Samfund

Sundhedsstyrelsen vil forbyde druk ved skolestart - urealistisk, mener gymnasieelever

Sundhedsstyrelsen anbefaler i brev gymnasier og handelsskoler til at nytænke festkulturen.

Alkohol og sociale arrangementer på landets ungdomsuddannelser behøver ikke nødvendigvis hænge sammen.

Sådan lyder budskabet i et brev, som Sundhedsstyrelsen har sendt til direktører og rektorer på landets gymnasier og erhvervsskoler.

Her præsenteres en række forslag til at ændre reglerne på skolerne, så alkoholen kommer til at fylde mindre til fester og andre arrangementer.

Et af dem går på at forbyde alkohol til fester fra skolestart og frem til efterårsferien, så nye elever kan lære hinanden at kende, uden at alkohol spiller ind.

Alkoholfri studiestart

I brevet foreslås det også, at studieture og øvrige arrangementer på skolen gøres 100 procent alkoholfri, ligesom skolerne opfordres til at forbyde salg af drikkevarer med en alkoholprocent på over 5.

Baggrunden for opfordringen er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om unges indtag af alkohol, som blev meldt ud i foråret.

Styrelsen fraråder nu, at unge under 18 år drikker alkohol, fordi det skader hjernens udvikling og evne til at lære, planlægge og huske. Samtidig øger alkohol risikoen for ulykker, vold og uønsket sex.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark, hvor dødsfaldet kan relateres til alkohol.

Skaber utrygge rammer

Hvis man forbyder alkohol til fester på landets ungdomsuddannelser, skubber man festen ud i utrygge rammer, hvor der ikke er ansvarlige voksne til stede.

Det mener Madeleine Steenberg Williams, der er forkvinde hos organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Unge mennesker stifter ofte bekendtskab med alkohol for første gang i gymnasietiden. Når man skubber til sine grænser, er det betryggende, at der trods alt er voksne til stede, siger Madeleine Steenberg Williams.

Hun siger videre, at hun betragter forslaget som urealistisk. Til gengæld nævner hun, at en løsning kan være, at man ikke udskænker drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 5 procent.