Samfund

Povl Dissing er død

Den folkekære sanger var især kendt for sine viser og samarbejdet med Benny Andersen. Han blev 84 år.

Sanger og musiker Povl Dissing er død.

Det oplyser hans hustru, Pia Jacobæus, til Ritzau. Han blev 84 år.

Povl Dissing døde i sit hjem mandag aften efter længere tids sygdom og var omgivet af sin familie.

Han efterlader sig sin hustru og to sønner, som han fik i ægteskabet med sin første kone.

Kendt for visesange

Den danske visesanger beskæftigede sig med stort set alle stilarter.

Med en plads i både Højskolesangbogen og Kulturkanonen kan Povl Dissing med rette kaldes for dansk folkeeje. Han har også medvirket i en lang række film og teaterstykker.

Mange vil nok huske ham for samarbejdet med forfatter Benny Andersen. Ikke mindst den hverdagspoetiske 'Svantes lykkelige dag' med ordene "og om lidt er kaffen klar" i 1973 betød et folkeligt gennembrud for musikeren.

Men Dissing er også kendt for en række sange i den mere mørke ende af skalaen, for eksempel 'Kvælerslangen' fra 1967, der beskriver, hvordan en mand fra vers til vers langsomt fra tå til isse fortæres af en kvælerslange.

I samme genre findes '25 minutter endnu' fra 1969, hvor Dissing giver den som dødsdømt mand, der venter på at lade livet i galgen.

Måtte sætte karrieren på pause

I februar 2017 blev han døv på begge ører, da han under et ophold i Spanien faldt og slog hovedet. En ulykke, som betød, at han måtte vinke farvel til tilværelsen som aktiv musiker.

Men Povl Dissing fik siden hørelsen tilbage ved hjælp af et cochlear implant, der er et avanceret høreapparat, som kan give døve og svært hørehæmmede en kunstig hørelse.

Musikken stoppede ikke med at fylde i Povl Dissings liv, og han har efterfølgende reciteret mange sange, blandt andet i DR-programmet 'Morgensang' i 2021.