Coronavirus

Sundhedsstyrelsen får krads kritik - skandale at vente med vaccination af de allerældste, lyder det blandt andet

Smitten har været stigende blandt de allerældste, men det er 10 måneder siden, de blev vaccineret. En skandale, lyder kritikken blandt andet.

Høj alder er den altoverskyggende risikofaktor for at blive alvorligt syg med covid-19.

Alligevel må langt de fleste ellers raske ældre på 85 år eller over vente til 15. september for at få et fjerde stik, mens en eksempelvis rask 82-årig skal vente til 1. oktober.

Vaccination alene på grund af høj alder er nemlig ikke en del af de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har sendt til de praktiserende læger, der indtil 1. oktober foretager vurderingen af, hvem der er i særlig risiko og skal have endnu et boosterstik hen over sommeren.

Det er det glade vanvid

Kristian G. Andersen, professor

Og det får voldsom kritik fra flere fronter.

Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved Oxford Universitet i England, kalder det på Twitter for en direkte skandale, at de allerældste ikke nu automatisk bliver tilbudt det fjerde stik.

- Vi kan gøre det – meget – bedre!, skriver hun og opfordrer til, at "de sundhedsfaglige rådgivere bliver bedt om at forklare deres beslutningers faglige grundlag."

Til TV 2 uddyber hun:

- Danske ældre er langt dårligere vaccineret og derfor dårligere beskyttet mod alvorlige covid-forløb og død end de fleste andre ældre i Europa. Mange steder får de allerældste nu tilbudt deres femte stik. Da det drejer sig om mange menneskers liv og helbred, burde man i det mindste komme med en begrundelse for, at man vælger en helt anden tilgang end den ECDC anbefaler, siger hun.

Samtidig viser et helt nyt studie fra Statens Serum Institut nu, at BA.5 forårsager flere indlæggelser end BA.2.

- Der er således en øget risiko for at blive indlagt på grund af BA.5 i størrelsesorden fra 16 procent til 124 procent, hvilket indikerer, at varianten er mere alvorlig, oplyste SSI onsdag.

- Det er det glade vanvid

Også danskeren Kristian G. Andersen, der er professor ved Scripps Research Institute i USA og en af USA’s førende forskere, er yderst kritisk. Han siger kort og godt til TV 2:

- Det er det glade vanvid.

Han mener, at det andet boosterstik burde være blevet givet fire til seks måneder efter sidste stik.

- Det ved vi baseret på international forskning – vi ved det også baseret på dansk forskning. Men det bliver fuldstændig ignoreret. Der har i Danmark været en idé om, at der ikke kom en sommerbølge. Men det har været åbenlyst længe på grund af evolutionen af virussen, og fordi immunitet aftager over tid, siger han til TV 2.

På samme måde har både Ældresagen og Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, kritiseret, at de allerældste først skal vaccineres 15. september, hvis man 85 år eller over, og først 1. oktober, hvis man er under 85 år.

- Beboerne på plejehjemmene og de allerældste borgere burde have fået fjerde stik allerede i begyndelsen af juni, sagde hun lørdag til Berlingske.

Flere eksperter siger direkte, at Danmark går mod alle internationale anbefalinger.

EU har anbefalet omgående handling

Blandt andre Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har flere gange opfordret EU-lande til at give de ældste et fjerde stik hurtigst muligt.

Det skete i april og senest igen 18. juli i forbindelse med stigende smitte blandt ældre og et stigende antal indlæggelser i flere europæiske lande på grund af Omikronvarianten BA.5.

- Jeg gentager endnu en gang min opfordring til alle, der endnu ikke har fået alle anbefalede doser, om at tage dem omgående, inklusive første booster til alle og anden booster (altså fjerde stik, red.) til dem, der er 60 år eller ældre, såvel som dem, der er sårbare, oplyste Stella Kyriakides, der er EU-kommissær for sundhed.

