Samfund

Lejlighedssalget styrtdykker – ikke set lavere siden 2014

Selvom det klart er blevet dyrere at låne penge til en bolig, er situationen vendt til købers fordel, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.

Salget af ejerlejligheder er faldet markant landet over, viser nye tal fra Boligsiden.

I 2021 blev der solgt cirka 12.947 lejligheder på landsplan i det første halvår, mens tallet for første halvår i 2022 er 8644. Det er et fald på cirka en tredjedel, og tallet er det laveste siden 2014.

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, er der tale om et "markant skifte".

- Sidste år har vi et enormt højt omsætningsniveau, men der er sket en masse de seneste måneder, som gør, at der ikke er så mange, der vil hverken købe eller sælge, siger hun.

Hun peger blandt andet på stigende renter, stigende energipriser og stigende inflation som nogle af hovedforklaringerne.

Det er primært i de største byer, Århus og København, at faldet er sket. I København er der solgt 35 procent færre lejligheder i første halvår sammenlignet med sidste år.

Tiden med rekordbillige lån er forbi

Louise Aggerstrøm, privatøkonom og chefanalytiker ved Danske Bank, er enig med Birgit Daetz i, at de stigende renter er den primære forklaring på, at markedet er vendt.

- Det er simpelthen blevet dyrere at købe bolig. Det gør, at køber bliver tilbageholdende med at betale den fulde pris, og dermed bliver sælger også mere tilbageholdende, fordi de ikke kan få den ønskede pris, siger hun til TV 2.

Renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån er på lidt over et år steget fra 0,5 procent til 4 procent, og det har gjort boliglånene langt dyrere.

Og torsdag hævede Danmarks Nationalbank så renten med et halvt procentpoint fra -0,6 til -0,1. Det skete, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) hævede sin rente for første gang i 11 år.

Forventningen er, at den højere ECB-rente vil skubbe de variable boligrenter en smule i vejret.

- Vi skal helt generelt nok vænne os til, at de ekstremt lave niveauer, vi har haft før, hvor det var rekordbilligt at låne penge, er forbi, siger Louise Aggerstrøm.

Vendt til købers fordel

Chefanalytikeren er dog ikke voldsomt bekymret for udviklingen på boligmarkedet. Ifølge hende var aktivitetsniveauet nemlig usædvanligt højt under corona.

- Vi har været igennem en periode, hvor alt kunne sælges og også til overpris. Det skulle finde et naurligt leje igen, siger Louise Aggestrøm.

Hun understreger dog, at når der sker så stort et skifte, vil der være en periode, hvor køber og sælger har sværere ved at finde hinanden.

Det mener Birgit Daetz også.

- Som sælger skal man indstille sig på, at man formentlig skal give et afslag, og det kan også tage længere tid at sælge sin bolig, siger hun.

Selvom det klart er blevet dyrere at låne penge til en bolig, mener Birgit Daetz, at situationen er vendt til købers fordel.

- Det er uden tvivl blevet en hel del mere købers marked, siger hun.

Det skyldes primært, at lejlighedsudbuddet er langt større nu end for et halvt år siden, og derfor kan køber presse prisen ned.