Britta Nielsen i retten i Sydafrika, hvor hun blev fundet.
Brittas store svindelnummer

Dansk par var tæt på Britta Nielsen under 44 dages flugt – nu fortæller de historien

Mens Britta Nielsen blev erklæret konkurs i Danmark, købte hendes søn et stort hus i Sydafrika.

44 dage gik der, før hun blev fanget.

I 44 dage havde Britta Nielsen, den 68-årige sagsbehandler i Socialstyrelsen, været internationalt efterlyst og på flugt. Men en tidlig morgen blev hun anholdt, og siden har Britta Nielsen været fængslet.

I en ny dokumentarserie 'Brittas store svindelnummer' afdækker TV 2 blandt andet, hvordan hun kunne bære sig ad med at tage op imod 117 millioner kroner fra den såkaldte satspulje, inden hun blev advaret og flygtede.

En flugt, der begyndte på en ødegård i Sverige og endte på et hotelværelse i Sydafrika.

21. september 2018

Danmark:

Britta Nielsen var sygemeldt og opholdt sig på sin ødegård i Sverige, da en kollega fra Socialstyrelsen 21. september skrev til hende. I mailen stod, at der manglede et bestemt regnskab. Britta Nielsen bad kollegaen om at ringe hende op, og i den efterfølgende samtale fik hun at vide, at Tilskudsforvaltningen var i gang med at undersøge nogle udbetalinger til en konto.

Dagen efter opkaldet satte hun sig på et fly til Sydafrika. Flugten var i gang.

Sydafrika:

I Southbroom på Sydafrikas østkyst boede Jacob Lyth og Mette Valentin. De havde været gode venner med både Britta Nielsen og hendes søn Jimmy Hayat i 13 år.

De mødte hinanden i Sydafrika, umiddelbart efter at Britta Nielsens mand og børnenes far døde. Hurtigt fandt de hinanden i Dannevirke i Sydafrika, og de fandt ud af, at de svingede godt sammen.

I 2018 var Jimmy Hayat flyttet til landets tredjestørste by, Durban, for at starte på en kokkeskole. 21. september ringede han til Jacob Lyth for at fortælle, at hans mor var blevet beskyldt for at stjæle fra arbejdet. Samme aften kørte Jacob Lyth hjem til Jimmy Hayat.

Her fortalte sønnen, at der var styr på det, fordi en advokat var involveret. Han fortalte også, at Britta Nielsen havde værdier for store beløb, som familien var i gang med at sikre, skriver TV 2s journalist Emil Ellesøe Ditzel i sin bog ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten’.

22. september - 30. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen fløj ned til sin søn i Durban. Hvad de lavede de følgende dage, er uklart, men sydafrikanske retsdokumenter tegner i hvert fald et billede af, hvad de foretog sig. Eksempelvis blev Jimmy Hayats kreditkort brugt i et shoppingcenter tæt på hans lejlighed.

- Der blev brugt omkring 170 kroner i en Crocs-butik, omkring 2500 kroner i en Nespresso-butik og omkring 2500 kroner i en iStore, står der i ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten’.

Danmark:

Myndighederne havde længe været opmærksomme.

I midten af august konstaterede Socialstyrelsen fejl i udbetalingen af tilskudsmidler, men det var først langt ind i efteråret, at Britta Nielsens navn kom op. Da det gik op for styrelsen, hvor alvorlig en sag det var, blev daværende børne- og socialminister Mai Mercado orienteret. Det var 24. september, og da lød det svindlede – og allerede svimlende –beløb på fem millioner kroner.

Mai Mercado fik at vide, at det var den største svindelsag i nyere tid. Hun vidste ikke, at det beløb ville blive markant større.

1. oktober 2018

Sydafrika:

På restauranten The Waffle House ud til Det Indiske Ocean ventede Jacob Lyth og Mette Valentin på Britta Nielsen og Jimmy Hayat. De dukkede endelig op. Det var meget længe siden, de havde set hinanden, og nu lykkedes det endeligt.

Men Britta Nielsen og Jimmy Hayat så både triste og blege ud, og det så også ud, som om de havde tabt sig, lagde venneparret mærke til.

Sønnen havde nogle dage forinden fortalt dem, at hans mor blev beskyldt for at stjæle fra arbejdet, og at hun havde værdier for store beløb, som familien var i gang med at sikre.

Britta Nielsen og Mette Valentin gik en tur på stranden. I solskinnet fortalte Britta Nielsen, at hun har taget nogle penge fra sit arbejde, og hun forklarede overordnet og udetaljeret, hvordan hun havde gjort det. Mette Valentin kunne nærmest ikke forstå det.

