Midt i coronapandemien er der nu også smitte med to andre grumme virusser
Polio og abekopper er ikke hvilke som helst virusser, så hvad er det, der foregår? Tilfældigt, siger to eksperter – og så måske alligevel ikke.
Midt i en verdensomspændende krise med en ny coronavirus forårsager to andre virusser usædvanlig smitte i den vestlige verden. Virusser, der er blandt de grummeste, som verden har set.
Den ene er polio – den frygtede virus, der kan give børnelammelse. Den anden er abekopper, der vækker skræk, fordi den er i familie med den koppevirus, som i flere århundreder tog livet af millioner af mennesker verden over.
Så hvad er det, der foregår? Hvorfor dukker polio, som i England har været udryddet siden 1984, pludselig op i spildevandet i London?
Og hvorfor spreder abekopper sig nu for første gang nogensinde uden for Afrika?
TV 2 har stillet netop disse spørgsmål til to eksperter. Og fra begge lyder det samme svar flere gange: Det er rent tilfældigt.
Eller som den ene ekspert Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdom på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, udtrykker det:
- Det er umuligt at forudsige. Havde du for fire måneder siden spurgt mig, om vi kunne få en epidemi med abekopper, der er seksuelt overført, ville jeg sige, at det har jeg aldrig hørt om.
Men – fremhæver den anden ekspert, Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi og leder af PandemiX Centret ved Roskilde Universitet – måske kan det også indirekte skyldes pandemien med coronavirus.
Det vender vi tilbage til. Først vender vi os mod polio.
Spreder sig fra person til person på steder, hvor den har været udryddet i flere år
Forskere har længe vidst, at den poliovaccine, som stadig bruges i lavindkomstlande, har et svagt punkt, når det gælder den ene af de tre poliovirustyper, der findes.
Det betyder, at vaccinevirussen i den levende, svækkede vaccine kan mutere til en form, hvor den kan smitte. Derfor har der i Afrika været et stigende antal tilfælde med netop denne type polio.
Af den grund er det ifølge Eskild Petersen ikke så underligt, at polio dukker op i spildevandet i London.
- Folk fra Vestafrika rejser meget, og der er tætte forbindelser mellem især England og Vestafrika. Når man så begynder at teste spildevandet, er det ikke overraskende, at man finder det. Nogen har udskilt det gennem afføring, men har ikke været syge af det, siger Eskild Petersen.
Den gode nyhed er, at forskere er meget langt med en vaccine mod denne poliotype.
Den dårlige og ifølge Lone Simonsen helt usædvanlige nyhed er, at prøverne fra spildevandet i den engelske hovedstad ifølge en artikel i tidsskriftet Nature viser, at poliovirussen har spredt sig mellem mennesker i London.
Det kan man se ved, at der er opstået nye mutationer undervejs. Og det er bekymrende, fordi det er et væsentligt tilbageslag for planen om at udrydde polio globalt, som det er blevet forsøgt i årtier:
- Polio er i en liga for sig. Og derfor er det en kæmpe nyhed, når virussen spreder sig fra person til person i London eller andre steder, hvor den har været udryddet i flere år, siger Lone Simonsen.
For en anden stor nyhed på virusfronten skal vi skrue tiden tilbage til maj.
Her begyndte abekoppevirussen for første gang uden for Afrika at sprede sig i blandt andet flere europæiske lande på samme tid.
Koppevaccine beskytter mod abekopper, men ingen har fået den i over 40 år
Abekoppevirus bærer ifølge Lone Simonsen et særligt skrækstempel på sig, fordi den kan forårsage voldsomme udslæt og er i familie med den meget dødelige kopper.
Men selvom spredningen med abekoppevirus mellem personer uden for Afrika er højst usædvanlig, er der i lighed med polio ikke tale om en ny virus.
Den blev nemlig første gang beskrevet i Danmark i 1958 og har cirkuleret i Afrika i mange år, som du kan læse mere om her, her og her. Måske har abekoppevirus ifølge Eskild Petersen endda spredt sig i Europa under radaren de sidste to år.
Det højst opsigtsvækkende nu er opdagelsen af, at abekoppevirus findes i sæd og kan smitte seksuelt. Det er aldrig tidligere blevet beskrevet, selvom Verdenssundhedsorganisationen (WHO) overvågede abekoppevirus intensivt i årene 1980-1987, efter at kopper blev erklæret udryddet på verdensplan.
