Samfund

Russisk flåde sejler igennem Storebælt fredag

Op til fire russiske skibe vil blive fulgt tæt af Forsvaret, når de fredag skal retur til deres flådebaser efter en stor parade.

Fredag vil en række russiske orlogsfartøjer sejle igennem danske farvande.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

En stor, årlig russisk flådeparade, 'Flådens Dag', ud for Sankt Petersborg har nemlig netop nået sin afslutning, og det betyder, at de deltagende skibe nu skal sejle tilbage til deres flådebaser.

Og turen, den kommer altså til at gå igennem danske farvande, lyder det.

Forsvaret holder øje

Det forventes, at de russiske flådefartøjer vil sejle gennem Storebælt i tidsrummet fredag morgen til fredag formiddag.

Det afhænger dog af skibenes fart, og tidsrummet skal derfor tages med forbehold, oplyser Forsvaret.

De russiske skibe vil blive fulgt tæt af det danske forsvar, som vil være til stede enten med danske skibe i området, helikoptere, fly eller "andre former for sensorer".

Ifølge Per Ring Henriksen, chef for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter, er det ikke unormalt, at Forsvaret følger skibe fra ikke-NATO-lande meget tæt.

I nogle tilfælde skal en flåde følges særligt tæt, lyder det:

- Det beror på en vurdering i hvert tilfælde, om et fremmed statsskib er af særlig interesse og dermed skal følges gennem dansk farvand. Generelt gælder det, at alle orlogsfartøjer fra ikke-NATO-lande har særlig interesse, udtaler Per Ring Henriksen i pressemeddelelsen.'

Ifølge Forsvaret drejer passagen sig om 3-4 russiske enheder, herunder ubåden ’Severodvinsk’, landgangsfartøjet ’Ivan Gren’, slæbefartøjet ’Pamir’ og patruljefartøjet ’Ladoga’.

På vej til Flådens Dag assisterede det danske forsvar ligeledes 'Severodvinsk' igennem Storebælt.