Operation X

Fagbevægelsen har milliarder i solceller med forbindelse til tvangsarbejde

Industriens Pension har investeret i solceller, som kan være lavet med tvangsarbejde. Pensionskassen har tiltro til leverandøren. Det møder kritik.

Medlemmer af 3F, Dansk Metal og flere andre fagforeninger har investeret over to milliarder kroner i solcelleparker, som har en væsentlig skyggeside.

Solcellerne er produceret af kinesiske virksomheder som – ifølge forskere – accepterer brugen af tvangsarbejde og er med til at understøtte undertrykkelsen af det muslimske mindretal uighurene.

Investeringen er fortaget gennem Industriens Pension, som selv har oplyst om den fælles investering med solcellevirksomheden Better Energy i en pressemeddelelse.

Better Energy mener ikke, at der er brugt tvangsarbejde i produktionen af deres solceller, men de kan ikke garantere det.

- Det er så dobbeltmoralsk, at det nærmest er ironisk.

Rune Steenberg, forsker i Kinas undertrykkelse i Xinjiang på Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.

Det møder kritik hos Blik- og Rørarbejderforbundet, som er medejer af Industriens Pension:

- Det er naturligvis problematisk, og det er stærkt kritisabelt, at virksomheden ikke kan sikre, at der ikke bliver brugt tvangsarbejde, skriver Kiki Jano Nielsen, der er politisk chef i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Flere danske politikere vil fremover have garanti for, at solceller ikke er produceret med tvangsarbejde.

Systematisk undertrykkelse

Tvangsarbejdet og undertrykkelsen foregår i den vestlige kinesiske provins Xinjiang. Her er der ifølge førende forskere og menneskerettighedsorganisationer en systematisk undertrykkelse af det muslimske mindretal uighurene.

Omkring en million uighurer har været interneret i lejre. De kinesiske myndigheder har interneret uighurer for detaljer som at eje en koran eller have kontakt til familie i udlandet. De værste vidneudsagn, der er sluppet ud fra lejrene, beretter om tortur og udbredt seksuel vold.

En del af undertrykkelsen er arbejdsprogrammer, hvor uighurer – ifølge førende forskere – bliver tvunget til at flytte væk fra deres landsbyer til blandt andet fabrikker, der producerer materialer til solceller.

Kinesiske arbejdsprogrammer

De kinesiske myndigheder mener, at arbejdsprogrammerne, som bliver brugt i Xinjiang, er et frivilligt tilbud, og det er en del af kinesernes fattigdomsbekæmpelse. Folk, som lever i bondesamfund på landet, får mulighed for at arbejde på en fabrik, lyder det fra myndighederne.

De eksperter, som TV 2 har talt med, udelukker ikke, at der kan være folk, som ønsker at deltage i programmerne. Men i og med at regeringen straffer folk i Xinjiang, som går imod myndighedernes anbefalinger, så mener eksperterne ikke, at man kan sige nej til programmerne, når myndighederne beder folk om at deltage.

Som TV 2-programmet Operation X i samarbejde med Danwatch har afdækket, er der risiko for, at de materialer kan være havnet i danske solcelleparker.

Vil udrydde tvangsarbejde

Industriens Pension skriver i sin politik for ansvarlige investeringer, at man ønsker at investere i virksomheder, som ”respekterer grundlæggende rettigheder for arbejdstagere ved blandt andet at sikre: udryddelse af tvangsarbejde”.

I et skriftligt svar skriver chef for Reel Assets i Industriens Pension Jan Østergaard, at Better Energy har redegjort for deres indsats for at sikre sig, at der ikke er brugt tvangsarbejde i deres solceller:

- Det (er) vores overbevisning, at Better Energy har gjort alt, hvad der er praktisk muligt for at sikre, at deres underleverandører ikke benytter tvangsarbejde, skriver Jan Østergaard via en pressemedarbejder.

- Dobbeltmorale

Dansk Metal og 3F er de største fagforeninger i ejerkredsen for Industriens Pension. De vil ikke kommentere investeringen og henviser i stedet til Industriens Pension.

Den ”ansvarsfraskrivelse” møder kritik fra en af de førende eksperter i situationen i Xinjiang. Antropolog Rune Steenberg forstår ikke, hvordan en af fagbevægelsens store pensionskasser og dele af dens ejerkreds kan se så stort på arbejderes rettigheder:

- Det er så dobbeltmoralsk, at det nærmest er ironisk. De varetager arbejderes vilkår i Danmark, men når det gælder tvangsarbejde på den anden side jorden, som de selv kan tjene på, så bekymrer de sig tilsyneladende ikke om det, siger Rune Steenberg, der forsker på Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.

I Dansk El-forbund, som også er medejere af Industriens Pension, slår næstformand Jens-Olav Pedersen fast, at de ikke accepterer tvangsarbejde.

- Industriens Pension er meget opmærksomme på etiske investeringer. Derfor forventer vi også, at de undersøger, om der er tale om tvangsarbejde, siger Jens-Olav Pedersen fra Dansk El-forbund.

Tillidsfulde personlige relationer

Better Energy kan ikke dokumentere, at deres solceller er produceret uden tvangsarbejde, fordi det er ulovligt for kinesiske virksomheder at videregive oplysninger om underleverandører i Xinjiang. Det skriver Better Energy til TV 2.

