Coronavirus

Endnu et studie viser, at Omikron-smitte og vaccine beskytter godt mod ny variant

Det er gode, men overraskende nyheder, fordi de første meldinger var, at Omikron BA.5 så ud til at undvige både tidligere smitte og vaccination.

Endnu et studie viser nu, at tidligere smitte med en Omikron-variant i en befolkning med høj vaccinedækning beskytter mod smitte med den meget smitsomme Omikron BA.5.

Altså det samme som et dansk studie fra Statens Serum Institut (SSI) blandt andet viste i juli.

Denne gang er studiet fra Portugal, der er et af Europas bedst vaccinerede lande.

- Vores resultater viser, at infektion med BA.1 og BA.2 i en befolkning, hvor de fleste er vaccineret, forårsager signifikant beskyttelse mod igen at blive smittet med Omikron-varianten BA.5, står der i studiet, der netop er offentliggjort, men endnu ikke fagfællebedømt.

Det er altså det andet studie, der inden for kort tid viser, at tidligere smitte og vaccination beskytter mod at blive smittet mod den variant, der lige nu er dominerende i flere lande, herunder også i Danmark.

Og det er ifølge professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen gode nyheder.

- Tre studier peger nu i samme retning, og det i sig selv gør, at det virker overbevisende, at konklusionerne er korrekte. Det er nyt og overraskende, for de første konklusioner om immunitet fra de varianter var, at der ikke var nogen særlig beskyttelse, siger han til TV 2.

Vaccinetilslutningen i Portugal er højere end i Danmark

Coronasituationen i Portugal kan på mange måder sammenlignes med den danske.

I Portugal er der mange ældre, og landet er – ligesom Danmark – et af de lande i Europa, hvor vaccinedækningen er højst. Faktisk er vaccinetilslutningen i Portugal højere end i Danmark.

Samtidig har landet været igennem smittebølger med både BA.1 og BA.2, selvom BA.2 i Danmark blev dominerende på et tidligere tidspunkt end i Portugal.

Her var varianterne dominerende

I Portugal blev Omikron BA.1 ifølge det portugisiske studie dominerende 1. januar 2022. Omikron BA.2 blev dominerende 27. marts 2022, og BA.5 blev dominerende 1. juni 2022.

I Danmark blev Omikron BA.1 dominerende i slutningen af december, mens Omikron BA.2 blev dominerende 26. januar. Omikron BA.5 blev dominerende omkring 23. juni. 

Kilder: Det portugisiske studie, Statens Serum Institut

På ét punkt adskiller Portugal sig dog fra Danmark, fordi landet i overensstemmelse med anbefalinger fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) i maj begyndte at give 4. stik til plejehjemsbeboere og ældre.

Det er først planlagt i Danmark fra 15. september.

Men det har ingen betydning i forhold til studiets resultater, oplyser en af forskerne bag professor Luis Graca, der er vicedekan ved Medicinfakultetet på universitetet i Lisabon, til TV 2.

Det skyldes, at kun få i Portugal havde fået 4. stik i studiets tidsperiode fra 1. juni til 4. juli 2022.

På spørgsmålet om, hvorvidt tidspunktet for tidligere smitte med Omikron og vaccination har betydning, lyder svaret, at det ikke har været en del af studiet.

- Men der er beviser for, at en naturlig infektion i vaccinerede kan fungere som en booster. I vores studie og i andre studier opnår vaccinerede, der har haft en naturlig infektion, større beskyttelse mod efterfølgende smitte end vaccinerede, som ikke har været udsat for virussen, forklarer Luis Graca.

Han fremhæver omvendt, at en naturlig infektion hos personer, der ikke er vaccineret, ikke leder til samme niveau af beskyttelse fra en efterfølgende smitte. Samtidig er risikoen for et mere alvorligt sygdomsforløb højere, lyder det.

Fejlslutning, at mange blev gensmittet med BA.5, siger forskere

Da smittetallene i Portugal i maj begyndte at stige hurtigt på grund af Omikron BA.5, gav det i flere lande bange anelser – især fordi ingen endnu vidste meget om varianten.

Men det nye studie fremhæver direkte, at det er en fejlslutning, at Omikron BA.1 og BA.2 ikke kan beskytte mod en reinfektion med BA.5.

- Det (fejlslutningen, red.) er en konsekvens af observationen af, at mange mennesker, der blev smittet i de først to måneder i 2022 (BA.1- og BA.2.-dominans), blev gensmittet med BA.5. Det (fejlslutningen, red.) kan sikkert forklares med det høje antal, der blev smittet med BA.1 og BA.2, står der i studiet.

I Portugal var der i en befolkning bestående af 10,3 millioner indbyggere 1,97 millioner bekræftede smittetilfælde med BA.1 og BA.2 i de første måneder af 2022.

Alligevel har smittebølgen med Omikron BA.5 været højere i Portugal, end det indtil videre er tilfældet i Danmark. En del af forklaringen kan du få her.

Også andre varianter giver beskyttelse

Af det portugisiske studie fremgår det også, at det ikke kun er tidligere smitte med en Omikron-variant, der – i en vaccineret befolkning vel at mærke – beskytter mod BA.5.

Studiet viser nemlig også, at andre varianter giver beskyttelse. Dog ikke i lige så høj grad som ved de tidligere Omikron-varianter.

Beskyttelseseffektiviteten er:

  • Wuhan-1: 52,9 procent
  • Alfa: 54,9 procent
  • Delta: 62,3 procent
  • BA.1 og BA.2: 80 procent.

Ifølge forskerne bag studiet er studiets resultater afgørende i forbindelse med udviklingen af de tilpassede vacciner, som det er forventningen vil komme i brug til efteråret. Det skyldes, at de nye, tilpassede vacciner er baseret på BA.1 og ikke som de forrige på den oprindelige variant fra Wuhan.

Af det danske SSI-studie fremgår det også, at vaccinerne beskytter lige så godt mod infektion med BA.5 som mod BA.2, men at BA.5 fører til flere indlæggelser end BA.2, når der bliver taget højde for alder og periode for smitte. Det tyder på, at Omikron BA.5 er mere alvorlig end BA.2.