Samtidig lød det, at ECDC opfordrede til, at alle på 60 år og over fik et fjerde stik fire måneder efter det forrige ”med særlig fokus på personer, som har modtaget deres sidste stik for mere end seks måneder siden.”

10 måneder siden de ældste fik boostervaccine

I Danmark har der ligesom i flere andre europæiske lande i de seneste uger været stigende smitte blandt især de ældre. SSI beskrev allerede i deres risikovurdering fra 21. juni, at risikoen for at blive smittet i forbindelse med en sommerbølge med BA.5 var høj for de ældste.

- Sandsynligheden for vigende beskyttelse imod alvorlig sygdom er højere blandt de ældre aldersgrupper, der blev vaccineret med det tredje stik før den øvrige del af befolkningen, fremgår det.

Faktisk er det omkring 10 måneder siden, at de allerældste fik deres første boosterstik. Og det strider mod de internationale anbefalinger. Et boosterstik kan blive givet med fire måneders intervaller til de mest sårbare, hvor vaccineeffekten forsvinder hurtigere end hos yngre og raske personer.

Det betyder, at hvis de mest sårbare, som de allerældste ifølge Sundhedsstyrelsens egne beskrivelser er, får fjerde stik nu, så kan de blive vaccineret igen i starten af december og være beskyttet hen over vinteren.

85-årig, der bor med børn og børnebørn i mindre bolig, kan få vaccine nu

Alligevel har Sundhedsstyrelsen altså vurderet, at størstedelen af de allerældste over 85 år, hvis de ellers er raske, godt kan vente med at blive vaccineret til 15. september.

Det er 14 dage, før alle andre over 50 år – og altså også de raske 80-årige – modtager en invitation til fjerde stik, sådan som det fremgår af Sundhedsstyrelsen anbefalinger fra 22. juni.

Af retningslinjerne til de praktiserende læger fremgår det blandt andet, at en boostervaccination kan overvejes i disse tilfælde:

  • 82-årig kvinde med hurtigt indsættende funktionstab (for eksempel svigtende hukommelse, reduceret mobilitet og behov for hjælp til personlig pleje) samt begyndende tegn på underernæring (spiser for lidt, tager ikke på i vægt)
  • 85-årig mand, der bor sammen med sine børn og børnebørn i en mindre bolig

Sundhedsstyrelsens svar

Sundhedsstyrelsen er blevet forelagt kritikken og i et skriftligt svar til TV 2 henviser styrelsens vicedirektør, Helene Probst, til, at styrelsen har kommunikeret meget tydeligt omkring muligheden for – efter en individuel vurdering fra de praktiserende læger - et fjerde stik over sommeren til personer i risiko.

Styrelsens svar fokuserer på plejehjemsbeboere, og ikke på hvorfor ellers raske ældre først kan vaccineres 15. september eller 1. oktober. Det på trods af, at høj alder – ifølge styrelsens egen vurdering – er en ”altoverskyggende risiko.” Styrelsen svarer heller ikke på, hvorfor Danmark ikke følger anbefalinger fra ECDC og EMA.

Styrelsen skriver desuden, at:

- Sættes for tidligt ind, kan det være, vi har for lav immunitet på et kritisk tidspunkt i efteråret, hvor vi forventer meget mere smitte end det nuværende ret lave niveau.

Af den seneste SSI-tendensrapport for uge 29 fremgår det, at smitten er faldende i alle aldersgrupper også nu blandt de ældre. Antallet af nye indlæggelser relateret til covid-19 er stabilt på 764, men personer i alderen 70-89 år udgør den største gruppe blandt nye indlagte.

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen har til TV 2 i juni oplyst, at det for langt størstedelen af befolkningen gælder, at de tidligere vacciner og infektioners immunitet giver beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse. Her lød det også, at vaccination af de ældre og sårbare først burde ske til efteråret.

ECDC vurderer, at smitten blandt ældre vil stige i uge 29 og 30. Det overblik kan du få her.