Dagens overblik

Dagens overblik: Danmark har afsat 100 millioner til at genopbygge ukrainsk by

Riges forbrug af privatfly udstilles på Twitter af en teenager, og Danmark skal genopbygge ukrainsk by. Her er dagens overblik.

Velkommen til dagens overblik.

En 19-årig universitetselev er ene ansvarlig for, at en række kendte og rige ejere af privatfly har fået ørerne i maskinen på grund af deres forbrug af privatfly. Danmark har afsat 100 millioner til at genopbygge en ukrainsk by - og så vil to organisationer have nedsat et dansk forbud mod PFAS.

Det er der, vi begynder.

Vil have forbud mod PFAS

Der er “ikke tid til at vente på, at EU får samlet sig” og får lavet et fælles forbud for alle EU-landene mod PFAS. Det mener de to organisationer Forbrugerrådet Tænk og Grøn Omstilling.

De foreslår nu, at Danmark selv skal gå i spidsen og indføre et nationalt forbud mod det skadelige stof, som man kan finde i en lang række produkter, for eksempel maling, tandtråd, regnjakker, og kosmetik.

Regeringen arbejder for et forbud på EU-plan, men miljøminister Lea Wermelin åbnede i november 2020 for muligheden for “et midlertidigt nationalt forbud mod PFAS i tøj i perioden, indtil EU-forbuddet kan træde i kraft”.

Enorme flammer kan ses fra Finland

Man kan se dem fra Finland.

Flammer, der har brændt på den russiske side af grænsen i ugevis. Siden 17. juni har satelitbilleder registreret flammerne ved den russiske kompressorstation Portovaja. Stationen er ejet af det statslige russiske gasselskab Gazprom, hvorfra russisk gas pumpes videre til Tyskland via gasledningen Nord Stream 1.

Ifølge det finske medie Yle er det muligt, at flammerne er en bevidst afbrænding af gas uden nyttiggørelse. Hvis det er rigtigt, betyder det, at Rusland begyndte at afbrænde gas, samtidig med, at landet i midten af juni kraftigt reducerede sine gasleverancer til Europa via Nord Stream 1.

Der er ingen tvivl om, at den reducerede gasleverance har en sammenhæng med krigen i Ukraine, mener Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, men det kan Rusland ikke sige åbent, da det vil være et kontraktbrud om gasforsyningen.

Danmark skal genopbygge ukrainsk by

Det er især vand, varme og vinduer, der mangler i den ukrainske havneby Mykolajiv, der den seneste tid er blevet ramt af adskillige angreb.

Og det er Danmarks opgave at hjælpe med at løse det problem, for når krigen engang er slut, skal vi assistere ukrainerne i at genopbygge byen, der er lidt mindre end København.

Genopbygningen, som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) kalder “en historisk stor og kompliceret opgave”, skal ske i et samarbejde mellem regeringen og en række erhvervsorganisationer.

Til det formål har Danmark i første omgang afsat 100 millioner kroner, et beløb, der uundgåeligt vil stige, fastslår udviklingsministeren.

Ny strategi sparer Danmark millioner

Fra 230 til 83. Selvom spildevandsprøver blev forudset til potentielt at være et “centralt redskab” i sporingen af coronavirus, så bliver antallet af rensningsanlæg, man tager prøver fra, mere end halveret.

En strategi, der sparer Danmark omkring 6 millioner kroner, men som også koster coronaopsporingen sin “præcision,” mener Jesper Gams, der er direktør for Eurofins Miljø i Danmark.

Omvendt mener Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet, der forsker i mikroorganismer, at det er “naturlig tilpasning” at nedskalere nu, hvor størstedelen af danskerne er blevet vaccineret. Han fastholder, at man stadig kan opdage udbrud med nye varianter, selvom man måler færre steder.

Teenager afslører kendtes forbrug af privatfly

Kendte som Oprah Winfrey, Taylor Swift og Steven Speilberg kan takke en 19-årig dreng fra Florida for, at deres privatflys gøren og laden nu kan gås efter i sømmene af alle og enhver.

Gennem data fra flyenes kommunikation med satellitter sporer Jack Sweeney, som den 19-årige hedder, de rige og kendtes privatfy. Oplysningerne samler han på Twitter-profiler, der er dedikeret til formålet - eksempelvis på @Celebjets.

Flere rige og kendte har da også fået ørerne i maskinen, efter at deres privatflys aktiviteter er blevet offentliggjort. Kritikere mener ifølge The Guardian, at kendisserne med deres mange flyvninger udviser "komplet ligegyldighed over for planeten".