EU forbereder sig på energikrise, og nu beder spansk premierminister folk om at smide deres slips
Også i Tyskland, Frankrig og Grækenland er der energibesparende tiltag på programmet. Blandt andet koldt vand i svømmehaller og slukkede computere.
Ruslands magt over gasforsyningen i Europa får nu konsekvenser helt ind i klædeskabet.
Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, opfordrer nemlig landets indbyggere til at tænke sig om en ekstra gang, når de ifører sig dagens outfit.
- Læg mærke til, jeg ikke har noget slips på, sagde han fredag til en pressekonference, iført blå habitjakke og hvid skjorte med den øverste knap åben.
- Jeg har bedt alle ministre og offentligt ansatte - og jeg vil nu gerne også bede den private sektor - om ikke at bruge slips, hvis det ikke er nødvendigt, lød det.
Mindre brug for aircondition
Den noget detaljeorienterede opfordring falder i et forsøg på at kæmpe imod den eskalerende gaskrise, som lige nu sætter sit præg på store dele af Europa – og som både skyldes svimlende høje temperaturer og Ruslands energipolitiske trusler.
For uden tilknappede skjorter og slips er der mindre brug for aircondition.
- Og på den måde kan vi spare energi, hvilket er nødvendigt i vores land, argumenterer den spanske premierminister.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Sanchez' regering også i gang med at udarbejde et energibesparende dekret, som forventes godkendt mandag.
Det skulle blandt andet også indeholde en opfordring til virksomheder om at holde deres døre lukkede, så den eftertragtede aircondition ikke slipper ud.
Rusland skruer ned for gassen
Tirsdag blev EU’s energiministre enige om at skrue ned for det europæiske gasforbrug for at sikre, at EU har gas nok til at klare sig igennem vinteren, hvis Rusland lukker for forsyningen.
Udmeldingen faldt kort efter, at det russiske statsejede selskab Gazprom mandag proklamerede, at man nu vil reducere levering af gas via rørledningen Nord Stream 1 til 20 procent af kapaciteten.
I forvejen var leverancen dalet til 40 procent, og den russiske udmelding har altså derfor ikke ligefrem fået EU-landene til at ånde lettet op inden efterårets og vinterens komme.
Slukkede computere og koldt vand i svømmehaller
Spanien er da også langt fra eneste land, der tager konsekvensen af truslerne.
Eksempelvis har flere af Tysklands største byer indført en række energibesparende tiltag.
Det betyder blandt andet et farvel til varmt vand i offentlige svømmehaller, begrænsning på opvarmning af offentlige bygninger samt museer, der ikke vil ikke længere blive oplyst af projektører efter mørkets frembrud.
- Det handler om hver enkelt kilowatttime og at beskytte den kritiske infrastruktur. Det er ikke sjovt. Men jeg håber, at resten af samfundet i byen vil følge trop, har eksempelvis Hannovers borgmester, Belit Onay, forklaret ifølge Bild.
I Frankrig har man indført lignende ide, som Spanien barsler med: At butikker med aircondition skal holde dørene lukkede. Derudover skal elektroniske skilte slukkes efter lukketid, skriver BBC.
Og i Grækenland må offentlige bygninger kun køles ned til 27 grader om sommeren, mens også alle medarbejdere opfordres til at slukke computere efter arbejdstid, skriver The Guardian, der også beskriver, hvordan irske myndigheder har bedt husholdninger tænke over brugen af opvaske- og vaskemaskine.
Først frivilligt, så obligatorisk
EU-landene vil i første omgang på frivillig basis reducere brugen af gas med 15 procent, lød det tirsdag fra EU-kommissionen.
Men energiministrene i unionen er samtidig enige om at indføre en særlig nødsituation kaldet "union alert".
Her vil det blive obligatorisk for landene at reducere forbruget.