Samfund

Flyboss langer ud efter lufthavne og myndigheder: - De havde én opgave

Kaos i europæiske lufthavne får nu Ryanair til at kritisere lufthavne og myndigheder for ikke at have skaffet nok personale i god nok tid.

Flere regeringer og lufthavne skal holdes ansvarlige for ikke at sørge for, at der er nok personale i lufthavnene.

Sådan lyder kritikken fra Neil Sorahan, økonomichef i lavprisflyselskabet Ryanair.

Det skriver BBC.

Udmeldingen kommer midt i en sommer, hvor en lang række europæiske lufthavne har været pressede og oplevet kaotiske tilstande med lange køer, strandede kufferter og aflyste eller forsinkede fly.

Ifølge Neil Sorahan har det irske flyselskabs største udfordring været forstyrrelser i flykontrollen i hele Europa.

- Man er nødt til at holde luftfartsmyndighederne i forskellige regeringer til ansvar i forhold til ikke at bemande tilstrækkeligt, siger han til BBC.

Det samme gælder lufthavnene, siger Neil Sorahan:

- De havde én opgave, og det var at sikre, at de har tilstrækkeligt med handlere og sikkerhedspersonale. De havde tidsplanerne måneder i forvejen.

Derfor mener Neil Sorahan, at det påhviler lufthavnene at planlægge bedre til næste år. Selv fremhæver han, at det lykkedes Ryanair i god tid at rekruttere personale til 73 ekstra fly.

Københavns Lufthavn har forsøgt siden efteråret

Manglen på personale er opstået, efter at lufthavns- og flybranchen under coronapandemien var nødt til at afskedige store dele af deres ansatte, fordi den globale rejseaktivitet mere eller mindre ophørte.

Siden er danskerne og mange andre begyndt at rejse igen, mens branchen har forsøgt at rekruttere nye medarbejdere.

Men ligesom i mange andre brancher er der i øjeblikket mangel på arbejdskraft, og samtidig tager ansættelsen af lufthavnspersonale længere tid på grund af omfattende sikkerhedstjek af nye ansatte.

Tidligere på sommeren fortalte pressechef i Københavns Lufthavn Lise Agerley Kürstein til TV 2, at lufthavnen siden efteråret 2021 har kæmpet for at opruste og blive klar til sommeren.

Alligevel er det ikke lykkedes at komme i mål på alle områder.

- Det er gået godt med at rekruttere til security, hvor vi havde store udfordringer i foråret, men som alle andre virksomheder i Europa mærker vi, at det generelt er svært at rekruttere kvalificeret personale, fortalte Lise Agerley Kürstein.

På vej tilbage mod niveau før pandemien

Oven i personalemanglen har flere flyselskaber og lufthavne rundt om i Europa også været ramt af medarbejderstrejker.

Ikke mindst har Danmark og resten af Skandinavien konkret været ramt af pilotstrejken i SAS, hvilket betød, at flere hundrede fly dagligt i en periode blev forsinket eller aflyst, og op mod 30.000 passagerer blev påvirket.

Trods udfordringerne har Ryanair ifølge BBC oversteget sit passagertal før coronapandemien med 9 procent.

Også Københavns Lufthavn melder, at antallet af rejsende nærmer sig tidligere tiders niveau.

Således rejste 2,2 millioner passagerer gennem lufthavnen i juni, hvilket svarer til knap 80 procent af niveauet før pandemien.