- Det er helt overraskende. Ingen havde ventet det. Ingen havde set det komme, siger Eskild Petersen.
Så bliver jeg nødt til at spørge dig igen. Hvad er det, der foregår?
- Det er bare uheldigt. For det første er vi så uheldige, at abekoppevirus viser sig at have en evne til at smitte seksuelt. Og så er det så uheldigt, at det kommer ind i en gruppe, som har mange anonyme, seksuelle kontakter.
Den gode nyhed er, at de smittede får symptomer. Den dårlige nyhed er, at det er svært at opspore kontakterne, fordi mange er anonyme. Derfor vil smitten ifølge Eskild Petersen på et tidspunkt begynde at sprede sig i resten af samfundet.
Det kan ifølge begge eksperter blive forstærket af, at der globalt ikke er blevet vaccineret mod kopper siden cirka 1980, fordi kopper blev udryddet i 1977.
Dermed er der en stor gruppe mennesker, der ikke længere er beskyttet mod kopper – og dermed heller ikke abekopper. Det gælder især i de afrikanske lande, hvor gennemsnitsalderen er lav.
Men da abekoppevirus er kendt, findes der allerede en vaccine, som blandt andet i Danmark på nuværende tidspunkt bliver givet til nære kontakter til en smittet.
Dermed er SARS-CoV-2 den eneste af de tre virusser, som er ny.
Kan coronapandemien indirekte være grunden?
For begge eksperter er pandemien med corona i virkeligheden det mindst overraskende.
Det skyldes blandt andet, at pandemier sker med jævne mellemrum – der har siden 1918 været fire influenzaepidemier.
For Lone Simonsen var øjenåbneren SARS i 2003 og i mindre grad corona i 2019.
- SARS var især et stort chok for mig. Vi havde dengang aldrig troet, at en coronavirus kunne være en alvorlig og dødelig virus, som vi ellers kun kendte som en forkølelsesvirus, siger Lone Simonsen.
For Eskild Petersen er coronapandemien heller ikke så overraskende. Det skyldes ifølge ham, at det er åbenlyst, at zoonoser – virusser, der smitter fra dyr til mennesker – vil opstå, hvor der er en høj koncentration af dyr og tæt kontakt med mennesker. Sådan som det var tilfældet i Wuhan i Kina, hvor – slår et helt nyt studie nu fast – coronasmitten opstod.
Men.
Måske spiller SARS-CoV-2 alligevel indirekte en rolle, når det gælder polio og abekopper, siger Lone Simonsen:
- Det slår mig, at måske er de to usædvanlige situationer med polio og abekopper sket på grund af pandemien med covid-19, siger Lone Simonsen.
Hun fremhæver to ting.
Den ene er, at coronapandemien ifølge professoren har ført til et fald i tilslutningen til børnevaccinationsprogrammer for polio og andre sygdomme over de sidste år. Det skyldes dels nedlukninger og dels en stigende vaccineskepsis.
- Samtidig har nedlukninger over de sidste år ført til flere forsamlinger og partnere, nu hvor verden er åben igen. Noget, som måske kan forklare, hvorfor blandt andet abekopper især spreder sig i netværk, hvor mænd har sex med mænd, siger Lone Simonsen.
Mere overvågning på grund af coronapandemien kan ifølge de to eksperter også spille en rolle.
Verden mangler stadig bedre overvågning
Lige nu er verdens øjne nemlig rettet mod coronavirus, og i den forbindelse er nye teknologier opstået.
For eksempel kan ethvert land nu sekventere virusser, ligesom flere lande nu på grund af covid-19 blandt andet overvåger spildevandet. Det var præcis sådan, at polio blev fundet i spildevandet i London.
Alligevel mangler der stadig bedre overvågning, mener Eskild Petersen. Især i forbindelse med steder, hvor der er en koncentration af dyr i tæt kontakt med mennesker.
For her er der på trods af alle erfaringer med og fra coronavirus endnu ikke sket en udvikling, siger professoren:
- Lige nu blive de undersøgelser betalt af forskningsprojekter, der er midlertidige. Corona har vist os, at der er tale om et internationalt problem. Overvågningen bliver nødt til at være en del af den almindelige rutine på globalt plan.