Samfund

Vi har spildt ti års udvikling, siger lærerformand

Det giver god mening, at SF vil opsige folkeskoleforliget, lyder det fra formanden for Danmarks Lærerforening.

SF vil have folkeskolereformen lavet om og give skolerne mere frihed. Derfor opsiger partiet det politiske forlig, der ligger bag reformen.

Skolerne skal ifølge SF blandt andet have mulighed for at gøre skoledagen kortere eller give eleverne flere timer sammen med to voksne.

- Vi kan se, at der stadig er flere børn, der mistrives i den danske folkeskole, som ikke synes, de passer ind. Og som synes, at dagen er blevet meget lang, siger Jacob Mark, der er uddannelsesordfører i SF.

Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, ser positivt på, at SF vil opsige folkeskoleforliget.

- Folkeskolereformen har været forfejlet. Den blev til på baggrund af en konflikt. Den har ikke haft opbakning blandt skolens parter, og vi har i bund og grund spildt ti års udvikling af den danske folkeskole, siger han.

Vi skal ikke føre blokpolitik på området, siger minister

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger til TV 2, at hun deler SF’s analyse af, at folkeskolereformen de sidste 10 år ikke har leveret de resultater, man havde forventet.

- Men jeg mener ikke, at vi skal føre blokpolitik på skoleområdet. Regeringen har det udgangspunkt, at folkeskolen er noget, vi skaber i fællesskab, siger hun.

Ministeren mener, at man skal fortsætte med at arbejde på at forandre den nuværende skolereform.

- Det skal vi gøre i et bredt samarbejde henover midten – og vi skal gøre det i et tæt samarbejde med parterne omkring folkeskolen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hos Radikale Venstre er man også enige i, at eleverne i den danske folkeskole skal have kortere skoledage. Men de mener ikke, at SF’s opsigelse af det politiske forlig er måden at gøre det på.

- Jeg synes ikke, at SF’s forslag om at opsige vores samarbejde virker ret gennemtænkt. Det har jo en værdi, at vi laver skolepolitik sammen, siger Lotte Rod, der er børne- og undervisningsordfører hos Radikale Venstre.

Folkeskolen skal ikke være en kampplads

Hun frygter, at det bliver en glidebane, der fører til, at folkeskolereformen bliver lavet om, hver gang der kommer en ny regering.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi er sammen om skolen, så det ikke bliver en kampplads. Men så vi træffer nogle beslutninger, som alle kan se sig selv i, siger hun.

Den bekymring deler lærerformand Gordon Ørskov Madsen.

- Vi må ikke gøre folkeskolen til en kampplads - et sted, hvor der er skiftende flertal i folketinget, der finder på nye ideer. Vi skal udvikle folkeskolen i et fællesskab, siger han.

Vil lade sig inspirere af forsøgskommuner

SF mener, at man bør lade sig inspirere af Holbæk og Esbjerg, hvor regeringen på forsøgsbasis har givet mulighed for at indrette kommunernes folkeskoler mere frit.

Efter opsigelsen skal der et politisk flertal til på den anden side af valget for at gennemføre eventuelle ændringer.

- Der er sat forsøg i gang med to kommuner, hvor man siger, at reformen ikke gælder. Det har gjort, at man på skolerne har gjort dagen for eksempel en time kortere. Så har man flere timer med to voksne, eller man sætter ind med særlige læseforløb eller gør noget for de børn, der mistrives, siger Jacob Mark til Ritzau.