Samfund

Soltrend med ”fatale konsekvenser” spreder sig på Tiktok

Ni ud af ti tilfælde af hudkræft og modermærkekræft skyldes uv-stråling. Men på Tiktok lader det ikke til, at den statistik bekymrer.

De fremviser knivskarpe tanlines, gør grin med solskoldninger og deler tips til, hvornår på dagen der er højest uv-indeks.

Ja, de kalder ligefrem hinanden for uv-queens (dronninger, red.).

mediet Tiktok spreder der sig lige nu en trend, hvor særligt unge kvinder og piger rundt omkring i verden poster videoer af, at de forbliver i solen under tårnhøje uv-indekser.

Lækre piger ved, at det handler om uv, ikke hvor solrigt det er

Kvinde på Tiktok i en video med over 300.000 likes

Målet er at blive så brun som muligt, og trenden følges med stor ærgrelse hos specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Christine Behrens.

- I sidste ende kan det have fatale konsekvenser, siger hun til TV 2.

Bægeret kan pludselig flyde over

For meget og for høj uv-stråling øger risikoen for både hud- og modermærkekræft.

Og kræftformerne kan udvikles på to forskellige måder. Enten ved at få rigtig meget uv-stråling på én gang og blive solskoldet – eller hvis man i løbet af mange år får meget stråling.

- Man fylder lidt i det her bæger, hver gang man udsættes for solen. Og man ved aldrig, hvornår det kan flyde over og udvikle sig til hud- eller modermærkekræft, siger Christine Behrens.

Perspektiv

Hvorfor bliver vi brune?

Solbadning i i Australien i 2018.

Når vi bliver brune, er det et tegn på, at hun begynder at forsvare sig. Hudens pigmentceller, også kaldet melanocytter, begynder nemlig at producere hudens brune farvestof, melanin, som beskytter mod sollyset.  Den brune farve er derfor et tegn på, at huden vil væk fra solen. Udover risiko for hud- og modermærkekræft er der også eventuelle kosmetiske konsekvenser. Eksempelvis kan man hurtigere udvikle rynker eller pigmentforandringer, der viser sig som hvide pletter i huden. 

De unge kvinder på Tiktok er derfor ikke fritaget risikoen for en yderst ubehagelig diagnose, selvom de blot får et fint og brunt resultat af den intense solbadning:

- Solskoldningen er det synlige og smertefulde tegn på, at du har fået for meget. Men når man dyrker solen så intenst, er det altså farligt på sigt, uanset om man skoldes eller ej.

"Lækre piger" går op i uv

På Tiktok er der da også få i kommentarfelterne, der blander sig med advarsler. En spørger eksempelvis, hvorfor alle ignorerer, at indekset er designet til at fortælle, hvornår man skal undgå at være i solen. Og altså ikke det modsatte.

Til det svares der blandt andet:

- Måske er vi bare selvdestruktive.

Og:

- Fordi tan.

I en video med over 300.000 likes proklamerer en anden, at "lækre piger ved, at det handler om uv, ikke hvor solrigt det er".

Kvinderne deler ofte videoer, hvor indekset er 10-11. I Danmark passerer indekset meget sjældent 7, og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig med skygge, solcreme og solhat, når indekset er 3 eller derover.

Mest udbredte kræftform blandt unge

Christine Behrens fortæller, at ni ud af ti tilfælde af hudkræft og modermærkekræft skyldes uv-stråling fra sol eller solarium, og særligt modermærkekræften er alvorlig.

- Det er en dødelig kræftform, hvis den ikke behandles i tide, og den rammer desværre også unge mennesker, siger hun.

De tre solråd

Skygge:

Solens uv-stråling er stærkest mellem klokken 12.00 og 15.00. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.

Solhat (og tøj):

Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen, er en solhat med bred skygge og en langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling.

Solcreme: 

Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Kigger man samlet på både unge mænd og kvinder, er det netop modermærkekræften, der er den mest udbredte kræftform.

I årene 2016-2020 har der i gennemsnit været omkring 160 nye tilfælde af modermærkekræft hvert år blandt 15-34-årige i Danmark. Cirka 110 af dem er hos kvinder.

- Man kunne godt forestille sig, at kvinderne dyrker solen på en anden måde. Historisk kan vi også se, at de er gået mere i solarium, siger Christine Behrends.

Afstemning

Hvordan påvirker UV-indekset din solbadning?

Dog er danskerne generelt – siden Kræftens Bekæmpelse i 2007 sammen med Trygfonden lancerede Solkampagnen og satte fokus på fornuftig adfærd i solen – blevet bedre til at undgå solskoldning, lyder det fra specialkonsulenten.

Samtidig har danskerne også i stigende grad vendt solarierne ryggen. Det mest markante fald foregik dog i årene 2008 frem til 2014, hvorefter andelen af solariebrugere har været nogenlunde stabil.

- Det går den rigtige vej, men der er tydeligvis stadig plads til forbedring. Jeg er ærgerlig over, at der desværre stadig er et usundt ideal om, at man vil komme hjem med en så solbrun kulør som muligt efter en ferie, siger hun.