Samfund

Tonsvis af affald flød efter drukarrangement - nu lukker ungdomsfest

Direktørerne fra Odense Aafart og Odense ZOO har begge fået klager fra deres kunder som følge af festen 'Øl-fart' ved Odense Å.

Tonsvis af affald og oppustelige gummibåde så langt øjet rækker.

Det var synet langs Odense Å lørdag aften, da drukarrangementet 'Øl-fart' var afviklet.

Omkring 1000 unge, festglade mennesker havde fra lørdag middag "sejlet" rundt i gummibåde og vendt op og ned på freden langs åen i H.C. Andersens fødeby.

Men efter festen på Odense Å "glemte" de fleste unge en væsentlig ting – nemlig at rydde op efter sig, hvilket efterlod sprutflasker, dåsebajere, plastikposer samt gummidyr i alle afskygninger i naturen.

Vi har fået utallige klager. Flere af vores kunder var chokerede

Eva Pasgaard, direktør Odense Aafart

Skal betales af skatteyderne

Odense Kommune bekræfter over for TV 2, at det har krævet et massivt oprydningsarbejde at genskabe de idylliske rammer omkring åen. Samtidig oplyser kommunen, at man ikke har modtaget nogen ansøgning om at afholde arrangementet.

Ifølge kommunikationsafdelingen har kommunens ansatte i løbet af de seneste dage indsamlet mellem 1,5 til 2 tons affald, hvilket har kostet mindst 4000 kroner, da alle udgifter endnu ikke er opgjorte.

Arrangørerne af 'Øl-fart' er anonyme og har reklameret for begivenheden på de sociale medier.

Derfor er der ingen at sende regningen til, hvorfor denne i sidste ende lander hos skatteborgere i Odense, lyder det fra kommunen.

Umuliggjorde forretning

Arrangementet er efterfølgende blevet mødt af massiv kritik fra flere kanter – blandt andet fra Odense Aafart og Odense ZOO.

TV 2 har talt med begge direktører, som samstemmende siger, at de er kede af, at festlighederne i år tog overhånd.

Eva Pasgaard fra Odense Aafart fortæller til TV 2, at der lørdag var noget nær kaos på åen i en kombinationen af høj musik fra mange Soundbokse samt de oppustelige gummidyr.

- Det gjorde det umuligt for os at drive vores forretning, siger hun.

Direktøren fortæller, at firmaet forsøgte at sejle kunderne i deres turistbåde i det omfang, som det var muligt, men oplevelsen var en helt anden end normalt.

- Vi har fået utallige klager. Flere af vores kunder var chokerede. Det var ikke den oplevelse, som de havde købt billet til, forklarer Eva Pasgaard.

Hun vurderer, at hun sammen med sin mand har brugt mindst 15 timer på at rydde op efter festen.

Eva Pasgaard fastslår, at Odense Å skal være for alle, men at arrangementet gennem de seneste år har vokset sig for stort, hvilket førte til de uhensigtsmæssige scener i lørdags.

- I år gik det amok, og jeg er mest ked af, at man har efterladt så meget affald i naturen, siger hun.

Flere unge valgte at tisse lige ved siden af folk, der sad og spiste deres mad

Bjarne Klausen, direktør Odense ZOO

Tissede ved siden af spisende gæster

Odense Å gennemskærer den zoologiske have i byen, og direktør Bjarne Klausen kan melde om mange sure kunder som følge af lørdagens festligheder.

Flere af havens spisesteder ligger lige ned til åen, hvilket efterlod en del besøgende med en rigtig kedelig oplevelse.

- Flere unge kom op fra gummibådene og valgte at tisse lige ved siden af folk, der sad og spiste deres mad, fortæller Bjarne Klausen.

Direktøren har fået én konkret klage, som går på, at de besøgende fik ødelagt deres oplevelse i Odense ZOO.

Bjarne Klausen pointerer, at han i princippet ikke har noget imod, at der foregår arrangementer på åen, men at det selvfølgelig skal ske under ordnede forhold – hvilket ikke var tilfældet lørdag.

- De unges opførsel var ikke i orden. Ingen tog ansvar for deres handlinger, siger Bjarne Klausen.

Drukfest lukker og slukker

Lørdagens festligheder blev de sidste i denne omgang, for arrangementet 'Øl-fart' har besluttet ikke at fortsætte til næste år.

Det fremgår af et opslag på gruppens Facebook-side.

- Det er med tungt hjerte, at jeg må meddele, at Øl-fart lukker og slukker, skriver den anonyme bruger indledningsvist.

Arrangørerne erkender, at problemerne med efterladt affald i naturen har vokset sig større de seneste år. I år var det særlig slemt, og hele området var "fuldstændig svinet til", lyder det.

- Derfor tager vi nu konsekvenserne af dette og lukker for arrangementet, lyder det.

Rådmand: Uacceptabel adfærd

Søren Windell er By- og Kulturrådmand i Odense Kommune.

Han skriver til TV 2, at han er ked af de unges opførsel lørdag.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at man sviner åen og naturen til på den måde.

Han ærgrer sig over, at arrangementet, der formåede at samle mange mennesker, nu er slut. For det, der startede som en sjov ide blandt nogle unge mennesker, har over årene vokset sig så stort, at det i år kom ud af kontrol for arrangørerne.

- Der har ikke været en professionel styring af det, og derfor har de nu selv taget konsekvensen og lukket arrangementet, skriver Søren Windell.