Samfund

Alle banker bør droppe minusrente, mener flere organisationer

Der er ikke længere nogen holdbare argumenter for at opkræve penge fra privatkunders indestående, lyder det fra blandt andet fra Forbrugerrådet Tænk.

Høj inflation fik torsdag Den Europæiske Centralbank til at hæve renten med et halvt procentpoint.

Kort efter fulgte Nationalbanken herhjemme trop.

Det vil ramme mange danskeres økonomi, og derfor opfordrer flere organisationer de store banker til helt at droppe minusrenten, så man ikke længere skal betale for at have et vis beløb på kontoen.

Nykredit har som den første store bank fredag valgt helt at droppe minusrenter på privatkunders indeståender. Kort før frokosttid gjorde Arbejdernes Landsbank det samme. Forbrugerrådet Tænk, Ældre Sagen og Danske Seniorer mener, at de øvrige storbanker også bør droppe minusrenten.

- Det er en helt uforståelig og paradoksal situation, at man både skal betale mange penge for at låne af banken, men også skal betale for at låne til banken. Det er den situation, forbrugerne står i, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Men ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam mener, at det er rimeligt at opkræve penge for at varetage danskernes økonomi.

- Vi har årlige udgifter på 4,8 milliarder kroner, og der skal indlånskunderne altså også bidrage til at betale lidt til de omkostninger, siger han.

Uhensigtsmæssigt for forbrugerne

At banker har høje udgifter er dog ikke et argument, der ifølge Forbrugerrådet Tænk giver ret til at opkræve penge fra forbrugerne for at have en bankkonto.

- Gennem lang tid har bankerne sagt, at det er de nødt til at gøre, fordi de skal sende pengene videre til Nationalbanken. Situationen er bare den, at det er under 10 procent af midlerne, de får af forbrugerne, der sendes videre til Nationalbanken, siger Mads Reinholdt.

Ifølge ham ender størstedelen af danskernes penge som lån til andre forbrugere, og det, siger han, tjener bankerne "rigtig mange" penge på.

Han mener derfor, at det er uansvarligt af bankerne at kræve negative renter.

Men der er vel frit valg for forbrugerne til selv at vælge banker uden negative renter eller i stedet investere deres penge?

- Det er ikke hensigtsmæssigt for os som samfund, hvis alle forbrugerne hæver deres penge og lægger dem under hovedpuden eller begynder at investere penge, de ikke har lyst til at investere.

Der findes banker uden negative renter, som står frit for alle at skifte til. Hvorfor mener I, at alle skal droppe negative renter?

- Det er 1 til 2 procent af bankmarkedet, det drejer sig om (som ikke har negative renter, red.). Derfor mener vi, at de store banker bør droppe de negative renter.