Samfund

Abekoppe-kurven går stejlt opad i USA, og WHO opfordrer til færre sexpartnere

Højst opsigtsvækkende er virussen fundet i sæd - hos op til 90 procent af de smittede.

Flere lande har i stigende grad problemer med at inddæmme smitten med abekoppevirus. Det gælder blandt andet også Danmark, hvor antallet af tilfælde nu er steget til 90. For tre dage siden var der ifølge Statens Serum Institut 60 tilfælde.

Der er i Danmark stadig tale om små tal, men andre steder i verden er situationen noget anderledes.

I USA er kurven over smittetilfælde nemlig nu nærmest lodret opadgående, og onsdag blev der på en enkelt dag konstateret tæt på 1000 nye smittetilfælde. Det antal er der ikke konstateret på én dag i hele EU endnu på trods af, at det var her det fleste antal tilfælde blev konstateret i maj i især Spanien, Portugal og England.

De seneste dage har New York og San Francisco, som har nogle af USAs højeste smittetal målt på nye tilfælde af abekopper, erklæret en sundhedsmæssig krisesituation.

Den stigende smitte har fået en af USA’s førende virusforskere, Eric Feigl-Ding, der er uddannet epidemiolog fra Harvard Universitet, til at reagere på Twitter:

- Abekoppesituationen i USA er ved at spinne ud af kontrol, skriver han blandt andet.

Ifølge USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse er der nu 4907 tilfælde, der er konstateret i alle de amerikanske stater med undtagelse af fire.

Dermed står USA for knap en fjerdedel af det samlede antal tilfælde på lige over 20.000, der i skrivende stund er konstateret i 78 lande på verdensplan. I 71 af de lande har der ikke tidligere været udbrud mod abekoppevirus.

Antallet af tilfælde med abekoppervirus i Europa har ifølge de nyeste tal fra Det Europæiske Center for Sygdom og Kontrol (ECDC) de seneste to uger været faldende.

WHO opfordrer til færre seksuelle partnere for nu

Lande forsøger fortsat at inddæmme smitten ved blandt andet at vaccinere nære kontakter til smittede, som det er tilfældet i Danmark. Abekoppevirus er nemlig en kendt virus, der har cirkuleret i Afrika i flere år, og der findes derfor en vaccine.

Men onsdag tog Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skridtet videre, og generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, opfordrede på et pressemøde ifølge Washington Post, mænd, der har sex med mænd, til at beskytte sig selv mod at blive smittet.

- For mænd, der har sex med mænd, inkluderer dette, for øjeblikket, at reducere antallet af seksuelle partnere, at tage sex med nye partnere op til overvejelse og at udveksle kontaktinformationer på hver ny partner for at gøre det muligt at kontaktopspore i tilfælde af smitte, sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Årsagen er, at 98 procent af smittetilfældene med virussen ifølge generaldirektøren er blevet konstateret hos mænd, der har sex med mænd.

Virussen findes i sæd

Samtidig viser det sig ifølge den danske ekspert, Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdom på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, at abekoppevirus højst opsigtsvækkende findes i sæd og kan smitte seksuelt.

Det er helt overraskende. Ingen havde ventet det. Ingen havde set det komme

Eskild Petersen, professor

Det er aldrig tidligere blevet beskrevet i den videnskabelige litteratur, selv om Verdenssundhedsorganisationen overvågede abekoppevirus intensivt i årene 1980 til 1987, efter kopper – som abekopper er i familie med – blev erklæret udryddet på verdensplan.

- Det er helt overraskende. Ingen havde ventet det. Ingen havde set det komme, siger Eskild Petersen, til TV 2.

Konklusionen fra WHO-overvågningen i 80’erne var nemlig, at abekoppevirus på det tidspunkt ikke var særlig smitsom. Personer blev smittet, fordi de spiste små gnavere, der var smittet, og via luftvejssmitte i husstande, hvor man boede tæt samme på få kvadratmeter.

Op til 90 procent af sædprøver positiv for virus

Forskerne ved endnu ikke, om personer er mere modtagelig for at blive smittet med abekoppevirus, hvis man bliver udsat for virussen i slimhinder, der blandt andet findes i endetarmen, skeden og svælget.

- Der er ingen data endnu, men der er noget, der kan tyde på det. Vi kan bare sige, at i de undersøgelser, hvor man har kigget på sædprøver hos smittede, er mellem 80-90 procent positive for virussen, siger Eskild Petersen.

Samtidig er der – ligesom man så i 1980’erne – stadig risiko for at blive smittet, hvis man er i meget tæt kontakt med en smittet person, da virus også bliver udskilt via luftvejene.

- Men i den sidste store undersøgelse offentliggjort i New England Journal (medicintidsskrift, red.) fremgår det, at 95 procent af de smittede var blevet smittet seksuelt, oplyser professoren.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede 23. juli abekoppevirussen for en global sundhedskrise, der er WHO’s højeste alarmberedskab. Det skete på trods af, at der var uenighed i WHO’s ekspertgruppe.

Også den amerikanske regering overvejer lige nu ifølge mediet Politico, om smitten med abekopper skal erklæres for en national nødsituation. Det betyder nemlig, at der vil blive frigivet flere midler til at inddæmme smittespredningen.