Forurening med PFAS

Kvinder bakker op om PFAS-screeninger: - Man vil jo sit barn det bedste

TV 2 har talt med to kvinder, der ville have genovervejet graviditet og amning, hvis de havde fået tilbuddet om at lade sig teste.

Efter flere eksperters kradse kritik af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, når det kommer til PFAS og graviditet og amning, efterspørger tre partier nu et tilbud om målinger af giftstofferne PFAS i blodet.

Det gælder, hvis man bor i et område med et forhøjet niveau og samtidig er ammende eller planlægger en graviditet.

Det er ikke sjovt at vide, at man kan have noget i kroppen

Cecilie Hjort, mor til en søn på seks måneder

En af de kvinder, som ville tage imod sådan et tilbud, er Cecilie Hjort.

Hun er født og opvokset i Korsør, hvor hun desuden har arbejdet som fysioterapeut i en årrække. En kommune, hvor man i 2021 registrerede et rekordhøjt PFAS-niveau hos flere personer, der ligger langt over det acceptable. Og så er hun mor til en søn på seks måneder, der indtil for nylig blev ammet op til ti gange om dagen.

Er du gravid eller ammende?

Er du gravid eller ammende, og bor du i et område, hvor der er fundet høje mængder af PFAS, så hører vi gerne fra dig. Skriv til vores journalist på imlw@tv2.dk.

Hun kender ikke hverken sit eget eller sønnens niveau af PFAS i kroppen, men havde en blodprøve inden fødslen afsløret et forhøjet niveau af giftstofferne, ville hun have genovervejet sin beslutning om at amme, fortæller hun til TV 2:

- Man bliver allerede fulgt tæt som gravid, så jeg ville gerne have taget endnu en blodprøve for at se, hvad jeg har i kroppen. Man vil jo sit barn det bedste.

Risiko for infektioner og kroniske sygdomme

Ideen om screeninger i berørte områder bakkes op af både Det Konservative Folkeparti, SF og Venstre og kommer på bagkant af flere eksperters kritik af Sundhedsstyrelsens nuværende anbefalinger på området.

Hvorfor er PFAS-stoffer farlige?

PFAS er en samlebetegnelse for en række flourholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS. 

Man optager stofferne i kroppen ved at indånde dem som støvpartikler eller gennem mad og drikke, mens gravide og ammende giver det direkte videre til foster/barn.

Stofferne er skadelige for immunforsvaret og kan blandt andet øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder. 

Lige nu frygter man, at 15.000 steder i Danmark er forurenet med PFAS. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner

I styrelsens anbefalinger lyder det, at det er trygt og sikkert at amme sit barn, selvom man har været udsat for "høj eksponering" af PFAS. Der står videre, at der "ingen grund" er til at udsætte en graviditet på grund af eksponering for stofferne.

Ifølge eksperterne forholder det sig dog modsat: PFAS kan overføres direkte fra den gravide til fostret, ligesom det udskilles i modermælken og kan ophobe sig i barnets vitale organer.

PFAS hos børn kan resultere i flere smitsomme sygdomme, flere hospitalsindlæggelser – særligt med lungebetændelse – og større risiko for kroniske sygdomme såsom fedme og type 2-diabetes. Stofferne mistænkes også for at øge risikoen for visse former for kræft.

Eksperternes melding betyder nu, at Cecilie Hjort er utryg på både sine egne og sønnens vegne.

- Det er ikke sjovt at vide, at man kan have noget i kroppen, der kan give mig kræft eller give noget videre til min lille dreng, siger hun.

Savnede ærlighed

Ideen om screeninger i udvalgte lokalområder er ifølge eksperter også en mulig, om end dyr, løsning.

Det skyldes, at der er tale om kostbare analyser, fordi det kræver avanceret analyseteknik, lyder det blandt andet fra Philippe Grandjean, professor i miljømedicin og forskningsleder på Syddansk Universitet samt en af landets førende eksperter på området.

For en anden mor, Cecilie Roland, havde et testforløb betydet, at hun ville have ventet med at blive gravid med sit tredje barn i 2021, til hendes PFAS-niveauer muligvis var faldet lidt.

I en årrække har hun "spist masser af kød" fra kvæg, der har græsset på en forurenet eng i Korsør ved siden af den lokale brandskole, hvor det skadelige fluorstof PFOS indtil 2011 blev brugt i slukningsskum. Det er blandt andet blandt borgere som Cecilie Roland og hendes tre børn på et, tre og syv år, at et rekordhøjt PFAS-niveau er registreret.

Under sin seneste graviditet fik Cecilie Roland at vide på sygehuset, at hun sagtens kunne amme, selvom hun havde målbart forhøjede niveauer af PFAS – altså i tråd med sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Hun valgte dog at lade være, fordi hun havde deltaget i informationsmøder og haft kontakt til blandt andet eksperter som Philippe Grandjean, som fraråder amning ved høj eksponering.

Med den fornyede kritik fra eksperterne er Cecilie Roland derfor blevet bekræftet i en følelse, hun allerede havde i forvejen – nemlig at der mangler viden på området. Undervejs i sin graviditet savnede hun, at sygehuset var ærlig og åben omkring, at der endnu ikke er forsket til bunds på området.

- Jeg savnede, at de fortalte mig, at man måske endnu ikke er helt klar over, hvad der er bedst for mig og mit barn. At de havde italesat, at man ikke skal føle sig som et dårligt menneske, fordi man vælger ikke at amme, siger Cecilie Roland.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø Pedersen har efter de seneste dages kritik indkaldt ekspertgruppen bag styrelsens seneste anbefalinger til nye drøftelser på området.