Dagens overblik

Dagens overblik: Spektakulært rev er stærkere end som så

Militær omringer Taiwan, ukrainske styrker kritiseres, og en konspirationsteoretiker indrømmer sin fejl. Her er dagens overblik.

Velkommen til dagens overblik, der tager os hele verden rundt – lige fra Danmark, hvor debatten om PFAS raser, og videre til det store udland, hvor et af verdens syv vidundere har vist sig særdeles modstandsdygtigt.

Vi begynder dog et noget andet sted – nemlig i en retssal i USA, hvor en konspirationsteoretiker trækker i land.

Konspirationsteoretiker må æde sine ord om massakre

Sandy Hook-massakren er aldrig sket, slog konspirationsteoretikeren Alex Jones fast for 10 år siden. Senere påstod han, at et forældrepar løj om at have holdt deres døde søn i armene efter massakren.

Påstandene har haft alvorlige konsekvenser for parret, der mistede deres seksårige søn i det tragiske skoleskyderi i 2012, og derfor sad Jones tirsdag ansigt til ansigt med forældreparret i en retssal i delstaten Texas.

Forældreparret har nemlig krævet 150 millioner dollars i erstatning fra Alex Jones’ firma, fordi de siden massakren er blevet truet af fremmede, mens der er blevet skudt mod deres hjem.

Og i retten måtte Alex Jones æde sin egen konspirationsteori:

- Det er 100 procent ægte, sagde han om skoleskyderiet.

Nu skal dommeren og en jury tage stilling til, hvor meget den yderst kontroversielle konspirationsteoretiker skal betale de efterladte i erstatning for bagvaskelse.

Kinesisk militær omringer Taiwan under øvelse

Øen Taiwan blev torsdag morgen omringet af kinesisk militær. Det er en del af en øvelse, som Taiwan dog kalder et "irrationelt træk for at udfordre den internationale orden".

Øvelsen sker nemlig i kølvandet på, at den amerikanske toppolitiker og leder af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi besøgte Taiwan. Besøget vakte vrede i Beijing, fordi Kina ser visittet som en legitimering af Taiwan, der anser sig som selvstændigt.

Militærøvelsen har fået EU til at fordømme Kinas reaktion på Pelosis visit. Øvelsen varer frem til 7. august, lyder det.

Svært at undgå PFAS-stoffer i dagligdagen

Der er skadelige PFAS-stoffer i hele miljøet, og ifølge Forbrugerrådet Tænk er det svært helt at undgå at indtage fluorstofferne.

Og som om det ikke er svært nok i forvejen at undgå stofferne, viser det sig, at producenterne slet ikke har pligt til at oplyse om PFAS-stoffer i deres produkter.

De skadelige stoffer er nok en gang kommet på dagsordenen, efter at flere forskere har kritiseret Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende, som har været udsatte for PFAS.

Organisation: Ukrainske styrker har udsat egen befolkning for fare

Amnesty International mener at have beviser for, at ukrainske styrker udførte angreb fra beboede områder og civile bygninger – og det har kostet civile liv.

Det er blot nogle af anklagerne, som organisationen har samlet i en rapport, der snart lander på bordet hos den Internationale Straffedomstol i Haag med henblik på et retsopgør efter krigen i Ukraine.

For hvis der er hold i anklagerne, bryder Ukraine reglerne om beskyttelse af civile i krigstid, som blandt andet lyder, at man så vidt muligt skal undgå at udsætte civile i fare og operere fra militærbaser.

Spektakulært rev er stærkere end som så

Prognoserne for havvidunderet Great Barrier Reef har i årevis været dystre. Varmere temperaturer i havet har stresset korallerne, der består af kolonier af bittesmå levende dyr, og har medført blegninger i det spektakulære rev.

Noget tyder dog på, at koralrevet, der løber 2300 kilometer langs Australiens nordøstlige kyst, er stærkere end som så.

En ny rapport slår nemlig fast, at de nordlige og centrale dele af Great Barrier Reef er kommet sig hurtigere end ventet efter at have taget skade, og det indikerer, at revet kan “overleve, hvis det får chancen,” lyder det nu.