Samfund

Dagens overblik: Sundhedsstyrelsen anbefaler unge gymnasieelever at feste ædru

Valgfest, gymnasiefest og fest for vordende boligkøbere. Her er dagens overblik.

Velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi forbi Kansas, Ukraine, det danske boligmarked og til fest på danske gymnasier.

God læsning.

Borgere i Kansas stemmer for at bevare retten til abort

Vælgerne i den amerikanske delstat Kansas har stemt nej til en ændring i statens grundlov, der ville fjerne retten til abort.

Det viser en prognose fra Edison Research ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vælgernes nej forhindrer Kansas' konservative lovgivende forsamling i at gennemføre omfattende restriktioner for abort, uden at det strider imod statens grundlov.

Russerne gør små fremskridt flere steder

Flere steder i Ukraine gør Rusland små fremskridt. Det skriver den amerikanske tænketank Institute for The Study of War (ISW).

Kilder fra Kreml har offentliggjort videoer, der tyder på, at russerne har skubbet ukrainske styrker væk fra deres positioner sydvest for byen Avdiika.

Rusland har opnået marginale mål sydøst for Bakhmut og fortsætter offensiverne sydøst og nordøst for byen.

Tropperne har ifølge den ukrainske generalstab ”delvis succes” langs Vidrozhennya-Kodema-linjen, som ligger omkring 20 kilometer sydøst for Bakhmut, og de fortsætter med at beskyde byen, skriver ISW.

Gas fra Tyra-feltet kommer først igen næste vinter

Med den usikkerhed, der er knyttet til de russiske leverancer af gas fra til Europa, har der fra dansk side været knyttet store forventninger til, at gasudvindingen fra Tyra-feltet i Nordsøen snart kan komme i gang igen.

Men det har længere udsigter end hidtil antaget. TotalEnergies, der driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), fortæller onsdag, at arbejdet med genopbygningen af feltet bliver forsinket.

Forsinkelsen betyder, at man først vil kunne levere gas fra Nordsøen til vintersæsonen 2023/2024.

Sundhedsstyrelsen vil forbyde druk ved skolestart – urealistisk, mener gymnasieelever

Alkohol og sociale arrangementer på landets ungdomsuddannelser behøver ikke nødvendigvis hænge sammen, mener Sundhedsstyrelsen, som har sendt et brev til direktører og rektorer på landets gymnasier og erhvervsskoler.

Her præsenteres en række forslag til at ændre reglerne på skolerne, så alkoholen kommer til at fylde mindre til fester og andre arrangementer.

Forslaget får imidlertid en lunken modtagelse af foreningen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Hvis man forbyder alkohol til fester på landets ungdomsuddannelser, rykker fest med alkohol involveret bare et sted hen, hvor der ikke er ansvarlige voksne til stede, lyder det.

- Unge mennesker stifter ofte bekendtskab med alkohol for første gang i gymnasietiden. Når man skubber til sine grænser, er det betryggende, at der trods alt er voksne til stede, siger Madeleine Steenberg Williams, der er forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Antallet af boliger til salg stiger for femte måned i træk

Der er blevet mere at vælge imellem for kommende boligkøbere. Antallet af boliger til salg er nemlig steget for femte måned i træk på landsplan.

Det oplyser Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til nye tal fra Boligsiden. Det er en side, som drives af ejendomsmæglere og ejendomsmæglerkæder.

Kigger man blot på ændringen i udbud fra juli til august, er antallet af boliger til salg steget i samtlige regioner.