Coop forudser prisfald i efteråret
I juni steg inflationen til det højeste i knap 40 år, og det er noget, der belaster danske familiers pengepunge.
Det er formentlig gået de færrestes næser forbi, at priserne på dagligvarer er steget. Pasta, mælk og smør er nogle af de varer, man som dansker giver en del flere penge for sammenlignet med sidste år.
Men Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, forventer, at det går den modsatte vej til efteråret på en række varer. Det skyldes, at råvarepriserne er faldet.
Fortsætter det, vil kunderne i Coops butikker mærke prisfald.
- Vores krav til vores leverandører vil være, at de øjeblikkeligt sætter priserne ned, så vi kan sænke priserne for kunderne. Jeg regner med lavere priser på nogle varer i løbet af efteråret, lyder det fra Jens Juul Nielsen.
Indkøbere brænder inde med varer
Tom Bundgaard, chefanalytiker hos den britiske råvareanalysevirksomhed Mintec, sagde sidste uge til TV 2, at han vurderer, at råvarepriserne i de kommende måneder vil falde yderligere.
Efter krigens udbrud i Ukraine har priser på råvarer taget en himmelflugt, og allerede inden krigen var priserne ifølge Tom Bundgaard kørt op i "unaturlige højder".
Han forklarer prisfaldet med, at forbrugernes købekraft mindskes som følge af prisstigninger på blandt andet el, varme og benzin.
- Lagerbeholdningerne rundt omkring i verden er fyldt til det højeste niveau nogensinde, fordi indkøberne i virksomhederne indtil for nylig købte alt, hvad de kunne få fat i. Nu brænder de inde med det, fordi forbrugerne køber mindre.
Det bakkes op af Danske Banks chefanalytiker, Jens Nærvig Pedersen.
- Vi ser nogle tendenser på finansielle markeder, der giver et håb om, at den høje inflation begynder at normalisere sig, så vi kan komme tilbage til de 2 procent inflation, som vi ikke skal bekymre os om, siger han.
Kan ikke isoleres til en enkelt varegruppe
Hos Coop mærker man, at kunderne som en konsekvens af de stigende priser køber færre varer og handler anderledes. Blandt andet vælger de i højere grad de billige varer fra Coops eget mærke frem for de dyrere varer fra andre mærker.
- Det betyder jo, at vi bliver meget presset på vores økonomi, det betyder, at vi sælger mindre og tjener mindre. Men det betyder også, at vi lægger vores sortiment og vores måde at drive forretningen om, så det kommer kunderne i møde, lyder det fra Jens Juul Nielsen.
Han forklarer, at prisstigningerne ikke kan isoleres til en enkelt varegruppe, men at de er mest tydelige på produkter som brød, mel og pasta.
- Det er de største prisstigninger, vi har set i meget lang tid.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er smør den fødevare, som er steget mest i pris siden sidste år med en prisstigning på knap 32 procent.
Derefter kommer pastaprodukter, margarine og okse- og kalvekød.
Vil kun ændre sig med små procenter
Jens Juul Nielsen regner dog ikke med, at prisfaldet på varer vil blive markant.
- Det kommer ikke helt tilbage til det normale niveau, fordi det jo ikke kun er råvarer, som er årsag til prisstigningerne, siger han.
Heller ikke Tom Bundgaard forventer store prisfald i forbrugerpriserne den nærmeste fremtid.
- Forbrugerpriserne vil ændre sig, men det vil kun være med små procenter ad gangen. Så det er ikke sådan, at du i morgen kan gå ud og pludselig købe en hel masse mere. Men om to år vil forbrugeren mærke, at priserne er tilbage på et normalt niveau, forklarer han.
Højeste inflation i 40 år
I juni steg inflationen til det højeste i knap 40 år, pustet op af energi- og fødevarepriserne.
Således steg priserne med 8,2 procent - en væsentlig forskel fra de 2 procent, som Nationalbanken normalt sigter efter på et år.
Den høje inflation betyder ifølge en prognose fra Arbejdernes Landsbank, at en almindelig børnefamilie skal have op mod 3000 kroner ekstra op af lommen hver eneste måned sammenlignet med sidste år for at købe de samme varer.