Samfund

Du har det måske varmt, men hvad med dit kæledyr?

Hvis ens hund ikke kommer, når man kalder på den, kan det være tegn på hedeslag, lyder det fra dyreværnschef.

Sommervarmen rammer for alvor Danmark onsdag med temperaturer, der kan nærme sig rekordhøje 38 grader nogle steder.

Mange danskere har formentlig allerede planlagt at spise masser af is og søge mod vandet for at køle sig ned.

Men hvad med vores firbenede venner?

Ifølge Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse er det helt afgørende, at der er særligt fokus på kæledyrene i disse dage.

- Dyrene er slet ikke vant til de temperaturer, der er udsigt til, og det kan potentielt være fatalt for dem, hvis ikke vi mennesker tager nogle forholdsregler, siger hun til TV 2.

Det er en ren dødsfælde

Yvonne Johansen, dyrelæge og dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse

Husk solen flytter sig

Dyreværnschefen har en række gode råd til, hvad man kan gøre for sine kæledyr. Hun er dog ikke i tvivl om, hvad det vigtigste er: skygge og vand.

- Der skal altid være adgang til rent vand og skygge. Vand er vi vant til at have fokus på, men skygge skal man virkelig også være opmærksom på er tilgængeligt, når det bliver så varmt, siger hun.

Yvonne Johansen understreger, at det ikke kun gælder, hvis man har hund eller katte, men også de mindre dyr i bure kan lide voldsomt i varmen.

- Hvis man eksempelvis har kaninbur udenfor, så skal man sørge for, at det står i skygge. Og hvis man tager hjemmefra nogle timer, skal man huske, at solen flytter sig.

Fem forholdsregler

  1. Altid adgang til skygge i form af halvtag, parasol eller lignende
  2. Altid adgang til masser af frisk vand
  3. Undgå den lange gåtur midt på dagen
  4. Badebassin til hunden
  5. Solcreme, hvis kæledyret har tynd pels eller bar hud (solcreme til mennesker går an)

Kilde: Dyrenens Beskyttelse

Udover skygge og vand peger dyreværnschefen på andre klassiske råd såsom ikke at lufte sin hund midt på dagen og for Guds skyld aldrig efterlade sit dyr i en bil.

- Det er en ren dødsfælde. Selv hvis man parkerer sin bil i skyggen. Derfor skal det helt kort lyde fra mig: Lad dit kæledyr blive hjemme, hvis du skal i butikker, og du ikke må have det med.

Ejere kender deres kæledyr

Selvom Yvonne Johansen gerne deler ud af gode råd, mener hun helt overordnet, at det allervigtigste er at være opmærksom på, om ens kæledyr ændrer adfærd. Det gælder eksempelvis, hvis ens hund ikke kommer, når man kalder på den, eller hvis ens kæledyr er meget sløvt eller gisper efter vejret.

- Det er tegn på hedeslag, og der skal man tage meget alvorligt, siger hun.

Symptomer på hedeslag

Mange dyr vil være mindre aktive og spise mindre i de varme timer. Det er dog vigtigt, at du holder øje med symptomer, der kunne tyde på hedeslag eller andre alvorlige problemer.

Det kan være: 

  • Hyperventilering.
  • Slinger eller usikker gang.
  • Opkast eller diarré.
  • Afmattelse eller nedstemthed.
  • Kramper eller kollaps.

Hvis dit dyr udviser usædvanlig eller bekymrende adfærd, skal du kontakte din dyrlæge snarest muligt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hvis uheldet er ude, skal man straks føre dyret i skyggen og køle dets poter med vand. Herefter skal man kontakte dyrlægen, der vil rådgive.

Yvonne Johansen pointerer dog, at dyr, akkurat ligesom mennesker, naturligt ændrer adfærd, når det er meget varmt, og derfor behøver det ikke være alarmerende. Men man skal være opmærksom på faresignalerne.

- De fleste mennesker vil vide, hvis der er noget galt med deres dyr. Men man skal altid ringe til dyrlægen, hvis man er i tvivl, siger hun.