FagbevĂŠgelsen har milliarder i solceller med forbindelse til tvangsarbejde

Industriens Pension har investeret i solceller, som kan vĂŠre lavet med tvangsarbejde. Pensionskassen har tiltro til leverandĂžren. Det mĂžder kritik.

Medlemmer af 3F, Dansk Metal og flere andre fagforeninger har investeret over to milliarder kroner i solcelleparker, som har en vĂŠsentlig skyggeside.

Solcellerne er produceret af kinesiske virksomheder som – ifþlge forskere – accepterer brugen af tvangsarbejde og er med til at understþtte undertrykkelsen af det muslimske mindretal uighurene.

Investeringen er fortaget gennem Industriens Pension, som selv har oplyst om den fĂŠlles investering med solcellevirksomheden Better Energy i en pressemeddelelse.

Better Energy mener ikke, at der er brugt tvangsarbejde i produktionen af deres solceller, men de kan ikke garantere det.

- Det er sÄ dobbeltmoralsk, at det nÊrmest er ironisk.

Rune Steenberg, forsker i Kinas undertrykkelse i Xinjiang pÄ Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.

Det mĂžder kritik hos Blik- og RĂžrarbejderforbundet, som er medejer af Industriens Pension:

- Det er naturligvis problematisk, og det er stĂŠrkt kritisabelt, at virksomheden ikke kan sikre, at der ikke bliver brugt tvangsarbejde, skriver Kiki Jano Nielsen, der er politisk chef i Blik- og RĂžrarbejderforbundet.

Flere danske politikere vil fremover have garanti for, at solceller ikke er produceret med tvangsarbejde.

Systematisk undertrykkelse

Tvangsarbejdet og undertrykkelsen foregÄr i den vestlige kinesiske provins Xinjiang. Her er der ifÞlge fÞrende forskere og menneskerettighedsorganisationer en systematisk undertrykkelse af det muslimske mindretal uighurene.

Omkring en million uighurer har vĂŠret interneret i lejre. De kinesiske myndigheder har interneret uighurer for detaljer som at eje en koran eller have kontakt til familie i udlandet. De vĂŠrste vidneudsagn, der er sluppet ud fra lejrene, beretter om tortur og udbredt seksuel vold.

En del af undertrykkelsen er arbejdsprogrammer, hvor uighurer – ifþlge fþrende forskere – bliver tvunget til at flytte vék fra deres landsbyer til blandt andet fabrikker, der producerer materialer til solceller.

Kinesiske arbejdsprogrammer

De kinesiske myndigheder mener, at arbejdsprogrammerne, som bliver brugt i Xinjiang, er et frivilligt tilbud, og det er en del af kinesernes fattigdomsbekÊmpelse. Folk, som lever i bondesamfund pÄ landet, fÄr mulighed for at arbejde pÄ en fabrik, lyder det fra myndighederne.

De eksperter, som TV 2 har talt med, udelukker ikke, at der kan vÊre folk, som Þnsker at deltage i programmerne. Men i og med at regeringen straffer folk i Xinjiang, som gÄr imod myndighedernes anbefalinger, sÄ mener eksperterne ikke, at man kan sige nej til programmerne, nÄr myndighederne beder folk om at deltage.

Som TV 2-programmet Operation X i samarbejde med Danwatch har afdĂŠkket, er der risiko for, at de materialer kan vĂŠre havnet i danske solcelleparker.

Vil udrydde tvangsarbejde

Industriens Pension skriver i sin politik for ansvarlige investeringer, at man þnsker at investere i virksomheder, som ”respekterer grundléggende rettigheder for arbejdstagere ved blandt andet at sikre: udryddelse af tvangsarbejde”.

I et skriftligt svar skriver chef for Reel Assets i Industriens Pension Jan Østergaard, at Better Energy har redegjort for deres indsats for at sikre sig, at der ikke er brugt tvangsarbejde i deres solceller:

- Det (er) vores overbevisning, at Better Energy har gjort alt, hvad der er praktisk muligt for at sikre, at deres underleverandÞrer ikke benytter tvangsarbejde, skriver Jan Østergaard via en pressemedarbejder.