- Ved dine børn noget? ville hun vide.

Det gjorde de ikke, fortalte Britta Nielsen.

Danmark:

Myndighederne var i højeste alarmberedskab. Svindlen var blevet politianmeldt fem dage forinden, og Britta Nielsens hus i Hvidovre var blevet ransaget. Men politiet vidste ikke, hvor hun befandt sig.

4. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen og Jimmy Hayat opholdt sig hos Jacob Lyth og Mette Valentin i fire dage.

Venneparret vidste stadig ikke, hvor meget der var svindlet for, men som dagene gik, videregav Britta Nielsen, som jævnligt talte i telefon med sin advokat, flere og flere detaljer og oplysninger til Mette Valentin.

Dagene gik blandt andet med at kigge på huse i Southbroom til Jimmy Hayat. Et sted, hvor hans mor også kunne bo i fremtiden. 4. oktober så de en ”moderne og eksklusiv ejendom på en fin adresse”, som den lokale ejendomsmægler skrev om det 180 kvadratmeter store, hvide hus. Både mor og søn kunne lide det.

Mette Valentin husker, at Britta Nielsen sagde, at dér kunne hun se sig selv, for hun skulle jo på pension en dag. Jimmy Hayat købte huset med det samme for omkring en million kroner.

Jacob Lyth og Mette Valentin troede, at pengene stammede fra en arv, der var kommet, efter at Britta Nielsens mand og børnenes far døde 13 år forinden. Penge, som Jacob Lyth 10 år forinden havde hjulpet dem med at investere i Sydafrika.

Britta Nielsen og Jimmy Hayat forlod Jacob Lyth og Mette Valentin 4. oktober – fem dage inden hele sagen blev offentligt kendt.

Danmark:

Men pengene kom fra Socialstyrelsen. Samme dag, som huset blev købt, blev Britta Nielsen erklæret personlig konkurs i Danmark.

Ifølge bogen ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten' var politiet i Danmark blevet klar over, at Jacob Lyths og Mette Valentins adresse i Southbroom var afgørende i jagten på Britta Nielsen.

9. oktober 2018

Danmark:

- Et gement tyveri, sagde Mai Mercado på det pressemøde, hvor offentligheden første gang hørte om Britta Nielsens svindel.

- Vi har en begrundet mistanke om, at en mangeårig betroet medarbejder igennem 2 årtier har begået underslæb for cirka 111 millioner kroner, sagde hun også.

Sydafrika:

I Southbroom læste Jacob Lyth og Mette Valentin om en 64-årig kvinde fra Danmark, der havde svindlet for 111 millioner kroner, og som var internationalt efterlyst. Nu gik det endelig op for dem, hvor alvorlig sagen var. Men det stod også klart for dem, at de måtte gøre noget.

Det ville ikke være sikkert eller klogt at blive forbundet med så mange – stjålne – penge i Sydafrika. Derfor besluttede de sig for, at Jacob Lyth skulle køre til Durban og i første omgang forsøge at tale Jimmy Hayat fra at tage flugten med Britta Nielsen. I anden omgang tale med en journalist om deres forhold til den svindelmistænkte – og måske endda fortælle, hvor hun befandt sig.

10. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen og Jimmy Hayat opholdt sig i Durban her på flugtens 19. dag. Hun bevægede sig rundt, som om hun ikke var internationalt efterlyst, og han fortsatte med at få undervisning på sin kokkeskole.

På en café mødtes Jacob Lyth, der havde lejet sig ind på et værelse på en lodge, med Jimmy Hayat. Han ville ikke lytte til Jacobs Lyths bekymringer eller tale om sagen. Aftenen efter mødtes de igen, men denne gang var Britta Nielsen med. Jacob dropper sin plan om at overtale Jimmy Hayat til ikke at flygte med Britta Nielsen. Han ville ikke lave en scene, så han lod som ingenting og gik tidligt i seng.

Næste morgen ville han stå tidligt op og køre hjem.

11. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen sad uden for Jacob Lyths værelse i fællesområdet og drak kaffe, da han tidligt om morgenen kom ud. Han ville have skyndt sig hjem, så det var ikke planen, at hun skulle sidde der.

Britta Nielsen var pludselig mørkhåret, lagde Jacob Lyth mærke til. Hen over natten havde hun farvet sit lyse hår mørkt. Hun havde måske allerede i tankerne, at hun ville blive jagtet, overvejede Jacob Lyth.

