Det sidste ord

TV 2 sender interview med Povl Dissing i 'Det sidste ord'

Vært på programmet Mikael Bertelsen var tæt på at opgive at få Povl Dissing med, efter sangeren var ude for en ulykke, der gjorde ham døv.

TV 2 sender et interview med den nu afdøde Povl Dissing i programserien 'Det sidste ord'. Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

I programmet interviewer tv-værten Mikael Bertelsen Povl Dissing, og konceptet er, at interviewet gemmes i arkiverne hos Det Kongelige Bibliotek og først må vises, efter den medvirkende er død.

Programmet bliver sendt lørdag 30. juli klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

- Jeg håber, at 'Det sidste ord' dokumenterer, hvor stor en musiker og personlighed Povl Dissing var, og at udsendelsen vil inspirere til at genopdage hans store samlede værk af sange, siger Mikael Bertelsen.

Dansk folkeeje

Povl Dissing døde i sit hjem mandag aften omgivet af sin familie efter længere tids sygdom.

Han efterlader sig sin hustru, Pia Jacobæus, samt to sønner, som han fik i ægteskabet med sin første kone. Han blev 84 år.

Den danske visesanger beskæftigede sig med stort set alle stilarter.

Med en plads i både Højskolesangbogen og Kulturkanonen kan Povl Dissing med rette kaldes for dansk folkeeje. Han har også medvirket i en lang række film og teaterstykker.

Mange vil nok huske ham for samarbejdet med forfatter Benny Andersen. Ikke mindst den hverdagspoetiske 'Svantes lykkelige dag' med ordene "og om lidt er kaffen klar" i 1973 betød et folkeligt gennembrud for musikeren.

Blev døv på begge ører

I februar 2017 faldt Povl Dissing og slog hovedet under et ophold i Spanien. Det betød, at han blev døv på begge ører.

Som Benny Andersen sagde: 'Når Povl Dissing sang, så var der få, der lo. Resten de græd'

Tv-vært Mikael Bertelsen

Men efter han fik indopereret en såkaldt cochlear implant, fik han hørelsen tilbage. En oplevelse, som han fortalte om i 'Go' aften Danmark' i 2019.

Inden Povl Dissing fik hørelsen tilbage, var Mikael Bertelsen tæt på at opgive tanken om at få musikeren med i 'Det sidste ord'.

- I mine ører var Povl Dissing en stor, original stemme i dansk musik, og derfor drømte jeg i lang tid om at interviewe ham til 'Det sidste ord'. Men da Povl Dissing for nogle år siden mistede hørelsen, var jeg tæt på at opgive tanken. Men så hørte jeg, at han var blevet opereret og mirakuløst kunne tale med omverdenen igen, udtaler Mikael Bertelsen.

Han fortæller desuden, at han, under sit første møde med Povl Dissing, var i tvivl om, hvorvidt sangeren havde kræfter nok til en lang dag i tv-studiet.

Men mens Povl Dissings kone var ude for at sætte kaffe over, sagde han: "Jeg vil gerne have den her sidste optræden".

- Så vi satte alle sejl til, og jeg blev blæst bagover af hans energi og vilje. Som Benny Andersen sagde: 'Når Povl Dissing sang, så var der få, der lo. Resten de græd', siger Mikael Bertelsen.