Priden kan blive en superspreder uden vaccine mod abekopper, frygter organisationer

Det er "nøl", at vaccinen endnu kun tilbydes til nære kontakter, lyder det.

Titusindvis af mennesker fra hele verden samles snart om regnbueflaget i Københavns gader for at fejre Copenhagen Pride.

Men det kan gå dårligt i spænd med, at abekoppevirus hastigt spreder sig blandt især mænd, der har sex med mænd - samtidig med, at det kun er nære kontakter til smittede, der får tilbudt en vaccine i Danmark. Det mener tre organisationer.

Vi kan ikke se nogen grund til, at man venter

Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-fondet.

LGBT+ Danmark, AIDS-fondet og arrangørerne af Priden, Copenhagen Pride, frygter, at den festlige begivenhed kan udvikle sig til et supersprederevent.

Det kalder på handling fra Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlige for vaccinestrategien, mener de.

- Der, hvor mange mennesker er sammen og fester, er der større intimkontakt. Derfor ønsker vi generelt, at der udrulles et vaccinationstilbud nu. Det synes vi, situationen kalder på, fastslår Lars Henriksen, der er politisk forperson i netop Copenhagen Pride.

- Det er nølende, at vi har et Copenhagen Pride, der starter om 10 dage, hvor der kommer masser af folk til byen, der er fest og farver, men at alle ikke kan blive vaccineret, siger Susanne Brenner, der er sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.

- Vi ved fra dem, vi har kontakt med, at de gerne vil tage imod vaccinen, så vi kan ikke se nogen grund til, at man venter, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-fondet.

Opfordrer til tålmodighed

Sundhedsstyrelsen har ellers manet til ro.

Tirsdag meddelte de, at de ville revurdere målgruppen til vaccinerne og opfordrede til tålmodighed, men det giver Susanne Brenner ikke meget for.

- Nu har USA netop erklæret abekopper som en sundhedskrise, så jeg synes ikke, at situationen kalder på tålmodighed, jeg synes faktisk, den kalder på handling, siger hun.

I USA fordobles antallet af smittede med abekopper lige nu hver 8. dag, og landet har erklæret national sundhedskrise. Også Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret smittespredningen for en sundhedskrise.

Der ses en klar overvægt af smittede blandt mænd, der har sex med mænd, men abekopper er ikke en kønssygdom, og virussen kan i princippet ramme alle.

WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har dog tidligere sagt, at 98 procent af smitten med abekopper er blevet konstateret hos netop mænd, der har sex med mænd.

Sundhedsstyrelsen har travlt, hvis et revurderet vaccineprogram skal nå at gøre en forskel for de titusindvis af deltagere til Copenhagen Pride.

For vaccinen forventes at nedsætte risikoen for abekopper, hvis den bliver givet inden for fire dage. Copehagen Pride begynder den 13. august og varer en uge frem.

Lidt over 100 danskere er indtil nu konstateret smittet med abekopper.