- Du går vel ikke endnu? Du skal have noget morgenmad, skal du ikke? husker han, at Britta Nielsen sagde, da han gik ud af værelset.

Jacob Lyth gik ud og lagde kufferten i bilen, inden han vendte tilbage til hende.

Ifølge ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten’ forklarede Britta Nielsen, at hun havde farvet sit hår, så hun ikke blev genkendt af journalister, og at hun havde sagt til Jimmy, at de skulle have skaffet nogle kontanter. Jacob Lyth anede ikke, hvad han skulle sige. Så han skyndte sig at drikke sin kaffe og kørte hjem.

Danmark:

Dansk politi bad kollegerne i Sverige om at ransage Britta Nielsens ødegård syd for Gøteborg. En opgave, der hastede, viste retsdokumenter efterfølgende. Svensk politi beslaglagde blandt andet papirer, dokumenter og nøgler.

18. oktober 2018

Sydafrika:

Jimmy Hayat opholdt sig i sin lejlighed i boligkomplekset The Madison i Durban. Det samme gjorde Britta Nielsen, havde TV 2s journalist Emil Ellesøe Ditzel opsporet.

Uden for den høje, flotte bygning med udsigt over det Indiske Ocean var hans lejede sølvgrå Nissan Almera parkeret. Sydafrikanske retsdokumenter har senere vist, at Jimmy Hayat havde næsten syv millioner rand stående på sin sydafrikanske konto. Det svarede til lige over tre millioner danske kroner.

Da Emil Ellesøe Ditzel og hans kollega fra DR sammen med ejendommens vicevært bankede på døren ind til lejligheden, svarede ingen. To minutter forinden var Jimmy Hayat og Britta Nielsen flygtet ned i parkeringskælderen og kørt af sted i hans Land Rover.

Umiddelbart efter dukkede Interpol også op, men forgæves.

20. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen og Jimmy Hayat ankom til den lille by Beaufort West 1000 kilometer sydvest for Durban.

Her bookede de sig ind på motellet Pepper Tree Cottage, står der i ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten’. De opholdt sig her i to dage, inden de igen kørte videre. Jacob Lyth havde stadig en smule kontakt med Jimmy Hayat igennem en app, som selvslettede beskederne efter kort tid. Jacob Lyth tog billeder af beskederne, og heraf fremgik det, at Jimmy Hayat skulle mødes med en, der kunne sikre hans aktiver, fremgår det af TV 2-dokumentaren 'Brittas store svindelnummer'.

Hvor de kørte hen, er uvist. Men den danske forretningsmand Gunther Skarin, der i oktober boede lidt uden for Johannesburg, hjalp Britta Nielsen og Jimmy Hayat med at omsætte deres værdier til kontanter og finde steder, hvor de kunne opholde sig.

Gunther Skarin har tidligere afvist at svare på TV 2s spørgsmål.

29. oktober 2018

Sydafrika:

Britta Nielsen lavede flere internetsøgninger fra sit skjul. På Google skrev hun blandt andet “appartments for rent in sandton city” og “safety box i sandton city”, og hun ville vide, hvor man sikkert kunne opbevare smykker i det dyre businesskvarter i Johannesburg, Sandton.

Men hun søgte også efter noget andet. I Googles søgefelt skrev hun: ”Hvor længe skal man afsone en straf på seks år”, og så søgte hun på flere danske fængsler, står der i ’Britta: Forræderiet mod velfærdsstaten’.

30. oktober 2018

Danmark:

Dansk politi sendte en arrestordre på Jimmy Hayat til Sydafrika.

Sydafrika:

Jimmy Hayat tog i lufthavnen for at flyve til Mozambique, men arrestordren var nået frem, og Interpol vidste, at han var ved at forlade Sydafrika. Så ude i lufthavnen stod betjente klar til at anholde ham. Nu var det kun hans mor, der var på flugt.

4. november 2018

Sydafrika:

43 dage inde i flugten lejede Gunther Skarin en hotellejlighed til Britta Nielsen på Weom Apartments i Johannesburg. Hun ankom om aftenen, og forinden havde den danske forretningsmand fået køleskabet fyldt op til hende.

5. november 2018

Sydafrika:

Klokken var lidt over seks om morgenen, da en række biler med Interpol-betjente parkerede uden for porten ind til Weom Apartments. De viste legitimation og blev vist hen til Britta Nielsens lejlighed. Van der Heever fra Interpol bankede på døren.

Hun åbnede døren, og han kunne se, at hun var overrasket.