Tvivl om nye barselsregler: Her er en eksperts bedste råd
Ekspert peger blandt andet på, hvordan mødre fortsat kan afholde lang barsel - til trods for de nye regler, der øremærker 11 uger til fædrene.
Hvis dit barn kommer til verden tirsdag 2. august eller derefter, er du og din partner underlagt nye barselsregler.
Med de nye regler er de i alt 48 ugers ret til barselsdagpenge fremover lige fordelt mellem forældrene. For lønmodtagere er 11 af de uger øremærket til hver forælder.
Konkret betyder det, at fædre får ni ugers øremærket barsel mere end nu. De øremærkede uger med barselsdagepenge kan ikke overdrages til den anden forælder og går tabt, hvis ikke vedkommende holder dem.
Det er dermed ikke længere muligt at overdrageoverlade stort set hele barslen til moderen, som det hidtil har været. En ændring, der har affødt en del kritik, men som fra tirsdag bliver praksis.
Tvivl om nye regler
Hos fagforeningen Djøf oplever man, at mange er i tvivl om de nye regler. Flere ringer ind for at få gode råd til at tilrettelægge deres barsel, så de får mest muligt ud af den.
- Vi får mange henvendelser, ligesom mange har været inde på vores hjemmeside og læse på vores sider om barsel. Mange har også benyttet sig af vores barselsberegner, fortæller Mette Knudsen, rådgivningschef hos Djøf.
Ifølge rådgivningschefen er der særligt tvivl om, hvordan man skal skrue forløbet sammen med den nye øremærkningsordning, og de forskellige muligheder for henholdsvis barsel med løn eller barselsdagpenge.
- Når man går ned i detaljerne, kan barsel blive meget kompliceret. Især hvis man gerne vil udnytte alle de muligheder, der er, siger Mette Knudsen.
En af de udfordringer, som særligt fædre løber ind i, er at mange virksomheders barselsvilkår til en vis grad stadig matcher en virkelighed, hvor moren holder længst barsel.
Forskellige barselsvilkår for fædre
Arbejder faderen hos en virksomhed, hvor han ikke kan få løn under barselsorlov, men i stedet kun modtage barselsdagpenge, kan den nye øremærkeordning få økonomiske konsekvenser. Og det kan få mænd til at fravælge at afholde den øremærkede barsel, viser en ny undersøgelse.
- Selvom nogle virksomheder er begyndt at lave deres vilkår om, så ansatte uanset køn har samme ret til løn under barsel, så varierer vilkårene stadig, og det giver forskellige scenarier for, hvordan en familie kan tilrettelægge barselsorlov og samtidig få økonomien til at løbe rundt, fortæller Mette Knudsen.
Den nye ordning træder i kraft til midnat natten til tirsdag 2. august. Men for de kommende forældre, der har termin omkring det tidspunkt, har det været svært at planlægge barselsfordelingen på forhånd.
- Det har givet anledning til tvivl. Nogen har måtte lave forskellige scenarier alt efter om barnet blev født inden eller efter 2. august, fortæller rådgivningschefen hos Djøf.
Er du en af dem, der har termin omkring eller efter 2. august, kan du herunder læse rådgivningschef hos Djøf Mette Knudsens fire gode råd til planlægningen af din barselsorlov.
Du kan også få hjælp via forskellige barselsberegnere, for eksempel på Borger.dk, hos Djøf eller hos DM.