Se her om dine solpaneler har forbindelse til tvangsarbejde
Hvert femte private solcelleanlæg, som er blevet sat op det seneste år, har solceller med forbindelse til tvangsarbejde i Kina.
Opdateret med svar fra Jinko Solar.
Kaj Van Elzelingen tænkte, at han gjorde en god gerning, da han købte sine solceller sidste år.
- Så gør man jo noget for klimaet, og det ville jeg rigtig gerne, fortæller Kaj Van Elzelingen, som bor med sin familie i Haarby på Vestfyn.
Men solcellerne på taget af huset kan være lavet med brug af tvangsarbejde i Kina.
- Det er ikke en rar tanke. Det er da en lidt dårlig følelse i kroppen, for nu er jeg i forvejen en, som går rigtig meget op i social ansvarlighed, og at folk skal behandles ordentligt, siger han.
Hans solceller er lavet af den kinesiske solcelleproducent Longi, som ifølge international forskning har underleverandører, der gør brug af tvangsarbejde.
Udover Longi er der fire andre solcelleproducenter på markedet i Danmark, som er blevet koblet sammen med tvangsarbejde.
Du kan læse om alle producenterne længere nede i artiklen.
Systematisk undertrykkelse
Solcelleproducenternes underleverandører ligger i den kinesiske provins Xinjiang. Her foregår ifølge forskere og menneskerettighedsorganisationer systematisk undertrykkelse af det muslimske mindretal uighurene.
En af de førende eksperter i Xinjiang er antropologen Rune Steenberg:
- Den kinesiske regerings krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang går langt ud over det, jeg nogensinde havde forestillet mig, jeg skulle være vidne til, siger Rune Steenberg, der er forsker på Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.
Omkring en million uighurer har – ifølge forskere – været interneret i såkaldte ”genopdragelseslejre”.
Uighurene bliver af de kinesiske myndigheder bedt om at deltage i arbejdsprogrammer. Hvis de takker nej, risikerer de at blive interneret.
Ifølge professor i menneskerettigheder og moderne slaveri Laura Murphy involverer arbejdsprogrammerne dermed tvangsarbejde.
- Folk har reelt ikke mulighed for at sige nej til tilbuddet om at deltage i arbejdsprogrammerne, og det er dét, vi forstår ved tvangsarbejde, fortæller Laura Murphy, der er professor på Sheffield Hallam University.
Tal med din solcelle-sælger
Solcelleindustrien i Xinjiang gør brug af de kontroversielle arbejdsprogrammer.
Laura Murphy har i rapporten 'In Broad Daylight' dokumenteret, at materialerne til solceller fra Xinjiang bliver brugt af de kinesiske solcelleproducenter Longi, Trina Solar, JA Solar, Jinko Solar og Risen.
En aktindsigt i Energistyrelsen viser, at mere end hver femte private solcelleanlæg, som er sat i drift efter 1. juni 2021, har solceller fra en af de fem mærker.
Ifølge forskerne, som TV 2 har talt med, er de fem solcelleproducenter med til at understøtte undertrykkelsen af uighurene, når de accepterer tvangsarbejde. Hvis man som solcellekunde gerne vil gøre noget, så opfordrer Laura Murphy til, at man er opmærksom på leverandørkæderne:
- Man kan bede om at købe solpaneler, som ikke har fået blotlagt en leverandørkæde, der går til Xinjiang, siger Laura Murphy.
Forbindelser til tvangsarbejde
- Longi
Solcelleproducenten Longi køber materialer til solceller fra to forskellige underleverandører i Xinjiang, som ifølge Laura Murphys rapport bruger de kinesiske arbejdsprogrammer.
I en mail til TV 2 skriver Longi, at virksomheden hverken tolererer tvangsarbejde eller andre krænkelser af menneskerettighederne. Longi skriver også, at virksomheden arbejder på en mere transparent forsyningskæde.
Longi svarer hverken på, om det er korrekt, at underleverandørerne gør brug af de kinesiske arbejdsprogrammer, eller om de anerkender, at programmerne involverer tvangsarbejde.
- Trina Solar
Trina Solar har tre underleverandører, som ifølge Laura Murphys rapport gør brug af arbejdsprogrammerne.
I en mail til TV 2 understreger Trina Solar, at de ikke tolererer brugen af tvangsarbejde. Virksomheden mener ikke, at det er dokumenteret, at der foregår tvangsarbejde i forbindelse med arbejdsprogrammerne i Xinjiang.
Dermed bestrider Trina Solar den påstand, som alle de forskere, TV 2 har talt med i forbindelse med denne historie, gentager om arbejdsprogrammerne i Xinjiang.
- JA Solar
JA Solar har fire underleverandører, som ifølge Laura Murphys rapport gør brug af de kinesiske arbejdsprogrammer.
JA Solar har ikke svaret på TV 2s henvendelser.
- Jinko Solar
Ifølge Laura Murphys rapport har Jinko Solar selv gjort brug af de kinesiske arbejdsprogrammer på sine fabrikker. Derudover har Jinko Solar to underleverandører, som bruger arbejdsprogrammerne.
Jinko Solar afviser, at de skulle have brugt tvangsarbejde på deres fabrikker. Solcellevirksomheden skriver i en mail til TV 2 Nyhederne, at de fordømmer tvangsarbejde, og at Laura Murphys rapport er forkert.
Ifølge Jinko Solar har de ikke brugt de omdiskuterede arbejdsprogrammer på deres fabrikker. De omtalte arbejdere har været ansat gennem et corona-understøttelsesprogram og et socialt understøttelsesprogram.
Jinko Solar skriver, at det er blevet dokumenteret igennem to ”uafhængige undersøgelser foretaget af menneskerettighedseksperter”, at der ikke er tvangsarbejde på deres fabrikker. De nævner dog ikke, hvem der har foretaget undersøgelserne og virksomheden har heller sendt noget dokumentation for undersøgelserne.
Både Rune Steenberg og Laura Murphy afviser, at det er muligt for uafhængige kontrollanter at lave undersøgelser i Xinjiang.
- Risen Energy
Risen Energy har fire underleverandører i Xinjiang, som ifølge Laura Murphys rapport bruger arbejdsprogrammer.
Risen Energy er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.
Håber på forbud
Kaj Van Elzelingen håber, at kommende solcelleejere ikke kommer til at stå i den samme situation som ham.
- Jeg håber, der kommer et forbud mod at importere de celler, som kommer dernede fra. Det må være vejen frem, siger Kaj Van Elzelingen.
Se dokumentaren 'Operation X: Solcellernes skyggeside' på TV 2 PLAY.