ikke.

Overlægen, der også er ansvarlig for hospitalets afsnit for tidligere graviditetskomplikationer, henviser til, at befolkningernes opbakning ikke er ændret i lande som Sverige og Island, hvor grænsen er hævet til henholdsvis 18. og 22. uge.

- Hvorfor skulle det så ske i Danmark? Jeg kan ikke rigtigt se den fare, siger han til TV 2.

Øjvind Lidegaard mener, at grænsen for den fri abort bør skubbes til 22 uger. Præcis som det er tilfældet i dagens lovgivning, hvis man af forskellige grunde godkendes til abort efter 12. uge.

- Langt de fleste, der søger om tilladelse op til 22 uger, får den. Det er noget, vi gør hver dag i Danmark. Spørgsmålet er bare, hvem der skal tage beslutningen om, hvorvidt en kvinde kan få en abort eller ej, siger han.

Det er Abortsamrådet, der afgør, om en kvinde er berettiget eller ej efter 12 uger. Men Øjvind Lidegaard mener altså, at beslutningen om at afbryde graviditeten bør ligge hos kvinden selv.

Diskussion om fostrets værdi

Et tema, der ofte tager plads i diskussioner om abortgrænsen, er balancen mellem kvindens ret til egen beslutning og fosterets ret til liv.

Ifølge Morten Bangsgaard fra Etisk Råd tipper den balance ved de 12 uger.

- Den etiske værdi af et foster, der lige er smeltet sammen af et æg og en sædcelle, er ikke særlig stor. Men den etiske værdi af det foster bliver på et tidspunkt til et lille ufødt barn, siger han.

Men heller ikke her finder han medhold hos Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet:

- Det handler om, hvad man lægger vægt på. Er det, at der er en nyre, en lever, en mavesæk og en tarm på det tidspunkt? Det er der jo også i 11. og 10. uge.

Men jo længere, man kommer frem i graviditeten, jo mere udviklet er fosteret vel?

- Alle organer i et foster er udviklet efter 12 uger. Det, der udvikler sig under resten af graviditeten, er primært størrelsen på de her organer og hjernen, som udvikles helt frem til fødslen. Så der er ikke stor forskel på et foster, når man kigger på det, om det er 12 eller 18 eller 22 uger, siger Øjvind Lidegaard.

Men hvis barnet så at sige er færdigudviklet efter 12 uger, er det så ikke naturligt, at der er en grænse der?

- Grænsen ligger, synes jeg, fornuftigt på 22 uger. For frem til 22 uger overlever barnet meget sjældent, hvis det bliver født, siger han.

Sidste år ansøgte 803 kvinder om abort efter uge 12. Heraf fik 53 nej.