Youtube fjernede dansk professors vaccinevideo – så henvendte TV 2 sig, og nu er den tilbage

Selvom professor Christine Stabell Benn klagede, fastholdt Youtube fjernelsen af videoen. Nu beklager virksomheden og siger, det var en fejl.

Da Christine Stabell Benn lørdag loggede ind på sin Youtube-profil, blev hun overrasket.

En af hendes videoer – en såkaldt vodcast – havde fået et rødt stempel med ordet "removed" (fjernet, red.), fordi den overtrådte Youtubes retningslinjer.

- Jeg blev chokeret og tænkte, at Youtubes algoritmer er indstillet fuldstændigt forkert, fortæller hun, da TV 2 fanger hende på en telefonforbindelse fra Guinea-Bissau, hvor hun i øjeblikket laver feltarbejde.

Christine Stabell Benn er professor ved Syddansk Universitet (SDU), hvor hun forsker i vacciner. Hun har under covid-19-epidemien været en flittigt citeret ekspert i medierne, ligesom hun har siddet i regeringens ekspertgruppe for smitteopsporing.

Samtidig har hun også flere gange stillet sig kritisk over for den linje, som de danske politikere og sundhedsmyndigheder har ført under epidemien – heriblandt strategien om at vaccinere børn.

Jeg sidder her og genhører videoen og vil virkelig gerne vide, hvad der trigger, at de fjerner den

Christine Stabell Benn, professor

Christine Stabell Benns primære forskningsfelt er de såkaldte uspecifikke effekter ved vacciner, hvilket var temaet i den video, der blev slettet fra Youtube.

I videoen, der er cirka en time lang, og som også er tilgængelig på andre platforme som podcast, er Christine Stabell Benns ægtefælle, Peter Aaby, inviteret i studiet for at fortælle om sin forskning om uspecifikke effekter ved vacciner.

I afsnittet fortæller Peter Aaby – der ligeledes er professor ved SDU – i detaljer om, hvordan han i forbindelse med sin forskning i mæslingeepidemier i Guinea-Bissau i 1990'erne opdagede, at en vaccine – foruden sin tilsigtede effekt på en bestemt sygdom – også kan have enten positiv eller negativ indvirkning på de vaccineredes generelle dødelighed. Det, der kaldes uspecifikke effekter.

Et emne, som Christine Stabell Benn ikke umiddelbart betragtede som kontroversielt eller skadeligt, da det er baseret på publicerede videnskabelige artikler, og derfor forstod hun ikke Youtubes afgørelse.

Hun klagede over det sociale medies afgørelse, fordi hun tænkte, det måtte være en fejl.

Video tilgængelig igen efter TV 2s henvendelse

Dagen efter fik hun svar på sin klage over Youtubes afgørelse om at fjerne videoen.

- Vi har omhyggeligt kigget på dit indhold igen og har bekræftet, at det overtræder fællesskabets retningslinjer. Det vil ikke være tilgængeligt på YouTube. Vi ved, at det kan være skuffende, men det er vigtigt, at vi holder YouTube-fællesskabet beskyttet, lød det i en besked fra Youtube.

Til Christine Stabell Benns store forundring betragtede Youtube altså hendes indhold som noget, brugerne skulle beskyttes fra.

- Jeg troede simpelthen ikke mine egne øjne. Det gav mig en følelse af, at jeg var ude på dybt vand, og det kan jo få konsekvenser for mig at blive udelukket, siger hun.

For at lægge pres på Youtube tog Christine Stabell Benn et screenshot af Youtubes svar og lagde det på Twitter, hvor blandt andre flere forskerkollegaer bakkede hende op.

TV 2 kontaktede mandag morgen ejeren af Youtube, Google, hvis kommunikationschef i Danmark, Jesper Vangkilde, lovede straks at kigge nærmere på sagen.

Få timer efter henvendelsen til Google – midt i TV 2s interview med Christine Stabell Benn – gik det pludselig op for professoren, at videoen var tilbage på hendes Youtube-kanal.