- Dobbeltmorale

Dansk Metal og 3F er de stĂžrste fagforeninger i ejerkredsen for Industriens Pension. De vil ikke kommentere investeringen og henviser i stedet til Industriens Pension.

Den ”ansvarsfraskrivelse” mĂžder kritik fra en af de fĂžrende eksperter i situationen i Xinjiang. Antropolog Rune Steenberg forstĂ„r ikke, hvordan en af fagbevĂŠgelsens store pensionskasser og dele af dens ejerkreds kan se sĂ„ stort pĂ„ arbejderes rettigheder:

- Det er sÄ dobbeltmoralsk, at det nÊrmest er ironisk. De varetager arbejderes vilkÄr i Danmark, men nÄr det gÊlder tvangsarbejde pÄ den anden side jorden, som de selv kan tjene pÄ, sÄ bekymrer de sig tilsyneladende ikke om det, siger Rune Steenberg, der forsker pÄ Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.

I Dansk El-forbund, som ogsÄ er medejere af Industriens Pension, slÄr nÊstformand Jens-Olav Pedersen fast, at de ikke accepterer tvangsarbejde.

- Industriens Pension er meget opmÊrksomme pÄ etiske investeringer. Derfor forventer vi ogsÄ, at de undersÞger, om der er tale om tvangsarbejde, siger Jens-Olav Pedersen fra Dansk El-forbund.

Tillidsfulde personlige relationer

Better Energy kan ikke dokumentere, at deres solceller er produceret uden tvangsarbejde, fordi det er ulovligt for kinesiske virksomheder at videregive oplysninger om underleverandĂžrer i Xinjiang. Det skriver Better Energy til TV 2.

Virksomheden er dog ”komfortable” med, at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solceller, som de importerer. Det begrunder Better Energy med, at de arbejder med ”at opbygge tillidsfulde personlige og langsigtede relationer, hvor man i dialog kan stille krav.”

Hvis du samarbejder med en virksomhed, som er uetisk nok til at acceptere tvangsarbejde, sÄ bliver du nÞdt til at gÄ ud fra, at de ogsÄ er uetiske nok til at lyve om, hvor deres materialer kommer fra.

Laura Murphy, professor pÄ Sheffield Hallam University.

Den forklaring har Rune Steenberg og andre forskere ikke stor tiltro til.

TĂŠt forbundet med styret

Rune Steenberg peger pÄ, at Ärtiers erfaring med virksomheders lÞfter om arbejdsforhold i hele den tredje verden tydeligt viser, at lÞfterne kun er noget vÊrd, nÄr de bakkes op af uvildige kontroller.

NĂ„r det handler om Xinjiang er situationen endnu vĂŠrre, forklarer Rune Steenberg:

- De virksomheder som skulle love Better Energy, at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solceller, som Better Energy kÞber, er tÊt forbundet med den kinesiske stat. Solcelleindustrien i Xinjiang er et hÞjprioritetsomrÄde for det kinesiske styre. Jeg er helt sikker pÄ, at den styrets instruktioner tÊller mere end et lÞfte til en dansk virksomhed, siger Rune Steenberg.

Adrian Zenz er forsker i undertrykkelsen i Xinjiang, og han har afgivet vidneforklaringer om emnet i USA’s senat. Han mener heller ikke, at man kan stole pĂ„ udokumenterede lĂžfter fra kinesiske virksomheder, nĂ„r det kommer til Xinjiang:

- Hvis du ikke kan finde en trovÊrdig mÄde at sikre, at en kinesisk leverandÞr lever op til dine standarder, sÄ er det eneste rigtige at finde en anden leverandÞr, siger Adrian Zenz, der er antropolog og arbejder for the Victims of Communism Memorial Foundation.

Vi anerkender problemstillingen og tager det meget alvorligt. Derfor fÞlger vi lÞbende op pÄ processerne hos Better Energy.

