Flere virksomheder vil betale mænd for at gå hjemme i 24 uger: - Vi tænker, at det kan blive en god forretning
Tirsdag træder nye barselsregler i kraft. 11 ugers barsel øremærkes til mænd, men ikke alle virksomheders barselsvilkår matcher den nye ordning.
Tirsdag træder de nye barselsregler, der øremærker 11 ugers barsel til fædre, i kraft.
I den forbindelse har flere danske virksomheder ændret deres barselsvilkår, så fædre og medforældre har ret til flere ugers barselsorlov med løn end hidtil.
En af dem er virksomheden Rambøll. Her er barselsvilkårene blevet justeret efter de nye barselsregler, så alle har ret til 24 ugers barsel med fuld løn uanset køn.
Ændringen træder i kraft samtidig med de nye barselsregler 2. august.
- Vi har et ønske om at skabe en inkluderende arbejdsplads med lige muligheder for alle. Vi vil gerne understøtte, at der er en kultur, der gør, at det er helt almindeligt at forvente af fædre, at de tager barsel, fortæller den administrerende direktør for Rambøll, Ib Enevoldsen.
Koster en del penge
Initiativet kan blive dyrt for virksomheden, der har 34 procent kvinder og 66 procent mænd ansat. Alligevel ser Ib Enevoldsen det som en god forretning på sigt.
- Det er en mulighed for at gøre arbejdspladsen inkluderende og attraktiv for både nuværende og fremtidige ansatte.
Men hvis det kan blive en god forretning, hvorfor har I så ikke ændret barselsvilkårene før nu?
- Det er en udvikling, der har været undervejs de seneste år. Men årsagen er nok, at vi er udsat for konkurrence, og det her koster jo en del penge. Vi håber, at mange andre også opdaterer barselsvilkårene nu, så der bliver ensartede konkurrencevilkår, siger Ib Enevoldsen.
En af de ansatte hos Rambøll, der kommer til at nyde godt af de nye vilkår, er afdelingsleder Michael Uhrlund Staunstrup. Han venter sit andet barn i slutningen af august.
Løn ud af ligningen
Michael Uhrlund Staunstrup har valgt at sige ja tak til alle 24 uger med løn.
- Jeg glæder mig til at være sammen med min kommende datter, mens hun er helt lille. Da min kæreste var på barsel med vores søn, gik jeg på arbejde, så jeg så det lidt fra sidelinjen.
For Michael Uhrlund Staunstrup og kæresten betyder de nye barselsvilkår, at spørgsmålet om løn og økonomi kommer ud af ligningen, og at han derfor kan tage en længere barsel.
- Jeg tror, at det gør noget godt for familien, at jeg kommer tæt på min datter så tidligt.
Parret havde ikke de store diskussioner om, hvorvidt Michael Uhrlund Staunstrup skulle tage længere barsel denne gang. Heller ikke selvom det betyder kortere barsel til kæresten.
- Min kæreste har prøvet det med vores søn. Hun vil gerne dele de glæder, der er ved at gå derhjemme med et lille menneske, med mig, fortæller den kommende far.
Rambøll er bare én blandt en række større virksomheder, der tilbyder flere ugers barsel med løn til deres ansatte.
Novo Nordisk i top
Der er dog stor forskel på, hvor mange ugers barsel de ansatte i landets virksomheder kan få. Det viser en rundringning til de danske C25-virksomheder foretaget af TV 2 BUSINESS.
Novo Nordisk ligger suverænt i top, når det kommer til løn under barsel. Her tilbyder man op til 37 ugers barsel med fuld løn til ansatte uanset køn.
Mærsk, Chr. Hansen og GN Store Nord giver op til 24 uger.
Og hos Jyske Bank, Nordea og Tryg kan fædre og medforældre få fuld løn i op til 16 uger, mens Bavarian Nordic giver op til 14 uger og Carlsberg 13. Demant giver op til 12 uger og DSV op til 8 uger.
Flere andre ikke-børsnoterede virksomheder er fulgt efter nogle af de store, der tilbyder 24 uger. Det gælder blandt andet Cowi, Deloitte, Danfoss, Rambøll, Nykredit, PwC, EY, KPMG og Kammeradvokaten.
Danfoss har ligesom Rambøll ændret deres barselsvilkår i lyset af de nye barselsregler.
Flere kvinder i ledelsen
Fra 2. august kan alle ansatte hos Danfoss få 24 ugers barsel med løn, ligesom kravet om ni måneders anciennitet frafalder, så nystartede medarbejdere også kan få bedre adgang til barsel.
- Vi håber, at det er med til at skabe diversitet, få flere kvinder på arbejdspladsen og flere kvinder i ledelsen, siger hr-chef for løn og ansættelsesforhold hos Danfoss Pernille Kristensen.
Også Danfoss forventer at komme til at skulle punge ud.
- Det koster nogle penge, men vi tror, at det bliver betalt tilbage. Trygge medarbejdere betaler tilbage til virksomheden. De gør et bedre stykke arbejde og bliver længere, siger hr-chefen, der glæder sig til at se, hvor mange af virksomhedens 70 procent mandlige ansatte, der vil benytte sig af muligheden.
Men hvis I tror, at det kan betale sig, hvorfor har I så ikke gjort det før nu?
- Når man kommer med nye tiltag som det her, vil man altid spørge sig selv, hvorfor gjorde vi det ikke noget før. Men jeg er rigtig glad for den pakke, som vi nu har mulighed for at give, siger Pernille Kristensen.
De nye barselsvilkår glæder også it-rekrutteringskonsulent hos Danfoss Aske Landgren, der venter sit første barn med sin kone, der har termin 15. august.
Økonomi har betydning
Parret har været bange for, at konen ville gå i fødsel før 2. august, så de ikke ville få mulighed for at benytte sig af de nye barselsregler.
- Med Danfoss' nye barselsvilkår kan jeg tage noget mere barsel end først planlagt, fordi det er med løn og derfor ikke dyrt for os. Økonomi har en betydning, fortæller Aske Landgren, der glæder sig til at blive far for første gang.
Det er langtfra alle virksomheder, der har opdateret deres barselsvilkår. Derfor kan der være stor forskel på, hvordan forskellige familier bedst kan tilrettelægge deres barselsplan og samtidig få økonomien til at hænge sammen.
Du kan læse rådgivningschef hos Djøf Mette Knudsens fire gode råd til planlægningen af din barselsorlov her.