Samfund

Trods dystre prognoser tror danskerne ikke på prisfald på boligmarkedet

Lige nu har køber og sælger meget forskellige opfattelser af, hvad en bolig skal koste, siger eksperter.

Hverken økonomer eller ejendomsmæglere er efterhånden i tvivl: Boligmarkedet er vendt, og de kommende måneder vil vi opleve et prisfald.

Men danskerne har ikke samme opfattelse.

Det er nemlig mindre end hver tredje, der tror på faldende priser, viser en ny Yougov-undersøgelse, som Danske Bank har fået foretaget i juni.

Helt konkret er det 28 procent, der forventer prisfald, mens 21 procent tværtimod tror på, at priserne vil fortsætte med at stige.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, er selv overbevist om, at der venter et prisfald forude. Men han er ikke overrasket over, at mange danskere ser anderledes på det:

- Det er det mest normale, at priserne stiger, og det er det, vi har været vant til længe. Derfor er det også det, folk umiddelbart forventer af fremtiden, hvis de ikke lige har sat sig meget ind i sagerne, siger han til TV 2.

Vi mæglere ved godt, hvad der sker på markedet lige nu

Issa Sultan, ejendomsmægler hos Paulun Bolig på Amager

Kommer stille og roligt

Indtil videre er priserne kun stagneret og ikke decideret faldet, men de første tegn på, at det vil ske, er begyndt at vise sig, siger Las Olsen.

Et af tegnene er, at der bliver solgt færre boliger. Eksempelvis er salget af ejerlejligheder i det første halvår af 2022 faldet med over 30 procent sammenlignet med 2021, viser nye tal fra Boligsiden.

- Det er helt naturligt, at det kommer stille og roligt. Priserne ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden, men jeg kan ikke tro andet, end at der vil ske et fald. Nogle steder kan det blive voldsomt, siger Las Olsen.

Årsagen til ændringen på boligmarkedet er blandt andet rentestigninger, der har gjort det langt dyrere at låne til en bolig. Derfor er der færre købere, hvilket får udbuddet til at stige – og på sigt priserne til at falde.

Renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån er på lidt over et år steget fra 0,5 procent til 4 procent, og det har gjort boliglånene langt dyrere.

Torsdag hævede Danmarks Nationalbank desuden renten med 0,5 procentpoint fra -0,6 til -0,1. Forventningen er, at den højere rente vil skubbe de variable boligrenter en smule i vejret.

Særligt prisfald i de store byer

Heller ikke blandt landets ejendomsmæglere er der tvivl om, at der venter prisfald forude.

I en helt ny tendensmåling fra Dansk Ejendomsmæglerforening er medlemmerne blevet spurgt om deres forventning til udviklingen på boligmarkedet. Her svarer klart størstedelen, at de forventer lavere priser næste år:

Særligt i de store byer er det uundgåeligt, mener Issa Sultan, som er ejendomsmægler hos Paulun Bolig på Amager.

- Man skal ikke regne med de helt høje priser længere. En lejlighed, der før kostede 3 millioner kroner, koster måske 2,8 millioner snart, siger han til TV 2.

Han understreger dog, at aktiviteten har været enormt høj under corona, og derfor er markedet stadig "godt", selvom toppen bliver taget af.

Mismatch mellem køber og sælger

At størstedelen af danskerne modsat eksperter ikke tror på, at boligpriserne vil falde, kan skabe nogle udfordringer, når der skal indgås aftaler mellem køber og sælger, mener både Issa Sultan og cheføkonom Las Olsen.

- Det tager noget tid for folks forventninger at mødes. Der er en del sælgere, som helst ikke vil sætte prisen på deres bolig ned, fordi de fortsat tror på prisstigninger i fremtiden, eller i hvert fald at priserne vil holde. Men det kan køber ikke være med på, fordi det er blevet så dyrt at låne, siger Las Olsen.

Ifølge Issa Sultan er det som ejendomsmægler helt afgørende at forventningsafstemme med kunden, inden der indgås et samarbejde.

- Vi mæglere ved godt, hvad der sker på markedet lige nu, og i hvilken retning det går. Så det er meget vigtigt at sætte sælger ind i, hvad der er realistisk at få for sin bolig, siger han.