Jan Østergaard, chef for Real Assets i Industriens Pension.

Professor i menneskerettigheder og moderne slaveri Laura Murphy har dokumenteret sammenhÊngen mellem Xinjiang og solcelleindustrien. Hun mener ikke, at man kan stole pÄ solcelleproducenter, som har forbindelser til Xinjiang:

- Hvis du samarbejder med en virksomhed, som er uetisk nok til at acceptere tvangsarbejde, sÄ bliver du nÞdt til at gÄ ud fra, at de ogsÄ er uetiske nok til at lyve om, hvor deres materialer kommer fra, siger Laura Murphy, som er professor pÄ Sheffield Hallam University.

- Chokerende

Selv hvis Better Energy rent faktisk fik leveret solceller, som var produceret uden materialer fra Xinjiang, sÄ ville det ikke gÞre fagbevÊgelsens investering nemmere at forsvare, mener Rune Steenberg.

Det skyldes at leverandĂžren fortsat kan kĂžbe Xinjiang materialer til andre produkter - bare ikke dem de sĂŠlger til Better Energy og Industriens Pension:

- Industriens Pension investerer jo stadig penge, som gÄr til de her firmaer, som fortsat bruger tvangsarbejde i Xinjiang og dermed understÞtter undertrykkelsen. SÄ er det ligegyldigt om materialerne ender i Danmark eller andre steder, siger Rune Steenberg.

Professor Laura Murphy forstÄr heller ikke det argument:

- BĂ„de som menneske og som ekspert er det chokerende for mig, at nogen vil sige ”Det er ok, at virksomhederne bruger tvangsarbejde, sĂ„ lĂŠnge det bare ikke er i mine produkter”. Det er bare ikke godt nok, siger Laura Murphy.

23 solcelleparker

Industriens Pension har i en pressemeddelelse oplyst at den samlede investering med Better Energy lÞber op i nÊsten fem milliarder kroner, nÄr alle parker er fÊrdige. De bliver fordelt pÄ 23 solcelleparker i Danmark og Polen.

TV 2 har via en aktindsigt hos Energinet fÄet oplyst, at der i fem af de danske parker, som allerede er opfÞrt, er brugt solceller fra producenten Trina Solar. Trina Solar bruger ifÞlge Laura Murphys rapport underleverandÞrer, som gÞr brug af de omdiskuterede arbejdsprogrammer i Xinjiang.

Trina Solar: Vi tolererer ikke tvangsarbejde

TV 2 har vĂŠret i kontakt med den kinesiske solcelleleverandĂžr, Trina Solar, som fortĂŠller, at de ikke tolererer tvangsarbejde, og at deres leverandĂžrer skal skrive under pĂ„ en sĂ„kaldt ’Code of conduct’.

Firmaet vil ikke afvise fremover at kĂžbe materialer fra virksomheder i Xinjiang. Trina Solar mener ikke, at det er pĂ„vist, at arbejdsprogrammerne involverer tvangsarbejde. 

European Energy vil ikke afvise fortsat at handle med Trina Solar.

TV 2 har ikke kunnet fÄ informationer om de resterende solcelleparker pÄ grund af ferie hos Better Energy. Men i et tidligere svar har Better Energy oplyst alle de solcelleleverandÞrer, som de opkÞber solceller fra. IfÞlge Laura Murphys research har de alle sammen underleverandÞrer, der gÞr brug af arbejdsprogrammer i Xinjiang.

Better Energy bestrider ikke Laura Muphys research.

I en opfÞlgende mail skriver Jan Østergaard fra Industriens Pension:

- Vi anerkender problemstillingen og tager det meget alvorligt. Derfor fÞlger vi lÞbende op pÄ processerne hos Better Energy. Og vi vil i den kommende tid have ekstra fokus pÄ omrÄdet, for tvangsarbejde kan vi naturligvis aldrig tolerere, skriver Jan Østergaard, der er chef for Real Assets i Industriens Pension.