GO'

Youtubere skræmmer dyr for sjov

Google, der ejer Youtube, har lukket to kanaler på baggrund af historien om dyremishandling.

Små aber, der skræmmes af deres ejere iklædt masker, hjemløse hunde, der forskrækkes med falske slanger og ænder, der chokeres med fyrværkeri.

Det er kun nogle af de eksempler på en række videoer på sociale medier, som flere dyreorganisationer nu advarer mod.

Dyrene får et chok, og det er det, folk synes er sjovt

Stephanie Kruuse Klausen, World Animal Protection Danmark

Videoerne, hvor dyr drilles og forskrækkes for sjov, er et stigende problem på især Facebook og Youtube, lyder konklusionen i en ny rapport fra dyrevelfærdsorganisationen World Animal Protection, der har undersøgt fænomenet sammen med en række andre organisationer.

Stephanie Kruuse Klausen, der er kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark, kalder videoerne for dyremishandling.

- Det er psykisk vold mod dyrene, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Kun toppen af isbjerget

Videoerne, der er undersøgt i rapporten, er hovedsageligt fra Asien, men ifølge Stephanie Kruuse Klausen er det et globalt problem, fordi de ses og deles i hele verden.

Om rapporten om dyremishandling

I rapporten er der undersøgt 195 videoer, der indeholder mishandling af dyr på sociale medier.

15 procent af dyrene i de undersøgte videoer er hunde eller katte, 8 procent er vilde dyr, men størstedelen, mere end 75 procent af dyrene, er primater.

Kilde: Teasing as torture

 

 

Og videoerne, der er registreret og anmeldt, er kun toppen af isbjerget, mener hun.

- På det tidspunkt, hvor vi undersøgte det, løb vi ikke tør for videoer. Man kunne nemt finde dem, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Videoerne omfatter blandt andet elefanter, der bliver slået af mennesker i gorillakostumer, herreløse hunde, der får smurt citron i hovedet og en ko, der bliver hevet i halen, lyder det.

- Dyrene får et chok, og det er desværre, det, folk synes, er sjovt, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Google har lukket to kanaler

Dyreorganisationerne kritiserer blandt andet Youtube for ikke at gøre nok for at fjerne videoerne og slå ned på psykisk vold mod dyr.

Ifølge Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef i Google Danmark, har man dog indtil videre lukket to Youtube-kanaler i forbindelse med sagerne.

- Videoer med dyr er i de fleste tilfælde både sjove og hjertelige. Til gengæld tillader Youtube ikke indhold, der er voldeligt eller krænkende over for dyr. Når vi bliver opmærksomme på sådanne videoer, fjerner vi dem, lyder det i en udtalelse.

Og Jesper Vangkilde opfordrer til, at brugerne anmelder indhold, de finder stødende.

Desværre er det svært at stoppe videoerne, når de først har vist, at de har et viralt potentiale.

Det mener strategikonsulent Jacob Holst Mouritzen.

- Mange danskere vil ikke nødvendigvis synes, at det er humor, men der er mange globalt, der synes, det er interessant at se på, fordi der er en chokeffekt. Der er noget overraskelse, og der er noget, man kan grine af, fordi aben bliver bange, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Vi kan se, at nogle af de her kanaler tjener penge på reklamevisninger

Jacob Holst Mouritzen, strategikonsulent

Der er penge i at drille dyr

Fordi videoerne er populære, kan der også være en forretning i at drille eller mishandle dyr.

Der er dem, der laver videoerne, fordi de synes, at det er sjovt, men der er også dem, der gør det for at få flere følgere og tjene penge på reklamer eller samarbejder med virksomheder, siger Jacob Holst Mouritzen.

Han har fundet eksempler på videoer med dyremishandling, der har over 800 millioner visninger.

- Og vi kan se, at nogle af de her kanaler tjener penge på reklamevisninger, siger Jacob Holst Mouritzen.

Ud over at firmaerne bag de platforme, hvor videoerne deles, skal fjerne dem, opfordrer han også brugerne til at anmelde videoerne, når de ser dem.

Det samme gør World Animal Protection Danmark.

- Man skal lade være med at dele, like eller kommentere dem. Man skal anmelde eller rapportere dem. Det er bedre at anmelde end at gøre ingenting og bare se den. Jo flere anmeldelser, jo bedre, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Se hele indslaget om videoerne med dyremishandling på TV 2 PLAY.