“Det handler om ledelsen i Forsvaret især”, siger minister om afsløring af krænkelser: Nu hives han i samråd
Venstre, Enhedslisten og Radikale Venstre hiver nu forsvarsministeren i samråd. De vil have svar efter dokumentar om talrige krænkelser i Forsvaret.
I 'Operation X' står 11 kvinder frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme, chikane og krænkelser i Forsvaret på trods af en indsats for at bekæmpe netop det.
Kvinderne kritiserer måden, Forsvaret har håndteret deres sager på. Blandt andet kritiserer de, at Forsvarets højtbesungne “nultolerance” over for krænkende handlinger har været særdeles svær at få øje på i praksis.
'Operation X' har været i kontakt med over 100 kvinder, der har oplevet sexistisk adfærd og krænkelser i deres tid i Forsvaret.
Uønsket deling af billeder, befamlinger og nedsættende kommentarer er blandt eksemplerne på kvindernes vidnesbyrd.
Ministeren i samråd
Venstres arbejdsmiljøordfører, Anne Honoré Østergaard, siger, at hun i mere end et år har stillet skiftende forsvarsministre spørgsmål til netop de problemer.
- De svar, jeg har fået, har ikke givet indtryk af, at der var noget, som skulle ændres, siger hun.
Derfor indkalder Venstre nu forsvarsminister Morten Bødskov (S) i samråd.
- Vi vil have ministerens holdning generelt til udsendelsen (TV 2s dokumentar, red.), og dernæst hvad ministeren mener, at der skal til. Der er ikke noget quick fix på det her, det er en kultur, man har opbygget gennem mange, mange år, og det kan man ikke ændre med et fingerknips, siger hun.
Til TV 2 fortæller Morten Bødskov, at han sætter stor pris på de kvinder, der står frem i 'Operation X', for krænkelser i Forsvaret må ikke ske:
- Det skal have konsekvenser, og derfor handler nultolerancen også om, at de her sager skal ikke ligge og samle støv. De skal behandles, og der skal tages fat i den enkelte sag. Der skal tages fat, så kulturen bliver ændret, siger han.
Sorteper ender hos Forsvaret
Og kvinderne er blevet svigtet, erkender forsvarschef Flemming Lentfer over for TV 2, for ledelsen har på trods flere initiativer ikke gjort dets arbejde godt nok:
- Det er uacceptabelt, og det hænger slet ikke sammen med den kultur, vi gerne vil have i Forsvaret. Og det hænger ikke sammen med den kampkraft, vi gerne vil have i Forsvaret. Jeg ønsker at lave om på det, siger han.
På trods af erklæringer om nultolerance og handlepligt, har kvinderne, der står frem, ikke fået den opbakning, som de har krav på.
- De føler, at deres sager ikke er blevet håndtere ordentligt, og det er jeg sådan set enig med dem i, og derfor har vi svigtet ledelsesmæssigt, siger Flemming Lentfer.
Og det er Morten Bødskov enig i. Kvinderne er ikke blevet behandlet ordentligt af Forsvaret. Det er Forsvaret og Flemming Lentfer, som har svigtet.
Skal det ikke have konsekvenser for chefer?
- Det skal have konsekvenser, og derfor handler nultolerancen også om, at de her sager skal ikke ligge og samle støv. De skal behandles, og der skal tages fat i den enkelte sag. Der skal tages fat, så kulturen bliver ændret, siger han.
Hvad vil du konkret gøre?
- Det handler om ledelsen i Forsvaret især. Ledelsen skal være fuldstændig klar over, at det her er fuldstændig uacceptabelt. De skal gå forrest og sikre, at det i alle dele af Forsvaret er deres ansvar at sikre, at det her ikke sker, siger han.
Det handler om Danmarks sikkerhed
Morten Bødskov kan dog nu se frem til en samrådsindkaldelse fra Venstre, som bakkes op af også Enhedslisten og Radikale Venstre.
Sidstnævntes forsvarsordfører, Martin Lidegaard (RV), har fulgt med, når historierne om krænkelser i Forsvaret tidligere er blevet beskrevet af blandt andre Berlingske, hvor den tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) konstaterede, at det ikke måtte ske.
Alligevel kommer TV 2s afdækning ikke som nogen overraskelse for Martin Lidegaard:
- Én krænkelse i Forsvaret er en krænkelse for meget. Det er det for den enkelte kvinde, men det er det også for Forsvaret som institution. Vi kan simpelthen ikke holde til at have en kultur i Forsvaret, hvor kvinder kan risikere det her, for vi mangler jo personel i fatal grad, siger han.
Der er cirka 600 ubesatte stillinger i Forsvaret, som desuden er under massiv udbygning i disse år. Forsvaret, påpeger flere ordførere, er ikke som så mange andre danske institutioner.
I sidste ende er det Danmarks sikkerhed, der er på spil, og soldater, som potentielt skal sendes i krig, skal kunne stole ubetinget på hinanden.
Krænkende billeder, berøringer og chikane
De skal nære: respekt, tillid, sammenhold, mod, som netop Forsvarets egne slagord lyder.
- Derfor er det fatalt, hvis man svigter den tillid, siger Martin Lidegaard.
En tidligere civilansat på Flyvestation Krarup, der i TV 2s udsendelse optræder under fornavn, Lotte, fortæller, at hun gentagne gange blev udsat for seksuel chikane af en kollega.
- Han spurgte, om han skulle gå med i bad og vaske mig mellem brysterne. Vi stod midt i værkstedet på Flyvestation Karup, hvor jeg gik og dampede af efter en løbetur. Ordene fra min kollega gjorde mig paf, men det lykkedes mig at fremstamme et "Det sagde du bare ikke", fortæller hun.
Mette Simsek, værnepligtig i Livgarden fra april til november 2019, fortæller:
- Jeg stod i kantinen på kasernen, da jeg mærkede ham gribe fat mellem mine ben. Det var ikke første gang, men det var den værste.
Helene Munk, konstabel på Aalborg Kaserne, fortæller, at en instruktør i smug havde taget 148 billeder af kvindelige ansattes bagdele. 15 var af hende.
- Jeg følte mig glemt og svigtet af systemet. Flere gange måtte jeg selv sende en mail for at finde ud af, om der var nyt i sagen, siger hun.
V, RV og EL: Vi vil have en ekstern undersøgelse
Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, har kun hovedrysten til overs for de nye sager i forsvaret.
- Det er helt uacceptabelt. I en offentlig virksomhed, burde man have politikker og et beredskab til at imødegå den slags ting og sørge for, at det ikke sker, siger han.
Han fortæller, at Enhedslisten ser frem til et samråd med ministeren, men er klar på at kræve, at der bliver foretaget en ekstern undersøgelse af krænkelsernes omfang.
Venstre og Radikale Venstre bakker også op om en ekstern undersøgelse såvel som samråd.
Martin Lidegaard, I nævner eksterne undersøgelser, som man har set det fra offentlige institutioner og private virksomheder, men skal der ikke tages noget mere drastisk i brug, når det - som du siger - handler om Danmarks sikkerhed?
- Nu har vi haft en del indikatorer på, at problemet er stort. Vi har haft nogle undersøgelser for nogle årtier siden, som viste, at problemet var stort, men man skal ikke lave en rapport kun for at konstatere, hvordan det ser ud. Man bliver nødt til at være indstillet på, at der skal ganske massive ændringer til.