Samfund

Elever om opgør med alkohol på skolerne: - Skab hellere en kultur, hvor det er ok ikke at drikke

Dialog og fokus på kulturændring er bedre end stramme regler og forbud, lyder budskabet fra elever om forslag til at dæmme op for unges drukkultur.

Unge og druk er en dårlig kombination. Derfor bør landets ungdomsuddannelser nytænke festkulturen på skolerne.

Det er budskabet i et brev sendt ud til alle landets ungdomsuddannelser fra Sundhedsstyrelsen og foreningerne Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og Gymnasier.

I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen hedder det, at mange unges alkoholforbrug stiger markant ved overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelse – særligt for gymnasieelever. Derfor er det på uddannelsesinstitutionerne, at der skal tages fat.

Sundhedsstyrelsen har derfor sammen med skolerne udarbejdet en række forslag til opdaterede drukpolitikker på landets gymnasier, herunder alkoholfri studiestart.

Læs forslagene i kassen herunder.

Forslag til alkoholpolitik på ungdomsuddannelser

Sundhedsstyrelsen, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og Gymnasier er kommet med følgende forslag til alkoholpolitik på ungdomsuddannelser:

  • Elever skal oplyses og inddrages i dialog om alkoholpolitik og alkohols skadelige virkning.
  • Forældre skal inddrages i udarbejdelsen af alkoholpolitikken.
  • Strammere regler for udskænkning, for eksempel ingen servering af drikkevarer med en alkoholprocent højere end 5, ingen udskænkning til synligt berusede elever. 

  • Alkoholfri skolestart – ingen alkohol frem til efterårsferien.

  • Alkoholfrie studieture.

  • Alkoholfrie arrangementer på skolen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Tidligere på året ændrede Sundhedsstyrelsen anbefalingerne for danskernes alkoholindtag, og en af ændringerne var, at unge under 18 slet ikke bør drikke alkohol.

Det skyldes blandt andet, at hjernen ikke er færdigudviklet i den alder, og at indtag at alkohol kan forstyrre hjernens udvikling. Derudover kan der være sociale slagsider ved "drukfællesskaber" blandt unge, skriver Sundhedsstyrelsen.

Men hvad mener de unge selv om drukkulturen på skolerne, og vil forslagene fra Sundhedsstyrelsen falde i god jord?

TV 2 har spurgt tre elever på ungdomsuddannelser, hvad de mener om forslagene.

Leif Andersen, 21 år. Læser til elektriker på Aalborg Tech

- Jeg er splittet, for jeg kan se positive og negative ting ved forslaget. Det positive er jo, at dem, der er helt unge og er utrygge ved at drikke eller være til fester, hvor der bliver drukket alkohol, bliver mere trygge ved det. Det negative er, at nogle vil blive sure, fordi det er lidt overbestemmende, at man ikke kan få lov at hygge sig og få en øl efter skoletid. Skolen må selvfølgelig gerne sætte ind, hvis der hersker en stemning af, at folk bliver presset til at drikke.

- På min skole tror jeg, at det ville have den effekt, at folk blev væk fra fælles arrangementer og tænkte: “Skolen er et kedeligt sted”. Det ville gå ud over det sociale, særligt på tværs af retninger og klasser. Det er jo et samlingspunkt for unge at drikke øl, og man vil savne festfølelsen. Så bliver det til privatfester, og så ville der ikke på samme måde være samling.

Daniel Smidt Kjergaard, 18 år. Starter i 3.g på Aurehøj Gymnasium efter sommerferien

- Umiddelbart tror jeg ikke, at det er den bedste idé med strammere regler på området. Jeg synes, at det er bedre, at alkoholen bliver introduceret på skolen end i utrygge rammer, hvor der ikke er voksne til stede. Alkohol er en integreret del af ungdomskulturen, så man kan ikke fjerne den, man kan højest flytte den.

- Hvis man laver forbud mod alkohol, vil der også gå nogle hyggelige sociale ting og traditioner tabt, for eksempel på min skole, hvor vi går ned til en sø og drikker et par øl hver første skoledag.

- Jeg synes, at det er et udtryk for mistillid mellem lærere og elever at lave forbud og stramme regler. Man har tillid til, at vi elever træffer mange store valg om vores fremtid og uddannelse i de år, vi går på skolen, og så må man også have tillid til, at vi kan finde ud af at drikke på en ordentlig måde. Hvis man vil ændre på alkoholkulturen, tror jeg, at det gøres bedre med øget dialog med eleverne. Jeg tror, at det ville have en meget positiv effekt, hvis man begyndte at tale mere om alkohol ude på skolerne.

Theresa Saini Duer, 18 år. Starter i 3.G på Ingrid Jespersens Gymnasieskole efter sommerferien

- Jeg synes hellere, at skolerne skulle fokusere på at skabe en kultur, hvor det er lige så ok ikke at drikke som at drikke. Det er en god idé at sørge for, at der er masser alkoholfri alternativer og aktiviteter på skolen, så det ikke bliver sådan, at det eneste, man laver, er at drikke øl. Men valget skal være der, ellers vil det hurtigt skabe splittelse mellem dem, der drikker, og dem, der ikke gør. De, der vil drikke, vil i stedet søge væk fra skolen, og det ville være ærgerligt.

- Jeg kan godt se problemet med, at man kan føle, at man skal drikke, hvis alkoholen er der. Det pres kan komme fra andre, eller det kan komme fra en selv. Men jeg tror, at det handler om at skabe en kultur, hvor det er lige så normalt ikke at drikke.

- Det handler meget om traditioner, og 1.g’erne gør det, som 3.g’erne gør. Det kan godt være, at det ville skabe problemer første år, men jeg tror godt, at det kan lade sig gøre at ændre på kulturen omkring det.