- Den er tilgængelig igen! De har sgu sat den på igen. Det var godt. Så er der da lidt mening i tilværelsen, udbrød hun.

Google: Vi begår nogle gange fejl

Kort efter interviewet med Christine Stabell Benn ringede Jesper Vangkilde fra Google til TV 2 og bekræftede, at videoen nu igen var tilgængelig på Youtube.

Det var en fejl, at videoen var blevet fjernet, forklarede han.

En fejl, Christine Stabell Benn dog har svært ved at forstå.

- Jeg sidder her og genhører videoen og vil virkelig gerne vide, hvad der trigger, at de fjerner den og fastholder afgørelsen, siger hun.

Hun undrer sig samtidig over, at Youtube har valgt at omstøde en afvist appel, da dette ifølge Youtubes retningslinjer ikke er muligt.

- Jeg kan kun slutte, at det må være interessen på sociale medier eller jeres henvendelse, som havde afgørende betydning. Det er jo dybt problematisk, for så betyder det, at det kun er folk, der har en ”stor megafon” på de sociale medier, der kan håbe på at få omstødt en beslutning, siger Christine Stabell Benn.

TV 2 har spurgt Google, hvorfor Youtube i første omgang fjernede videoen og dernæst fastholdt sin afgørelse selv efter "omhyggeligt" at have kigget på videoen igen.

Yderligere har TV 2 spurgt Google, hvorfor Youtube først efter TV 2s henvendelse erkendte, at fjernelsen af videoen var en fejl.

Google ønsker dog ikke at stille op til interview, men har via e-mail givet følgende svar til alle TV 2s spørgsmål:

- YouTube har efter en ekstra gennemgang genåbnet den nævnte video. På grund af den meget store mængde uploads begår vi nogle gange fejl i form af at fjerne for meget indhold. Når vi bliver gjort opmærksom på sådanne fejl, retter vi dem hurtigst muligt ved netop at genåbne for disse videoer.

Professor: Censur er det mest toksiske

Oplevelsen med Youtube bekræfter et synspunkt, Christine Stabell Benn i forvejen havde; at de sociale medier bør stoppe med at censurere indhold, selvom det måtte stride imod videnskaben og sundhedsmyndigheders anbefalinger.

Et emne, der er kommet særligt i fokus under covid-19-epidemien, hvor de store sociale medier er blevet ekstra årvågne over for misinformation og fake news, hvorfor de hver dag sletter tusindvis af opslag og videoer.

- Jeg tror, vi alle sammen er bedst tjent med, at vi lader hele debatten flyde frit. Der er en lille gruppe antivaxere, som er imod alle typer vacciner. Men der en større gruppe, som har tøvet med at lade sig vaccinere, og som helt legitimt gerne ville vide mere, inden de lod sig vaccinere. Nogle af dem er måske nu blevet decideret skeptiske over for vacciner, fordi der har været den her form for censur. De mister tilliden, fordi der ikke er en åben og transparent debat om vacciner, siger Christine Stabell Benn.

Men forstår du ikke godt, at man frygter, at spredning af for meget misinformation kan føre til mindre opbakning til vaccinationer?

- Jeg kan godt følge dig, men jeg tror bare, at de fleste godt kan se forskel. Og tenderer man i forvejen til at blive mistroisk over, hvad myndighederne siger, så vil man alt andet lige føle sig bekræftet i den mistro, når der opstår censur, siger Christine Stabell Benn.

Når hendes indhold også udsættes for censur, er det gået for vidt, mener hun.

- Problemet er, at det eneste, som efterhånden kommer igennem filteret, er budskabet om, at vacciner er effektive og sikre. Alle ved, at det ikke bare er så simpelt. Den her censur er det mest toksiske. Den risikerer på en og samme tid at skabe mere mistro mod vacciner og hindre en sund og nuanceret videnskabelig samtale om vacciner, som i sidste ende er afgørende for at sikre effektive og sikre vacciner, siger Christine Stabell Benn.