Virksomheden er dog ”komfortable” med, at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solceller, som de importerer. Det begrunder Better Energy med, at de arbejder med ”at opbygge tillidsfulde personlige og langsigtede relationer, hvor man i dialog kan stille krav.”

Hvis du samarbejder med en virksomhed, som er uetisk nok til at acceptere tvangsarbejde, så bliver du nødt til at gå ud fra, at de også er uetiske nok til at lyve om, hvor deres materialer kommer fra.

Laura Murphy, professor på Sheffield Hallam University.

Den forklaring har Rune Steenberg og andre forskere ikke stor tiltro til.

Tæt forbundet med styret

Rune Steenberg peger på, at årtiers erfaring med virksomheders løfter om arbejdsforhold i hele den tredje verden tydeligt viser, at løfterne kun er noget værd, når de bakkes op af uvildige kontroller.

Når det handler om Xinjiang er situationen endnu værre, forklarer Rune Steenberg:

- De virksomheder som skulle love Better Energy, at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solceller, som Better Energy køber, er tæt forbundet med den kinesiske stat. Solcelleindustrien i Xinjiang er et højprioritetsområde for det kinesiske styre. Jeg er helt sikker på, at den styrets instruktioner tæller mere end et løfte til en dansk virksomhed, siger Rune Steenberg.

Adrian Zenz er forsker i undertrykkelsen i Xinjiang, og han har afgivet vidneforklaringer om emnet i USA’s senat. Han mener heller ikke, at man kan stole på udokumenterede løfter fra kinesiske virksomheder, når det kommer til Xinjiang:

- Hvis du ikke kan finde en troværdig måde at sikre, at en kinesisk leverandør lever op til dine standarder, så er det eneste rigtige at finde en anden leverandør, siger Adrian Zenz, der er antropolog og arbejder for the Victims of Communism Memorial Foundation.

Vi anerkender problemstillingen og tager det meget alvorligt. Derfor følger vi løbende op på processerne hos Better Energy.

Jan Østergaard, chef for Real Assets i Industriens Pension.

Professor i menneskerettigheder og moderne slaveri Laura Murphy har dokumenteret sammenhængen mellem Xinjiang og solcelleindustrien. Hun mener ikke, at man kan stole på solcelleproducenter, som har forbindelser til Xinjiang:

- Hvis du samarbejder med en virksomhed, som er uetisk nok til at acceptere tvangsarbejde, så bliver du nødt til at gå ud fra, at de også er uetiske nok til at lyve om, hvor deres materialer kommer fra, siger Laura Murphy, som er professor på Sheffield Hallam University.

- Chokerende

Selv hvis Better Energy rent faktisk fik leveret solceller, som var produceret uden materialer fra Xinjiang, så ville det ikke gøre fagbevægelsens investering nemmere at forsvare, mener Rune Steenberg.

Det skyldes at leverandøren fortsat kan købe Xinjiang materialer til andre produkter - bare ikke dem de sælger til Better Energy og Industriens Pension:

- Industriens Pension investerer jo stadig penge, som går til de her firmaer, som fortsat bruger tvangsarbejde i Xinjiang og dermed understøtter undertrykkelsen. Så er det ligegyldigt om materialerne ender i Danmark eller andre steder, siger Rune Steenberg.

Professor Laura Murphy forstår heller ikke det argument:

- Både som menneske og som ekspert er det chokerende for mig, at nogen vil sige ”Det er ok, at virksomhederne bruger tvangsarbejde, så længe det bare ikke er i mine produkter”. Det er bare ikke godt nok, siger Laura Murphy.

23 solcelleparker

Industriens Pension har i en pressemeddelelse oplyst at den samlede investering med Better Energy løber op i næsten fem milliarder kroner, når alle parker er færdige. De bliver fordelt på 23 solcelleparker i Danmark og Polen.

TV 2 har via en aktindsigt hos Energinet fået oplyst, at der i fem af de danske parker, som allerede er opført, er brugt solceller fra producenten Trina Solar. Trina Solar bruger ifølge Laura Murphys rapport underleverandører, som gør brug af de omdiskuterede arbejdsprogrammer i Xinjiang.

Trina Solar: Vi tolererer ikke tvangsarbejde

TV 2 har været i kontakt med den kinesiske solcelleleverandør, Trina Solar, som fortæller, at de ikke tolererer tvangsarbejde, og at deres leverandører skal skrive under på en såkaldt ’Code of conduct’.

Firmaet vil ikke afvise fremover at købe materialer fra virksomheder i Xinjiang. Trina Solar mener ikke, at det er påvist, at arbejdsprogrammerne involverer tvangsarbejde. 

European Energy vil ikke afvise fortsat at handle med Trina Solar.

TV 2 har ikke kunnet få informationer om de resterende solcelleparker på grund af ferie hos Better Energy. Men i et tidligere svar har Better Energy oplyst alle de solcelleleverandører, som de opkøber solceller fra. Ifølge Laura Murphys research har de alle sammen underleverandører, der gør brug af arbejdsprogrammer i Xinjiang.

Better Energy bestrider ikke Laura Muphys research.

I en opfølgende mail skriver Jan Østergaard fra Industriens Pension:

- Vi anerkender problemstillingen og tager det meget alvorligt. Derfor følger vi løbende op på processerne hos Better Energy. Og vi vil i den kommende tid have ekstra fokus på området, for tvangsarbejde kan vi naturligvis aldrig tolerere, skriver Jan Østergaard, der er chef for Real Assets i Industriens Pension.